maanantai 31. joulukuuta 2012

Hyvää Uutta Vuotta

Lanttulaatikko


Imelletyn perunalaatikon lisäksi jouluksi tehtiin tietenkin myös lanttulaatikkoa. Porkkana- ja maksalaatikoista meillä ei välitetä, mutta toisinaan tulee joulupöytään tehtyä myös bataatti- ja/tai punajuurilaatikoita. Jouluruokamme noudattavat hyvin perinteistä linjaa.

Lanttulaatikko

n. 1,2 kg lanttua
vettä
suolaa
3 - 4 dl kuohukermaa + lantun keitinlientä
1 dl korppujauhoa
2 munaa
siirappia
jauhettua inkivääriä
kanelia
valkopippuria

Kuori ja paloittele lantut. Laita lanttupalat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että lantut peittyvät. Mausta suolalla ja keitä palat täysin pehmeiksi. Mitä kauemmin keität, sen syvempi väri ja parempi maku laatikkoon tulee. Kaada keitinvesi talteen. Survo lantut. Lisää jäähtyneeseen survokseen muut aineet ja mausta hyvin. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä laatikkoa 150 asteessa 2 - 2 1/2 tuntia.

Oma lautaseni on jouluna aina hyvin kalavoittoinen. Myös erilaiset sienikastikkeet/-muhennokset kuuluvat jouluumme. Tänä vuonna tein keitettyjen perunoiden seuraksi muhennoksen korvasienistä. 


Kinkunhakureissulta tarttui mukaan kokeeksi myös hirsisaunassa palvattua hevosen paistia. Lihansyöjä piti paistista paljon, joten toistekin ostetaan, jos vastaan tulee. Hevosen paistin lisäksi joulupöydässä oli lihapuolelta palvikinkkua ja -kalkkunaa sekä hirvipullia.

Imelletty perunalaatikko


Joulun laatikkoruoista imelletty perunalaatikko on suosikkini. Sitä pitää tehdä joka jouluksi.

Imelletty perunalaatikko

2 1/2 kg jauhoisia perunoita
vettä
50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
noin 5 dl maitoa tai keitinlientä
suolaa
raastettua muskottipähkinää
siirappia

Keitä hyvin pestyt perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina ja soseuta heti voin kera survimella. Ripota hiukan jäähtyneeseen soseeseen puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Peitä astia kannella ja anna imeltyä lämpimässä paikassa tunnin ajan. Sekoita joukkoon loput jauhot ja anna soseen imeltyä edelleen lämpimässä paikassa vähintään 3 - 4 tuntia tai yön yli seuraavaan päivään. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana.Lisää maitoa tai vettä sen verran, että soseesta tulee puuromaista. Mausta sose suolalla, siirapilla ja muskottipähkinällä. Kaada sosetta voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä sose kuohuu kypsyessään. Paista laatikkoa uunissa 150 asteessa 2 - 3 tuntia.

Riisipuuro ternimaidosta & aprikoosikiisseli


Jouluaatto aloitettiin aamulla riisipuurolla ja vaihteeksi sekahedelmäsopan sijaan pirteän värisellä aprikoosikiisselillä. Riisipuuron keitin ternimaidosta, mutta totesimme pitävämme enemmän täysmaitoon keitetystä puurosta, koska puuroon tulee silloin sileämpi koostumus. Ternimaito taas teki puurosta proteiinipitoisuutensa vuoksi hieman rakeista. Samanlaista puuroa valmistuisi varmaan kermamaitoon keittämällä ja lisäämällä joukkoon vielä kananmunaa. Hyvää puuro ja kiisseli kuitenkin oli, ainoastaan tuo koostumus meillä hieman tökki. Puuroannoksella jaksoikin hyvin koko päivän aattoillan ateriointiin saakka.

Riisipuuro ternimaidosta

1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
n. 1/2 l ternimaitoa
ripaus suolaa

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisi. Anna kiehua hetki, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla.

