keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Vihreää parsaa, uppomunia & lime-voisulakastiketta


Parsasesongista meillä otetaan aina kaikki ilo irti, ja niinpä  vihreää ja valkoista parsaa kuluu kevään mittaan useampi nippu. Enimmäkseen syömme parsaa keitettynä erilaisten lisukkeiden kera. Voisula on kaikkein yksinkertaisimpia lisukkeita keitetylle parsalle. Limen kuori ja mehu antaa voisulalle lisää makua, ja sitruunaiset maut sopivatkin hyvin parsan kanssa yhteen. Myös kananmuna on hyvä lisuke parsalle, ja varsinkin uppomunilla parsa-annoksesta saa hyvin juhlavan.

Vihreää parsaa, uppomunia & lime-voisulakastiketta

Parsa:
500 g vihreää parsaa
n. 2 l vettä
n. 1 rkl suolaa
1 - 2 palaa sokeria

Leikkaa parsojen tyvestä kuivahtanut osa pois. Kuori parsat ohuelti nupuista alaspäin, jos parsat ovat paksukuorisia. Laita parsat suolalla ja sokerilla maustettuun kiehuvaan veteen kiehumaan. Jätä nuput vesirajan yläpuolelle. Kypsennä parsojen paksuudesta riippuen 2 - 6 minuuttia. Nosta kypsät parsat vedestä esim. keittiöliinan päälle valumaan.

Uppomunat:
4 kananmunaa
n. 2 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa

Riko valmiiksi jokainen kananmuna omaan kuppiin tai lasiin. Kuumenna vesi laakeassa kattilassa lähes kiehuvaksi. Lisää etikka. Älä päästä vettä kiehumaan, vaan anna sen vain hiljalleen kuplia. Valuta munat varovasti yksitellen kuplivaan veteen, korkeintaan kaksi munaa kerrallaan. Pyöräytä vettä lusikalla, jottei munat tartu kattilan pohjaan kiinni. Kypsennä 2 - 4 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen jää valuvaksi. Nosta munat reikäkauhalla lautaselle.

Lime-voisulakastike:
n. 50 g voita
1 limen raastettu kuori ja puristettu mehu
ripaus suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria

Raasta hyvin pestystä limestä kuori, ja puserra mehu. Sulata kasarissa voi. Nosta kasari liedeltä ja lisää limen kuoriraaste sekä mehu. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

10 kommenttia:

  1. Kyllä parsaa tulee itsekin hankittua kevään mittaan monta nippua, usein tulee tehtyä varsinkin salaatteja.:) Grillausta on pitänyt kokeilla, mutta se on jotenkin unohtunut. Tämä annos näyttääkin ihanan keväiseltä ja niin herkulliselta! Nam!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsa on ihanaa. Varsinkin hollandaisen ja bearnaisen kanssa.:) Kannattaa joskus kokeilla grillaamistakin tai sitten uunissa grillivastuksen alla. Hyviä tulee niinkin, ja mielestäni melkeinpä näppärämpää kuin keittäminen.;) Kiitos, parsa on kevään herkuista parhaimpia.:)

      Poista
  2. Tosi nätti kuva.Meillä täällä on aika pitkä parsasesonki nykyään,mutta en olekaan pitkään aikaan ostanut sitä.Pitääkin korjata tilanne;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Täälläkin nykyään näkee ihan pitkin talveakin parsaa kaupoissa, mutta tietenkin on sitten vähän kalliimpaa kuin parhaaseen sesonkiaikaan. Ei muuta kuin parsaa ostamaan. Se on hyvää.:)

      Poista
  3. Parsa on kyllä kaikin puolin mainio aines. Odotan innolla omia versoja, mutta siihen menee vielä aikaa ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta.:) Meilläkin jokunen vuosi sitten parsan alku kasvoi, mutta jonnekin se sitten hävisi, kun en silloin keksinyt sille sopivaa kasvupaikkaa. Haluaisin parsaa kasvattaa, mutta siemeniä/taimia on vaikea löytää. Pitkäpinnaisten hommaa parsan kasvatus, mutta olisi se aika hienoa saada itse kasvatettuja.:)

      Poista
  4. Minäkin pidän vihreästä parsasta eniten grillattuna. Parsat kääritään yksi kerrallaan parmankinkkuun ja valellaan hyvällä oliiviöljyllä ennen grillaamista. Maistuu niin kuumana kuin kylmänäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grillatut on tosi hyviä. Meillä grillataan ihan vain oliiviöljyllä sipaistuna ja ripaukset suolaa ja mustapippuria päälle. Parmankinkkua voisikin joskus laitella miehen parsoihin.:)

      Poista
  5. upea annos,koskahan sitä tämmöistä maistelisi(ilman raakaa kanamunaa);D Samoin nuo blinit on ihanan näköisiä,enkä ole koskaan tehnyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ei muuta kuin parsaostoksille tässä keväämmällä, kun hinta halpenee ja parsaa alkaa olla hyvin tarjolla.:) Kananmunia voi laittaa parsoille keitettynä hakkeluksenakin, jos ei tykkää uppomunien valuvuudesta.;) Minusta on kuitenkin kiva, kun tuo keltuainenkin on kuin kastikkeena.:) Blinejä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Ihanaa herkkua ovat ja niille voi keksiä kaikenlaisia suolaisia täytteitä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-