keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Hillomunkit


Vappuhan ei ole mitään ilman munkkeja. Mikäs sen parempaa kuin juuri paistetut, lämpimät munkit siman kanssa. Myös hillomunkkien valmistus onnistuu hyvin kotona. Hillon saa pursotettua munkkeihin kapealla ja ohutteräisellä tyllalla. Samasta taikinasta voi pyöräyttää myös rinkilöitä, jos ei halua hillotäytteisiä munkkeja.

Hillomunkit

Taikina:
1/2 l vettä
50 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
100 g voita
n. 900 g vehnäjauhoja

Paistamiseen:
öljyä

Pinnalle:
sokeria

Täytteeksi:

Liuota hiiva käden lämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja kananmuna. Sekoita joukkoon vähitellen vehnäjauhot, ja alustamisen loppuvaiheessa sulatettu voi. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota n. 30 min. Pyörittele taikinasta pyöreitä munkkeja. Kohota vielä n. 30 min. Paista munkit n. 180-asteisessa öljyssä molemmin puolin. Valuta hetki talouspaperin päällä ylimääräistä rasvaa pois ja pyörittele munkki sitten sokerissa. Pursota munkkeihin vadelmahilloa pitkällä, ohutteräisellä tyllalla.

40 kommenttia:

  1. Nam! Mulla on ihan hirveä kammo tuota öljyssä paistamista kohtaan. Pitää ottaa itseä niskasta kiinni ja hankkia se korkeiden lämpötilojen mittari ja ruveta munkinpaistoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä paistan munkitkin aina friteerauspadassa. Se lämmittää öljyn juuri haluttuun lämpötilaan ja pitää öljyn lämpötilan tasaisena paistamisen aikana.;) Voi olla, että jäisi munkit minullakin tekemättä, jos pitäisi hellalla kattilassa paistaa.

      Poista
  2. Mun oli tarkoitus paistaa munkkeja jo viime viikolla, mutta sitten se jäi. En mäkään uskaltaisi paistaa munkkeja ilman keitintä. Ja sittenkin ukon pitää olla vieressä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittimen kanssa munkkien paisto on paljon turvallisempaa kuin kattilassa/padassa.:)

      Poista
  3. Niin ja hurjan hyviltä näyttävät nuo munkit!

    VastaaPoista
  4. nam,nam! Täälläkin munkkeja aletaan tekeen ens viikolla,donitseja tein jo sunnuntaina :) onneks on rasvakeitin kotona,tulee munkit helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donitseja on pitänyt myös kokeilla. Saisikohan nyt vapuksi aikaiseksi? Pikamunkitkin on kivoja.:) Rasvakeitin helpottaa hommaa aikalailla.:)

      Poista
    2. Pystyykö hillon laittaa sisälle ennen paistoa?

      Poista
    3. Yleensä laitetaan vasta paiston jälkeen.

      Poista
  5. Maistuis kyllä mullekin! Just mietin, että en ole tainnut koskaan tehdä munkkeja itse. Muakin vähän se öljy hirvittää. Nyt voisi kyllä vapuksi kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyt munkin on ihan parhaita. Kannattaa tehdä.:) En minäkään ehkä uskaltaisi ilman keitintä itse tehdä, tai ainakin täytyisi olla kunnon mittari, millä koko ajan seurata öljyn lämpötilaa.

      Poista
  6. Nam, nam! Hyvän näköisiä munkkeja!

    VastaaPoista
  7. Itsetehtyjä munkkeja ei voita mikään =) Ja vielä hillosilmä...nams =)
    Muutama vuosi sitten tuli hankittua friteerauskeitin, sillä munkkien paisto käy helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta!:) Pyöreisiin munkkeihin pitää tietenkin laittaa myös hilloa. Friteerauspata on tosi kätevä tässäkin hommassa.:)

      Poista
  8. En ole oikein munkkien ystävä mutta hyvältä nuo näyttää! Meillä joulukuussa yleensä on munkkien aika,valonjuhlan yhteydessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan ne varsinainen kaloripommi. Rasvaa ja sokeria riittää.;) Teillä onkin silloin aina aivan mahtavat valikoimat munkkeja.:)

      Poista
  9. Nam, hyvältä näyttää! Ja todellakin suosittelen investoimaan rasvakeittimeen, jos yhtään useammin tykkää uppopaistella. Ei ne niin montaa kymppiä maksa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Keittimiä saa todellakin halvalla. Meidänkin on ihan halvimmasta päästä, ja hyvin on vuosikaudet palvellut.:)

