keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Valkosipuli-persiljasämpylät


Talvella on hyvää aikaa leipoa, joten laitoin tänäänkin keittiössä jauhot pöllyämään. Puolukkapiirakan lisäksi leivoin taas sämpylöitä, mutta tällä kertaa sipuli vaihtui valkosipuliksi. Nämä sämpylät ovatkin oikea valkosipulin ystävän unelma. Valkosipulille maistuvat ja tuoksuvat sämpylät ovat pehmoisia, ja hunaja antaa kivan makeuden. Persilja on hyvä yrttipari valkosipulille, ja se tuo myös hieman väriä vaaleisiin sämpylöihin. Sämpylät sopivat hyvin myös vaikka keittojen kanssa tarjottavaksi.


Valkosipuli-persiljasämpylät

5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 - 5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 1 dl persiljaa hienonnettuna
3 rkl hunajaa
11 - 12 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola, valkosipuli- ja persiljasilppu sekä hunaja. Sekoita kuivahiivaa pieneen määrään jauhoja ja alusta taikinaan. Vaivaa taikinaa vähitellen jauhoja lisäten. Lisää loppuvaiheessa öljy. Jätä taikina lämpimään paikkaan liinan alle kohoamaan. Leivo kohonnut taikina sämpylöiksi ja kohota vielä hetken aikaa liinan alla. Paista 225 asteessa 8 - 10 minuuttia.

5 kommenttia:

  1. Tänä talvena olen vain kerran tehnyt sämpylöitä.. Täytyy ruveta tekemään useammin itse, kun ovat niin mahdottoman hyviä. Nämä näyttävät todella pehmoisilta, joten seuraavalla kerralla nappaan ohjeen täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin innostuin sämpylöiden ja leivän leipomisesta vasta viime viikolla. Talviaikaan tulee tällaisia leivottua, kesällä ei niinkään. Täytyy itsekin koittaa leipoa nyt useammin, niin saisi vähän harjoitusta. Hiivataikinat ovat minulle pikkaisen hankalia.;) Nämä ja sipuli-juustosämpylät ihme kyllä aina onnistuvat, ja niistä tulee pehmoisia ja kuohkeita.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-