Aprikoosikiisseli

1 ps (200 g) kuivattuja aprikooseja
5 dl vettä
1 kanelitanko
sokeria maun mukaan
1 - 2 rkl perunajauhoja

Huuhdo aprikoosit ja liota yön yli vedessä. Laita aprikoosit kattilaan ja lisää joukkoon vesi, kanelitanko ja sokeri. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja kaada koko ajan sekoittaen liemeen. Kuumenna, kunnes kiisseli kiehahtaa ja sakenee. Nosta kattila liedeltä ja anna kiisselin hieman jäähtyä.

lauantai 29. joulukuuta 2012

Mätimunat


Tänäkin jouluna pöydässämme oli runsas kalavalikoima. Kirjolohesta graavasin toisen puolen, toisen puolen mies loimutti. Kokonainen siika savustettiin sunnuntaina aatoksi valmiiksi, mutta aattonakin jouduttiin vielä uudelleen savustuspönttö lämmittämään, kun verkoilta saatiin jälleen järvitaimen. Joulupöydästä löytyi lisäksi piparjuurisilliä sekä ensimmäistä kertaa mätiä. Koska verkoilta saamistamme mateista ei vielä ole mätiä löytynyt, turvauduttiin kaupan mätiin. Kirjolohen mäti tarjoiltiin kananmunien kanssa. Keitetyistä kananmunista saa erilaisin täyttein juhlavia ja maistuvia lisukkeita.

Mätimunat

keitettyjä kananmunia
smetanaa
sitruunapippuria
kirjolohen mätiä
tilliä

Kuori kananmunat ja halkaise pituussuunnassa. Lusikoi kananmunan puolikkaiden päälle nokareet smetanaa ja ripottele pinnalle sitruunapippuria. Lusikoi kananmunien päälle mätiä ja koristele tillillä.

perjantai 28. joulukuuta 2012

Piparjuurisilli


Matjessillifile -pakkauksen päältä löytyvä ohje piparjuurisillille on yksi suosikeistamme. Joulupöytäänkin tein silliä tuplamäärän. Piparjuurisilliä tehdään usein myös kesällä. Se on loistava lisuke uusille perunoille.

Piparjuurisilli

1 pkt (150 g) Ahti Matjessillifileitä
0,8 dl Creme Fraichea
1 rkl Felix piparjuuritahnaa
1 pieni punasipuli
2 tl limetin mehua
ruohosipulia
tilliä
ripaus sokeria

Paloittele sillifileet paloiksi. Hienonna sipuli, ruohosipuli sekä tilli. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada sillipalojen päälle. Anna maustua kylmässä muutama tunti.

Konjakkiluumut


Konjakkiluumut olivat yksi meidän joulun ajan jälkiruoistamme. Konjakkiluumujen valmistaminen on helppoa ja vaivatonta, ja ne voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen.

Konjakkiluumut

2 ps (400) g pehmeitä, kivettömiä luumuja
4 dl vettä
1 - 2 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 dl konjakkia

Tarjoiluun:
kermavaahtoa

Kaada luumut ja sokeri kattilaan. Paloittele vaniljatanko kolmeen osaan, ja lisää joukkoon. Lisää vesi. Hauduta luumuja hitaasti kannen alla niin, että suuri osa vedestä haihtuu. Poista vaniljatangon palat. Sekoita joukkoon konjakki ja jäähdytä. Tarjoile konjakkiluumut kermavaahdon kanssa.

torstai 27. joulukuuta 2012

Ponche Crema eli venezuelalainen munatoti


Lämpimän munatotin lisäksi kokeiltiin jouluna Appelsiineja ja Hunajaa -blogin ohjeella jäiden kanssa tarjoiltavaa munatonta totia. Ponche Crema oli hyvää ja makeaa, aivan kuin jotain kermalikööriä.

Ponche Crema

1/4 l vaaleaa rommia
1 prk kondensoitua maitoa
1/2 lasillista jääkuutioita
1/2 lasillista maitoa
vaniljauutetta/ -esanssia

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja nauti kylmänä. Tavallisen maidon voi korvata myös kookosmaidolla, jolloin Ponche Crema saa hieman kookosmaisen maun.

keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Eggnog eli munatoti


Joulun pyhinä nautittiin glögin ohella lämpimistä munatoteista. Maitopohjainen munatoti on talviaikaan suosittu juoma Pohjois-Amerikassa. Juomaa voidaan terästää rommin sijasta myös viskillä, brandyllä tai konjakilla.