      Poista
  10. Meillä on niin hyvä tuuri, että anoppi tekee maailman parhaita munkkeja, ei liian rasvaisia, mutta niin herkullisia, joten en tee itse lainkaan. Niitä odotellessa, voisin myös tuosta lautaselta napata yhden, ovat tosi houkuttelevan näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletpa onnekas!:) Munkkien paistamisessa on aika kova työ. Ja paistajalle ei enää montaa munkkia maistu, kun on rasvakäryssä pidemmän aikaa seisoskellut.;)

      Poista
  11. Hyvältä näyttää. Friteerauskeittimen hankinta on ollut harkinnassa jo jonkin aikaa. Miten isoja rasvakeittimiä täällä ihmisillä on? Tai siis miten paljon öljyä niihin tarvitaan? Mikä mahtaisi olla optimikoko kotikeittiöön?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, munkit on todella hyviä.:) Menisiköhän meillä sellaiset kolme litraa öljyä... Isoissa öljypulloissa taitaa olla kaksi litraa, ja pienissä litra. Iso ja pieni pullo pataan menee. Ja juuri hyvän kokoinen on. Pari kolme munkkia voi hyvinkin paistaa kerralla.:)

      Poista
    2. Kolme litraa? Huh! Tähän asti olen kypsentänyt kaiken friteerattavan ihan vaan liedellä kattilassa ja öljyä on ollut ehkä litra tai puolitoista. Mutta onhan se kieltämättä melkoista säätämistä keittolevyn ja lämpömittarin kanssa että saa öljyn lämpötilan pysymään 175-180 asteessa. Puhumattakaan, että koko keittiö haisee friteeraukselta vielä seuraavankin päivän ja lieden ympäristössä on rasvaroiskeita enemmän kuin puhdasta pintaa. Ehkä noissa keittimissä juuri suuremman öljymäärän vuoksi lämpö pysyy tasaisemmin termostaattiin asetetussa asteluvussa. Sitä paitsi, olen minä joskus laittanut rahaa paljon turhempaakin.

      Poista
    3. Vähän reilummin nuo keittimet öljyä vaativat, mutta uskoisin tuon pitävän paikkansa, että senkin vuoksi paremmin säädetty lämpötila pysyy. Keittiö säästyy rasvaroiskeilta, jos ei itse sitä onnistu kauheasti roiskimaan.;) Ruokaöljy ei onneksi ole kallista, ja silloin, kun tulee jotain keittimellä tehtyä, kannattaa tehdä useampia juttuja, niin ei ainakaan öljyt ihan haaskuun mene.;)

      Poista
  12. Ihania hillomunkkeja!:) Vapun tärkein asia ovat ehdottomasti munkit ja sima, muulla ei niin ole väliä.;) Meillä ei ole tuollaista friteerauskeitintä. Kerran vuodessa paistetaan ne munkit ja siinä se. Ehkä tulisi enemmän friteerattua, jos sellainen olisi käytössä. Kätevähän se on, töissä keittiöllä tuli käytettyä usein.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkkeja ja simaa pitää olla.:) Ei meilläkään keitin kovassa käytössä ole. Hyvä, kun juuri vappuna munkinpaiston aikaan.;)

      Poista
  13. Ihania munkkeja!. Itse en ole koskaan uskaltanut kokeilla, tavallisia munkkeja tosin on tullut tehtyä. Jos sitä uskaltaisi vappuna kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tarpeeksi varovainen vain kuuman öljyn kanssa, niin kyllä se munkinpaisto onnistuu.:)

      Poista
  14. ihanaisia munkkeja ja rosetteja :P kohta tehdään jonkinmoisia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Vanhoista arkistoista minäkin nämä kaivoin.;) Ei ole vielä tullut ennen vappua paisteltua. Ja vähän harkitsen kestääkö linjat tänä vuonna tuota munkkien syöntiä...;)

      Poista
  15. Ihania munkkeja, nam. Hillotäytteiset saa syödä varovaisesti, ettei käy niinkuin minulle kävi taannoisella Rukan reissulla...harvoin tulee reissussa kahvilla munkki ostettua, vaan nyt sorruin ja ihmettelin että missä se hillo on...no,se oli siellä ihan laidassa ja kun puraisin niin ryöpsähti sieltä päälleni ja sotkin puti puhtaan takkini...kiva!

