tiistai 2. huhtikuuta 2013

Hernesosekeitto uppomunalla


Pääsiäisenä säät suosivat, ja koko pitkän viikonlopun riitti auringonpaistetta lähes pilvettömältä taivaalta. Ulkoiltua tuli paljon. Joka aamu tehtiin pitkiä metsälenkkejä rämpien umpimetsässä pari kolmekin tuntia, ja siihen vielä päälle pari lyhyempää lenkkiä pitkin päivää. Verkotkin käytiin jossain välissä kerran kokemassa, sekä siivottiin pientä metsäpalstaamme. Välillä jäi syöminen aika myöhäiselle, mutta parina päivänä ehdittiin kuitenkin syömään vähän pidemmän kaavan mukaan, alkuruoasta pääruoan kautta jälkiruokaan.

Lauantaina tein alkuruoaksi hernesosekeittoa. Se sopii jo pelkästään heleän vihreän värinsä puolesta hyvin keväiseen ruokapöytään. Samettisen pehmeä keitto on kevyttä, joten se jättää hyvin tilaa pääruoalle. Keitosta olisi saanut juhlavamman version, Crème Ninonin, lisäämällä juuri ennen tarjoilua joukkoon kuohuviiniä tai samppanjaa, mutta jätin tällä kertaa keiton ilman kuohuvaa. Keiton kanssa tarjoillut uppomunat tekivät keitosta tarpeeksi juhlavan.

Hernesosekeitto uppomunalla
(2 annosta)

Hernesosekeitto:
1 rkl juoksevaa kasvisrasvavalmistetta
2 salottisipulia
1 varsisellerin varsi
5 dl pakasteherneitä
4 dl kasvislientä
1 dl kuohukermaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Uppomunat:
2 kananmunaa
n. 2 l vettä
2 rkl väkiviinaetikkaa

Koristeeksi:
herneen versoja

Kuori ja hienonna salottisipulit. Paloittele varsisellerin varsi. Kuumenna kattilassa rasva, ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi. Lisää varsiselleri, ja kuullota vielä hetki. Lisää herneet ja kasvisliemi, ja keitä 5 - 10 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, ja lisää joukkoon kevyesti vaahdotettu kuohukerma. Tarkista suola, ja mausta keitto mustapippurilla. Riko kananmunat valmiiksi omiin kuppeihin tai laseihin. Kuumenna vesi laakeassa kattilassa lähes kiehuvaksi. Lisää etikka. Älä päästä vettä kiehumaan, vaan anna sen vain hiljalleen kuplia. Valuta munat varovasti yksitellen kuplivaan veteen. Pyöräytä vettä lusikalla, jottei munat tartu kattilan pohjaan kiinni. Kypsennä n. 4 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen jää valuvaksi. Nosta munat reikäkauhalla odottamaan lautaselle, jolla on kuumaa vettä. Annostele hernesosekeitto lautasille, ja nosta uppomunat päälle. Koristele annokset herneen versoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-