Eggnog

1/2 l maitoa
2 keltuaista
1 - 2 rkl sokeria
ripaus vaniljasokeria

Lisäksi:
2 dl kuohukermaa
1 - 2 dl rommia

Pinnalle:
raastettua muskottipähkinää

Vaahdota kerma valuvaksi vaahdoksi ja sekoita siihen rommi. Vatkaa maito, keltuaiset ja sokerit paksupohjaisesssa kattilassa ja kuumenna pohjaa myöten sekoittaen, kunnes keitoksesta alkaa nousta höyryä ja se sakenee hiukan. Älä keitä, ettei keltuainen juoksetu. Nosta kattila levyltä. Sekoita joukkoon kermavaahto ja rommi. Kaada seos mukeihin. Ripottele pinnalle muskottia ja tarjoile heti.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Joulutoivotus

perjantai 21. joulukuuta 2012

Hunajapaahdetut mantelit


Paahdoin jouluksi manteleita vaikkapa glögin kanssa naposteltavaksi. Nämä mantelit eivät ole kovin makeita, joten ne maistuvat paremmin sellaisillekin, jotka eivät makeasta kauheasti välitä. Makeutta näihin saa kuitenkin halutessaan lisää, jos vaikka pyöräyttää manteleita vielä lopuksi raakaruokosokerissa, ennen kuin mantelit jäähtyvät ja pinta kovettuu. Piparkakkumauste antaa manteleille jouluisen maun.

Hunajapaahdetut mantelit

5 dl kuorettomia manteleita
2 - 3 rkl juoksevaa hunajaa
1 - 2 rkl ruskeaa raakaruokosokeria
n. 1 rkl piparkakkumaustetta
n. 1 tl vaniljauutetta

Mittaa ainekset pannulle, sekoita ja paahda, kunnes mantelit saavat hieman väriä. Varo, ettei mantelit kärvähdä.  Levitä paahtuneet mantelit uunipellille leivinpaperin päälle jäähtymään, jotta mantelit pysyvät irtonaisempina. Säilytä mantelit lasipurkissa.

Graavisilakat


Kahdessa eri liemessä silakat graavaantuvat  maukkaiksi. Graavisilakat ovat joulupöydässä kevyitä ja raikkaita tarjottavia tuhdimpien jouluruokien rinnalla.

Graavisilakat

n. 600 g silakkafileitä

1. liemi:
5 dl vettä
3/4 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl suolaa

2. liemi:
3 dl vettä
1/2 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
1/2 punasipulia renkaina
2 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl ruokaöljyä
rouhittua viherpippuria

Poista silakkafileistä nahka. Sekoita ensimmäisen liemen ainekset keskenään, ja anna silakkafileiden maustua liemessä yön yli. Sekoita toinen liemi, ja laita valutetut silakkafileet uuteen liemeen. Anna maustua jääkaapissa vuorokauden ajan.

torstai 20. joulukuuta 2012

Jääkellarilohi & sinappimajoneesi


Vielä ehtii hyvin tehdä jääkellarilohta jouluksi, jos haluaa vaikka hieman vaihtelua perinteiselle graaville. Suolavedessä suolattu lohi on suussa sulavan pehmeää, ja se säilyy pidempään kuin graavilohi. Jääkellarilohi maistuu myös kesällä uusien perunoiden kanssa.

Jääkellarilohi & sinappimajoneesi

1 - 2 kg tuoretta merilohta

Suolaliemi:
2 l vettä
200 g merisuolaa
80 - 100 g sokeria
1 tl kuminaa
5 - 6 maustepippuria
tilliä

Sinappimajoneesi:
1 dl majoneesia
1 rkl makeaa sinappia
tillisilppua

Nypi kalapinseteillä selkäruodot pois ja tee suolaliemi. Kiehauta vesi, suola, sokeri, kumina ja pippurit. Jäähdytä liemi. Laita liemi ja kourallinen tilliä laakeaan astiaan ja aseta kala mausteliemeen nahka ylöspäin. Laita lautasen avulla kalan päälle paino ja varmista, että koko kala on veden alla. Laita astia jääkaappiin vähintään neljäksi päiväksi. Tarjoa lohi paksuina, vajaan sentin viipaleina perunan tai tumman saaristolaisleivän ja sinappimajoneesin kera. Valmistuttuaan lohi on hyvää syötävää useita päiviä, kunhan se pidetään koko ajan liemessä ja kylmässä.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Hirvipullat


Pakastimessa oli puoli kiloa jauhettua hirvenlihaa, joka päätyi pyöryköiksi joulupöytäämme. Maustoin taikinan tällä kertaa hyvin miedosti ja yksinkertaisesti, jotta riistan maku säilyisi mahdollisimman hyvin.