    Mulle ei kyllä juolahtas mieleenkään hankkia rasvakeitintä munkkien paiston takia...en tosin mittaile mittarillakaan lämpötiloja.... en koe paistotouhua mitenkään hankalaksi, vaikk harvoin tuleekin munkkeja tehtyä tai yleensäkkin uppopaistettua mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos viittaat minun kommenttiini, niin en todellakaan kuvitellut paistavani rasvakeittimellä pelkkiä munkkeja. Kotitekoiset lankku-/ranskanperunat (kahteen kertaan friteeratut) ovat paljon parempia kuin uunissa lämmitetyt pakasteet, chicken kiev maistuu parhaalta valmistettuna oikein eli friteerattuna, rosetteja teen muutamia kertoja vuodessa ja ne tarvitsevat rasvakeittimen tai öljyä kattilassa, friteeratut sipulirenkaat tai mustekalarenkaat, kroketit jne jne

      Ihan kiva jos joku on niin erinomainen kokki että silmämääräisesti osaa arvioida rasvan oikean lämpötilan eikä mistään rasvassa paistetusta koskaan tule pehmeää lötköä liian alhaisen friteerauslämpötilan takia. Minä en ole niin taitava.

      Poista
    2. Mimmi: Hillomunkkien kanssa saa olla varuillaan. Useimmiten se hillo todella on laidassa, ja varomattomalla puraisulla purskahtaa ulos. Omatekoisissa tykkään pursottaa hillon päältä, syöjät näkee, että hilloa on, ja paremmin se siellä keskellä pysyykin.;) Ehkä ei keitintä tulisi ostettua ihan vain yhtä tarkoitusta varten. Meilläkin keitin on alunperin ollut ranskalaisia ja frittijuttuja varten, kunnes hoksasin, että siinä paistuisi hyvin myös munkit ja rosetit. Ennen tuli keitintä enemmänkin käytettyä, nykyään vain kerran pari vuodessa, kun pakkaa näin vanhemmiten kaikki syöty jäämään vyötärölle.;) Äitini paistaa munkit ihan vain padassa öljyn kuumentamalla, ja helpoltahan se homma näyttää. Itse kuitenkin pelkään, että öljy olisi joko liian kylmää tai liian kuumaa, niin keitin on silloin hyvä apulainen.:)

      Tuplaespresso: Uppopaistamalla voi todella tehdä monenmoista. Keittimen kanssa on niin vaivatonta, kun ei tarvitse lämpötilaa miettiä. Itsekään en hallitse friteeraamista ja munkkien paistoa pelkässä kattilassa/padassa. Luulen, että munkkienkin kanssa kävisi äkkiä niin, että osa imisi mahdottomasti rasvaa itseensä liian kylmän lämpötilan vuoksi ja osa kärvähtäisi. Ja hyvässä lykyssä kärvähtäisi myös keittiö.;) Harjoittelemalla ehkä oppisi, mutta itse menen mieluusti välillä siitä missä aita on matalin.;)

      Poista
    3. No voi hyvänen aika sentään Tuplaespresso, en suinkaan edes viitannut kommenttiisi.....onhan täällä monet muutkin kehuneet kuinka hyvä rasvakeitin on munkkien paistossa. Jokainen paistaa munkitkin tavallaan... kyllä minäkin kokeilen rasvan sopivan kuumuuden, vaan teen sen aina pienellä palalla sillä mitä olen paistamassa..

      Poista
    4. Ravintola-alan koulussa munkit paistettiin padassa, ei rasvakeittimessä. Mittarilla kokeiltiin lämpötila. Muut jutut sitten tehtiinkin rasvakeittimellä. Kotona olen jo vuosia paistanut munkit pata-menetelmällä eikä se ole tuottanut minkäänlaista ongelmaa (koputtaa puuta). En pelkää rasvan syttymistä (;olen siihenkin saanut koulutuksen). Oikea lämpötila löytyy juurikin Mimmin tavalla; pienellä palalla sitä mitä on paistamassa. Liesituuletinta ei saa koskaan pitää päällä, mutta senhän kaikki varmaan tietävätkin. Kyllähän näitä varovaisuussääntöjä aina kannattaa muistella. Jos vähänkin hommaa jännittää, suosittelen käyttämään rasvakeitintä munkkienkin paistamiseen.:)

      Poista
  16. Mielestäni munkeista tulee rapeampi pintaisia, kun ne paistaa kookosrasvassa.

    Kivoja ohjeita, kokeilin omanatorttua, aivan huippua, kun laitoin omenoiden joukkoon tummaa rommia.
    Mukavia kevätpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä!:) Pitää kokeilla kookosrasvaa. Kiitos!:) Omenatorttu on aivan ihanaa, ja sinne sopii hyvin joukkoon erilaiset "mausteet". Samoin sinulle!:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-