tiistai 2. huhtikuuta 2013

Puikulaperunamuusi, lipstikka-lohiperhoset & vihreää parsaa Hollandaise


Hernesosekeiton ja uppomunien jälkeen tarjoilin pääsiäisaterialla kalaruokaa. Lohi maistui pitkästä aikaa taas hyvältä, kun koko talven on tullut useimmiten syötyä itse pyydettyä rasvattomampaa vaalealihaista kalaa. Lohifileen leikkasin perhosiksi ja paistoin jälleen omatekoisella lipstikkasuolalla maustettuna, koska olemme niin tykästyneet lipstikan makuun juuri lohen kanssa. Lohen lisukkeena oli tietenkin perunamuusia. Muusia varten ostettiin puikulaperunoita, joista osan käytin jo perjantaina ryppyperunoihin. Ja kevään ensimmäiset parsat pitää ehdottomasti keittää aina viimeistään pääsiäisenä. Niin nytkin. Parsa, oli se sitten vihreää tai valkoista, on suurta herkkuamme. Paras lisuke parsalle on Hollandaise- ja Bearnaise-kastikkeet. Välillä tulee kastikkeisiin keitettyä salottisipulia sisältävät kastikepohjat ja itse kastike valmistettua hitaasti vesihauteessa. Nyt tein Hollandaisea kuitenkin hyvin simppelillä ohjeella, koska tekemistä oli muutenkin paljon, ja tällä ohjeella kastiketta on vaikea saada epäonnistumaan, kunhan ei päästä keltuaisia liiaksi kypsymään. Ruoka-annoksiin paistoin vielä lisukkeeksi väriä antamaan pari luumutomaattia halkaistuina samaan aikaan lohen kanssa.

Puikulaperunamuusi, lipstikka-lohiperhoset & vihreää parsaa Hollandaise

Puikulaperunamuusi:
1 kg puikulaperunoita
n. 3 dl täysmaitoa
reilu nokare voita
suolaa

Laita kuoritut perunat kattilaan, ja lisää vettä sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä perunat kypsiksi (puikula kypsyy nopeasti n. 15 minuutissa) ja kaada keitinvesi pois. Survo perunat survimella muusiksi, ja lisää joukkoon kuumennettu maito sekä nokare voita. Mausta muusi suolalla.

Lipstikka-lohiperhoset:
resepti löytyy täältä

Vihreää parsaa:
1 nippu (500 g) vihreää parsaa
vettä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
sitruunamehua

Leikkaa parsoista kovat kannat pois. Kuumenna suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla maustettu vesi. Laita parsat nuput ylöspäin kiehuvaan keitinveteen. Keitä n. 3 - 8 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen. Nosta parsat vedestä ja valuta.

Hollandaise:
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl valkoviiniä
4 keltuaista
200 g voita
tilkka sitruunamehua
valkopippuria

Mittaa kattilaan etikka ja valkoviini. Lämmitä hetki ja vispaa sekaan keltuaiset. Vispaa koko ajan, kunnes seos alkaa kuohkeutua ja paksuuntua. Nosta kattila liedeltä ja lisää pehmennetty voi pieninä nokareina kattilaan. Sekoita hyvin koko ajan. Kun kastike on tasaista, mausta sitruunamehulla sekä valkopippurilla. Tarjoa heti.

15 kommenttia:

  1. Kyllä todella, maistuis mullekkin, niin on herkullisen näköistä :)

    VastaaPoista
  2. Oi, nam! Miksi, oi miksi, mun kanssa-asujat ei kalasta piittaa?!? Mä voisin syödä lohta vaikka joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äkkiäkös sitä itselleen palasen lohta valmistaa, vaikkei muut piittaisikaan. Kala on hyvää!:)

      Poista
  3. oi miten kuulostaaki hyvältä!

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköinen annos! Onneksi pääsiäinen on nyt vietetty... Tuli kyllä syötyä ja herkuteltua mahdottomasti, ja pitkän kaavan mukaan. Oikeen jälkiruokaakin tehtiin, vaikkei usein tehdä, tosin ihan vaan tavallista hedelmärahkaa. Onneksi meillä kaikki tykkäävät kalasta, joten sitä on usein. Tällä kertaa graavattiin taas iso lohifile, jota syötiinkin monta päivää leivän päällä ja lisukkeena.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Siinähän se taas nopeasti ohi meni. Herkuteltua tuli, mutta onneksi tuli ulkoiltuakin.;) Kalaruoat on hyviä ja terveellisiä. Usein kannattaakin syödä, jos vain kalasta tykkää. Meilläkin juuri ennen pääsiäistä oli myös graavia. Oli se pitkästä aikaa hyvää.:)

      Poista
  5. Ihanan näköinen annos! Nukkumaan pitäisi mennä mutta täällä sitä kuola valuen kahlataan blogeja ;)
    Mites se teidän koiruus, onko ilmennyt uutta? :( Toivottavasti selviätte säikähdyksellä nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Jotenkin pakkaa aina nukkumaan meno venymään. Aina tulee oltua koneella tai tv:n ääressä.;) Vatsa toimii ja ruokahalut on tallella. Muutaman päivän saa vielä olla varpaillaan.

      Poista
  6. upea ateria ja tuo hernesosekeitto näytti ihanalta,keväiseltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Kyllä oli pikkaisen ähky olo ruokailun jälkeen, mutta iltalenkki helpotti.;) Pakasteherneistä tulee ihanan vihreä ja keveä keitto. Sopii mainiosti juuri kevääseen.:)

      Poista
  7. Parsaa olisi kaapissa ja hollandaise ohjekin on pyörinyt tuossa jo pitemmän aikaa, jostain vanhasta lehdestä ja sitten sivuun kirjattu omat muutokset :) pitääpä ryhdistäytyä :) jotain lihaa ajattelin kaveriksi, mutta tuo kala voisikin olla tosi hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi parsanippu meilläkin jääkaapissa odottaa. Pääsiäisenä tuli laitettua vain yksi nippu. Pitäisi myös toimertua se jo laittamaan. Tällä kertaa bearnaisen kera.;) Kala on minusta tosi hyvä seuralainen parsalle ja hollandaiselle. Vaalealihainen jopa lohta parempaa, kun on vähärasvaisempaa.;)

      Poista
  8. Ihana ateriakokonaisuus.... nauttisin kovin tällaisen ääreen päästessäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Koskakohan sitä itse pääsisi istumaan valmiiseen pöytään... Olisi vaihteeksi mukavaa, kun ei tarvitsisi huhkia keittiössä.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-