Hirvipullat

n. 500 g hirven jauhelihaa
1 sipuli
1 rkl ruokaöljyä
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
suolaa oman maun mukaan
1 - 2 tl rosmariinia
ripaus mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipulisilppu pannulla öljyssä, ja anna jäähtyä. Sekoita jauhelihan joukkoon ruskistettu sipuli, jogurtti, kananmuna sekä mausteet. Pyörittele taikinasta kylmällä vedellä kostutetuin käsin pullia. Laita pullat uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä uunissa 180 asteessa n. 12 minuuttia.

Puolukkasinappi


Maku -lehden ohjeella valmistuu joulunpunainen puolukkasinappi. Puolukkasinappi sopii etenkin riistalle sekä kalkkunalle. Karpalosinappia saa korvaamalla puolukat karpaloilla.

Puolukkasinappi

2 dl puolukoita
2 dl sokeria
1/2 dl ruokaöljyä
2 tl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
2 tl Rajamäen Mustapippuri Punaviinietikkaa
5 - 6 rkl sinappijauhetta

Soseuta puolukat sauvasekoittimella tai siivilän läpi survoen. Kaada puolukkasose kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri, öljy, maissitärkkelys ja suola. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen. Nosta saostunut seos liedeltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe sekä punaviinietikka. Tölkitä sinappi kuumennettuun purkkiin.

maanantai 17. joulukuuta 2012

Ritz -suolakekseillä paneroitua järvitaimenta Duglere-kastikkeella



Olemme jo monta vuotta harrastaneet talvisin verkkokalastusta. Viikko sitten jää vihdoin kesti, ja verkot saatiin järveen. Verkkoja ei tarvitse käydä kokemassa kuin kerran viikossa. Sunnuntai onkin meillä yleensä verkoilla käyntipäivä, ja niin eilenkin verkot käytiin ensimmäistä kertaa tänä talvena tarkistamassa. Ahti oli tällä kertaa erittäin antelias, ja kalaa saatiin useampi kymmenen kiloa. Saaliit järvellä ovat haukivoittoisia, ja eilenkin vedestä nousi 26 haukea. Lisäksi saatiin yksi made sekä yksi reilun kokoinen järvitaimen.

Järvitaimenesta valmistin tämän päiväisen aterian, ja päätin sen kanssa kokeilla Murhaavan herkullista -keittokirjasta löytyvää Duglere-kastiketta. Kirjan reseptissä tähän Alfred Hitchcockin lempiruokaan kuuluu paneroitu meriantura, mutta sen korvasin nyt sitten järvitaimenella. Kolmesta eri kastikkeesta kasattava Duglere-kastike kuulostaa kauhean työläältä, muttei se sitä sitten lopulta ollutkaan, vaan kaikki kastikkeet olivat hyvin nopeatekoisia. Duglere-kastike oli makuja tulvillaan ja sopi hyvin taimenen kanssa. Ritz -keksit antoivat kalalle kivan rapsakan pinnan ja lisämakua. Suolakeksejä täytyykin alkaa useammin käyttää paneroinnissa, hyvää vaihtelua korppujauhoille. Uskon, että kastikettakin tulee uudelleen tehtyä.

Ritz -suolakekseillä paneroitua järvitaimenta Duglere-kastikkeella

Paneroitu järvitaimen:
2 reilunkokoista  nahatonta ja ruodotonta järvitaimenfileetä
suolaa ja pippuria
vehnäjauhoja
2 kananmunaa
murennettuja Ritz -suolakeksejä

Paistamiseen:
voita

Leikkaa fileet sopiviksi annospaloiksi. Mausta palat suolalla ja pippurilla. Kieritä palat yksi kerrallaan vehnäjauhoissa, kasta syvällä lautasella oleviin vatkattuihin kananmuniin ja kieritä lopuksi keksinmuruissa. Paista fileet voissa keskilämpöisellä paistinpannulla kummaltakin puolelta kypsiksi ja kullanruskeiksi.

