torstai 11. huhtikuuta 2013

Mansikka-murupaistos


Mustikkasuu -blogin Melody postasi eilen jälleen kerran niin herkullisen reseptin, että minun oli pakko jo heti tänään sitä kokeilla. Mansikka-murupaistoksen resepti on alkujaan Nigellalta. Kaurapaistoksia tulee useinkin tehtyä, mutta tällainen mantelinen paistos vaikutti todella hyvältä ja kivalta vaihtelulta. Ja vieläpä mansikoista tehtynä, kun yleensä meillä tehdään paistokset omenoista, raparperista jne. Mansikoita meillä tulee muutenkin hyvin vähän käytettyä lämpimiin juttuihin, joten siinäkin mielessä tätä oli kokeiltava. Paistos oli todella hyvää. Makeaa mansikkaa ja ihanaa mantelin makua. Ohjeessa neuvottiin paistos syömään kermavaahdon kanssa, me söimme vaniljajäätelön kanssa. Jäätelö onkin aina hyvää tällaisten lämpimien jälkiruokien seurana, kun tulee kiva kylmän ja lämpimän kontrasti. Tätä tehdään uudemmankin kerran, koska paistos oli kaiken lisäksi todella nopea tehdä.

Mansikka-murupaistos

Vuoan pohjalle:
500 g putsattuja mansikoita
50 g hienoa sokeria
25 g mantelijauhoa
4 tl vaniljaesanssia tai vaniljasokeria

Muruseos:
110 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
75 g kylmää voita kuutioina
100 g mantelilastuja
75 g ruokosokeria

Tarjoiluun:
kuohukermaa tai vaniljajäätelöä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita vuoan pohjalle tuoreet tai hieman sulaneet mansikat, vuokaa ei tarvitse voidella. Mittaa vuokaan muut aineet ja sekoita. Mantelijauho imee mansikoiden nesteet itseensä. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää joukkoon kylmä, kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää joukkoon vielä ruokosokeri ja mantelilastut. Kaada muruseos tasaisesti mansikoiden päälle ja paista 200 asteisessa uunissa 20 - 30 min. Anna paistoksen jäähtyä 10 min. ja tarjoile vaahdotetun kerman tai vaniljajäätelön kanssa.

14 kommenttia:

  1. No nampsis!! Kyllä maistuis varmasti mullekkin :) Pakastimesta viimoset mansikat pitäis muuttaa energiaksi..tuos olis hyvä vinkki kuinka sen tekisin .) Aurinkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, aivan varmasti maistuisi!:) Marjoja täytyisi saada pakastimesta hupenemaan uuden sadon tieltä. Paistokset on yksi hyvä konsti. Kiitos, samoin!:)

      Poista
  2. Näin tämän myös Melodyn blogilla ja kyllä näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi hyvää!:) Pitää alkaa mansikoitakin käyttämään enemmän tällaisissa ja leipomuksissa.:)

      Poista
  3. Teillä kokeiltiinkin tätä nopsaan, kiva juttu!:) Varmasti maistuu vaniljajäätelön kera, niinkuin kaikki murupaistokset. Ihan kiva välillä tehdä muustakin kuin omenoista. Muistan kuinka Nigella ohjelmassaan kehui, kuinka tämä tuo kesän keskelle kylmää säätä... Tämä sopii siis täydellisesti kylmään kevääseen. Haave kesästä ja lämpimistä keleistä.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä oli heti tehtävä, kun kaikki aineetkin löytyi kaapista. Kiitos vain ohjeesta!:) Vaikka omena-kaurapaistoskin hyvää on, niin oli tämä hyvää vaihtelua. Mietein, että tässä olisi varmasti raparperikin mansikan joukossa tosi hyvää. Se taittaisi hieman makeutta. Aika makeaa oli, vaikka minäkin laitoin hieman vähemmän sokeria mitä ohjeessa oli, vaniljajäätelö kuitenkin makeutta tasoitti.;) Kesäisen oloista paistos oli. Saisipa jo tuoreita mansikoita!:)

      Poista
  4. Ihanaa!! Miksihän mansikkaa tulee käytettyä niin harvoin leivonnaisiin? Löysin ihanan mansikkarahkapiirakkaohjeen kerran ja sehän oli niin hyvää että piti tehdä heti uudelleen.
    Jotenkin mansikoita vaalii siellä pakastimessa eikä raaski muka käyttää, sitten keväällä sitä laittaa joka paikkaan että saa pois uusien alta. *näin meillä* :D

    Ja jäätelö on niin hyvää näissä leivonnaisissa, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvää!:) Samaa minäkin ihmettelen, että miksi tulee niitä mansikoita sieltä pakastimesta aina suojeltua leipomiselta. Ja sitten niitä tulee heitettyä vain rahkan tai smoothie joukkoon. Tai meillä nykyään pakastemansikat useimmiten myös juodaan mansikkamojiton muodossa.;) Kyllä pitää alkaa enemmän nyt käyttää myös leivonnassa. Minunkin piti jotain mansikkarahkapiirakkaa kokeilla. Saattaa olla sama ohje, mitä sinä olet tehnyt.:) Jäätelö on hyvä lisuke näille. Ja sopisihan vaikka vaniljakastikekin.:)

      Poista
  5. No nyt löytyi noille viime kesän pakastemansikoillekin sopiva kohtalo. ;)

    VastaaPoista
  6. Nyt on kaikkia ihania marjaohjeita, mutta meillä vitsit alkaa varastot olla syöty jo. Äkkiä kesä siis ja tänä vuonna enemmän marjoja pakkaseen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on pakastin vielä ihan piukassa marjoja. Kiire tulee, että saa kaikki uusien alta pois, kun koko ajan ei kuitenkaan viitsi kaikkea makeakaan niistä tehdä. Ja joitain marjoja tulee taas suojeltua liikaa käytöltä.;) Mm. karpaloita ei meinaa millään malttaa käyttää, kun niiden poimiminen on ollut kovan työn takana.;D Toivotaan hyvää marjasatoa täksi vuodeksi! Puutarhasta saadaan satoa jo yleensä yli oman tarpeen, mutta toivottavasti on hyvä vuosi metsämarjoille.:)

      Poista
  7. ihanan näköistä,maistuisi vaikka heti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi hyvää. Manteli oli kivaa vaihtelua kauralle. Ja mansikathan on aina hyviä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-