Duglere-kastike

Kana-kermakastike:
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl kanalientä
1 dl kuohukermaa
1/2 tl sitruunamehua
1/2 tl worcestershirekastiketta
suolaa ja pippuria maun mukaan

Tomaattikastike:
2 rkl voita
1/2 dl pieneksi pilkottua sipulia
4 dl tomaattipyreetä
4 tomaattia pieneksi pilkottuina
1 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1/2 tl suolaa
1/4 tl pippuria

Duglere-kastikkeen pohja:
4 tl voita
4 tl hienonnettua salottisipulia
n. 2 dl tuoretta tomaattia pienennettynä
suolaa ja pippuria
1 rkl ruohosipulia

Kokoa kastike kolmesta eri osasta ja valmista hyvissä ajoin etukäteen, sillä kastike nautitaan huoneenlämpöisenä. Ensin valmista kana-kermakastike. Sulata voi keskikokoisessa kattilassa ja sekoita sen joukkoon jauhot. Vatkaa sekaan kanaliemi ja kerma yhtä aikaa. Keitä ja sekoittele, kunnes seos alkaa kiehua. Vähennä lämpöä ja anna porista muutama minuutti. Sekoita joukkoon sitruunamehu, worcestershirekastike, suola ja pippuri. Nosta pois hellalta.

Sen jälkeen valmistetaan tomaattikastike. Sulata voi isossa paistinpannussa. Kuullota sipulit voissa pehmeiksi. Sekoita joukkoon tomaattipyree, pilkotut tuoreet tomaatit, basilika, oregano, suola ja pippuri. Anna kiehua hiljalleen matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes kastike on sakeutunut mieleiseksesi. Kastikkeen voi soseuttaa. Annos on iso ja siitä tarvitaan vain muutama ruokalusikka Duglere-kastikkeeseen. Loput voi pakastaa tai käyttää seuraavana päivänä vaikka pastakastikkeen pohjana.

Tomaattikastikkeen valmistuttua kokoa vihdoin Duglere-kastike. Kuumenna voi paistinpannulla tai kattilassa keskilämmöllä. Lisää salottisipuli ja tomaatit ja kuullota, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kana-kermakastike ja kaksi ruokalusikallista tomaattikastiketta. Anna kiehua hetken verran. Koristele ruohosipulisilpulla, siirrä sivuun jäähtymään, ja tarjoile kastike huoneenlämpöisenä.

lauantai 15. joulukuuta 2012

Puolukkajäädyke


Tuhtien jouluruokien päälle maistuvat parhaiten raikkaat jälkiruoat. Puolukat taittavat sopivasti jäädykkeen makeutta. Jäädykkeen voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen aattoa pakastimeen valmiiksi. Näin välttyy myös ylimääräiseltä kiireeltä.

Puolukkajäädyke

Jäädyke:
4 dl puolukoita
3 rkl sokeria
2 rkl vettä
2 dl kermaa
4 keltuaista
1 1/2 dl tomusokeria
4 dl turkkilaista jogurttia
2 tl vaniljasokeria

Puolukkakastike:
8 dl puolukoita
2 rkl vettä
5 rkl tomusokeria
tilkka marjalikööriä

Mittaa kattilaan puolukat, sokeri ja vesi. Kuumenna survoen, kunnes marjat sulavat ja kiehuvat. Alenna lämpöä ja hauduta marjoja pari minuuttia. Jäähdytä sose. Vaahdota kerma. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon hyvin jäähtynyt puolukkasurvos, jogurtti ja kermavaahto. Mausta vaniljasokerilla. Kaada jäädykeseos kylmällä vedellä kasteltuun isoon vuokaan tai pienempiin annosvuokiin. Peitä vuoka/vuoat foliolla ja pakasta 5 - 6 tuntia. Valmista kastike. Mittaa puolukat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi survoen ja anna hautua pari minuuttia. Jäähdytä ja soseuta monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon tomusokeri ja mausta liköörillä. Anna maustua viileässä. Ota jäädyke/jäädykkeet huoneenlämpöön n. 30 min. ennen tarjoilua. Tarjoa jäädyke/jäädykkeet puolukkakastikkeen ja esim. piparkakkujen kera.

perjantai 14. joulukuuta 2012

Täytetyt herkkusienet


Kesäisin grillataan usein juustotäytteisiä herkkusieniä, mutta hyviä tulee näinkin uunissa valmistettuna.

Täytetyt herkkusienet

1 rs (250 g) herkkusieniä
1 sipuli
n. 1/2 pkt Paprika Koskenlaskija -sulatejuustoa
n. 1 dl emmentaljuustoraastetta
ruohosipulia

Paistamiseen:
nokare voita

Irrota herkkusienien lakeista jalat ja hienonna ne. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu pehmeäksi pannulla voissa. Lisää hienonnetut herkkusienten jalat ja paista hetken aikaa. Lisää paloiteltu sulatejuusto ja paista, kunnes juusto sulaa joukkoon. Täytä herkkusienten lakit sieni-sipuli-juustoseoksella. Laita lakit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä sieniä uunissa 200-asteessa, kunnes pinta saa kauniin värin. Silppua sienten päälle lopuksi vielä ruohosipulia.

Pihassamme kasvaa syksyisin herkkusieniä, mutta ei ole tullut koskaan näitä luonnonvaraisia kokeiltua ravinnoksi, koska herkkusienet ilmestyvät aina tontin siihen laitaan, missä vieressä kulkee vilkkaasti liikennöity valtatie. Yleensä myös toukat ehtivät iskeä sieniin ennen sienestäjää. Valkoisten sienien kanssa kannattaa muutenkin olla varovainen, ettei vahingossa sekoita niitä myrkylliseen valkoiseen kärpässieneen. Tummuvat heltat sekä aniksen tuoksu on paljastanut nämä meillä kasvavat herkkusieniksi.

Appelsiinigraavilohi


Vaihtelu virkistää myös lohen graavauksessa. Koska meillä aika usein graavia tehdään, on kiva maustaa lohta aina hieman eri tavoin. Suolan lisäksi myös appelsiinimehun happo raakakypsentää lohta, ja graavi saa samalla mehusta makua ja hieman makeuttakin. Mieto ja aromaattinen rosepippuri soveltuu hyvin lohen mausteeksi.

Appelsiinigraavilohi

n. 400 g kirjolohifile
1 rkl karkeaa merisuolaa
1/2 rkl sokeria
1/2 appelsiinin mehu
1 - 2 tl rosepippuria

Laita kalafile vuokaan ja puserra appelsiinimehu sen pintaan. Ripottele päälle suola, sokeri ja rosepippuri, peitä tuorekelmulla ja laita jokin paino päälle.  Anna  graavaantua jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään.  Pyyhi valmiista graavista  ylimääräinen  neste  ja mausteet pois  ja  leikkaa ohuiksi  siivuiksi.

torstai 13. joulukuuta 2012

Joulubriossit


Jouluksi leivon useimmiten näitä briosseja pullan sijaan. Vaikka eihän nämä pullasta sen kummemmin eroa, samanlaisesta hiivataikinasta briossitkin tehdään, voita säästelemättä. Joulun kunniaksi pehmeät briossit saavat runsaasti erilaisia herkkuja täytteeksi.

Joulubriossit

Taikina:
150 g voita
5 dl maitoa
2 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 rkl kardemummaa
n. 17 dl vehnäjauhoja

Täyte:
50 g voita
1 pkt mantelimassaa murennettuna
1 pkt sokeroituja, vihreitä kirsikoita paloiteltuna
1 pkt sokeroituja, punaisia kirsikoita paloiteltuna
1 pkt sokeroitua appelsiininkuorta
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta

Voiteluun:
muna

Koristeluun:
sokerikuorrutetta

Kuumenna maito reilusti käden lämpöiseksi. Sulata voi ja lisää maidon sekaan. Lisää hiiva, sokeri, suola, munat ja kardemumma. Alusta jauhot sekaan vähitellen, vaivaa voimakkaasti. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla n. 1 tunti. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kaulitse se ohueksi levyksi. Voitele levy pehmenneellä voilla ja ripottele päälle muut täytteen ainekset. Kääri levy rullalle ja leikkaa siivuiksi. Laita siivut paperivuokiin ja kohota vielä n. 30 min. Voitele briossit munalla ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes pinta saa kauniin värin. Koristele jäähtyneet briossit sokerikuorrutteella. Jos pakastat briossit, koristele vasta pakastimesta oton ja sulatuksen jälkeen.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Luumukakku


Pakko oli leipoa jouluksi vielä yksi kahvikakku, kun hyvä Valion resepti tuli vastaan Kakkukioski -blogissa. Samantien ohjeen nähtyäni ryhdyin leipomaan, koska kaikkia kakun aineksiakin oli kotona juuri sopivasti. Kakku oli nopea ja helppo tehdä. Pidän eniten juuri tällaisista kakkuohjeista, joissa ainekset vain sekoitetaan yhteen, eikä tarvitse ottaa vatkainta esille. Kakkua tehdessäni pääsin samalla testaamaan Mimmiltä saamiani vinkkejä. Minulla usein kohoaa varsinkin paksut kakkutaikinat epätasaisesti, jolloin kakun pohjasta tulee kupera. Mimmiltä saamani neuvon mukaan laskin paistamislämpöä, ja paistoin tämän kakun nyt 150 asteessa 175 asteen sijaan. Ja vinkki toimi! Kakku nousi tasaisesti, ja kerrankin sain kahvikakkuuni täydellisen pohjan. Kakku oli muutenkin todella hyvää. Ihanan jouluiset mausteet, ja  pehmeä ja mehevä koostumus. Ei ihme, että Kakkukioskissa tehdään juuri tätä kakkua joka jouluksi. Niin tehdään meilläkin vastedes!

Luumukakku

4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
175 g margariinia tai voita
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl luumumarmeladia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva mikrossa. Lisää sulan rasvan joukkoon luumumarmeladi ja kermaviili. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauho-mausteseos ja luumu-margariiniseos. Sekoita vain tarvittava määrä, että jauhot sekoittuvat. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 1 tunti.

maanantai 10. joulukuuta 2012

Suklaa-karpalocookies


Koska karpalo-suklaakakun teosta jäi kuivattuja karpaloita, oli hyvä syy kokeilla myös Mustikkasuu -blogin valkosuklaa-karpalocookies -ohjetta. Kaapissa oli vielä levy tummaa leivontasuklaata, joten en viitsinyt ostaa kekseihin valkoista suklaata, vaan käytin tumman suklaalevyn pois. Kekseistä tuli älyttömän hyviä niin maultaan kuin koostumukseltaan. Mitenkähän nämä saa säilymään jouluun saakka... Tätä reseptiä tulee varmasti käytettyä toistekin, ja muulloinkin kuin vain jouluna. Cookieseja on myös helppo ja nopea valmistaa, kun ei tarvitse kaulita taikinaa ja käyttää muottia.

Suklaa-karpalocookies
(n. 40 kpl)

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl kaurahiutaleita
100 g tummaa suklaata
50 - 100 g kuivattuja karpaloita
1 dl manteli- tai pähkinärouhetta

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja sekoita hyvin. Rouhi suklaa ja hienonna kuivatut karpalot pieniksi paloiksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon suklaan ja karpaloiden kanssa. Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Laita pöydälle vähän jauhoja ja vaivaa taikina varovasti noin 3 - 4 sentin paksuiseksi pötköksi. Leikkaa sentin paloja ja nostele leivinpaperille. Paista 200 -asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. .

Paraisten piparkakut


Siirappiset pikkuleivät kuuluvat ehdottomasti jouluun. Ne sopivat kahvipöytään sekä kuuman glögin seuraksi. Piparkakut ovat hyvä yhdistelmä myös homejuustojen kanssa juustotarjottimella.

Paraisten piparkakut
 
1,5 dl siirappia

2,5 dl sokeria

250 g leivontamargariinia

2 rkl piparkakkumaustetta

2 munaa

0,5 tl suolaa

1,5 tl soodaa

0,5 kg (runsas 8 dl) vehnäjauhoja
 
Kiehauta siirappi, sokeri, rasva ja mausteet. Jäähdytä seos ja vatkaa sitten vaahdoksi. Lisää vaahtoon yksitellen edelleen vatkaten munat ja lopuksi jauhot, joihin olet sekoittanut suolan ja tasapäiset lusikalliset soodaa. Nosta taikina kovettumaan seuraavaan päivään asti. Kaaviloi siitä sitten levy, josta otat haluamasi muotoisia piparkakkuja leivinpaperille pellille. Kypsennä piparkakut uunin keskiosassa 175 asteessa. Pellillisen kypsymisaika on noin 7 minuuttia. Ole tarkkana, sillä piparkakut ovat ohuita ja palavat helposti!

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Pehmeä piparikakku


Tämä kakkuohje on peräisin Lindahlsin turkkilaisen jogurttipurkin kannesta. Jouluisen kakun tein pyöreässä irtopohjavuoassa, ja koristelin tomusokerilla sekä kaakaojauheella.

Pehmeä piparikakku

2 dl turkkilaista jogurttia
3 munaa
2 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tippaa karvasmanteliöljyä
1 ps (15 g) piparkakkumausteita

Vatkaa munat, sokeri ja karvasmanteliöljy kuohkeaksi. (Käytä sähkövatkainta, nopeinta tehoa, vähintään viisi minuuttia.) Sekoita jauhot, vaniljasokeri, piparkakkumausteet ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi kuivat aineet munavaahtoon vuorotellen jogurtin kanssa. On tärkeää,että taikinasta tulee tasainen ja sileä. Voit käyttää sähkövatkainta matalimmalla nopeudella. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (n. 1 1/2 litraa). Paista kakkua 170 asteessa n. 50 min. Anna valmiin kakun seistä vuoassa 5 min. ennen kuin kumoat sen. Jäähdytä ennen tarjoilua.

lauantai 8. joulukuuta 2012

Rapukeitto


Pakastimessa oli yksi laatikko rapuja, ja tehdäkseni tilaa joululeipomuksille, otin ravut sulamaan. Ravuista tein pitkästä aikaa tätä ihanan makuista keittoa. Keiton valmistus on työlästä ja aikaa vievää, mutta vaivannäkö kannattaa. Keitosta tulee samettisen täyteläistä. Yli jäävä keitinliemi kannattaa pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi kala- tai katkarapukeittoon.

Rapukeitto
 
Liemi:
1 kg pakasterapuja
1 porkkana
pala purjoa
1 sipuli
5 valkopippuria
vettä

Keitto:
20 g voita
1 sipuli silputtuna
1 tuore punainen chili silputtuna
3 rkl vehnäjauhoja
8 - 10 dl rapujen keitinlientä
1/2 kalaliemikuutiota
Thai Sweet -chilikastiketta maun mukaan
suolaa
jauhettua valkopippuria
n. 1 dl tilli- ja/tai purjosilppua
rapujen liha
1 dl kuohukermaa

Anna rapujen sulaa jääkaapissa 1 - 2 vuorokautta. Kaada suolaliemi pois ja irrota ravuista lihat. Pane kuoret, paloiteltu porkkana, pesty purjopala, kuorittu ja pilkottu sipuli ja valkopippurit kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että kuoret juuri ja juuri peittyvät. Keitä 30 min. hiljaa poreillen. Jäähdytä hetki, siivilöi ja ota rapuliemi talteen. Kuumenna voi kattilassa, lisää sipuli- ja chilisilppu. Kuullota, mutta älä ruskista. Lisää jauhot, sekoita hyvin, kaada rapuliemi kattilaan ja murenna kalaliemikuution puolikas joukkoon. Keitä 5 - 10 min. alkuvaiheessa hyvin sekoittaen. Mausta chilikastikkeella, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Pyöräytä keitto sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa. Lisää tilli- ja/tai purjosilppu ja rapujen liha. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä. Sekoita pehmeäksi vaahdoksi vatkattu kerma keittoon juuri ennen tarjoilua. Nauti rapean paahtoleivän tai patongin kanssa.

perjantai 7. joulukuuta 2012

Suklaa-taatelikakku


Mustikkasuu -blogin Melody kommentoi taatelikakkureseptissäni tehneensä useana vuonna suklaa-taatelikakkua. Suklainen taatelikakku kuulosti sen verran houkuttelevalta, että pitihän sellainenkin sitten jouluksi leipoa. Ja tuli kyllä hyvä kakku! Hieman tumma suklaa peittää taatelin makua, mutta sehän ei ole huono asia, kun kyse on kerran suklaasta...

Suklaa-taatelikakku

1 1/2 dl vettä
1 pkt (250 g) taateleita
200 g voita
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1/2 dl maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g tummaa suklaata rouhittuna
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
Vuokaan:
voita
korppujauhoja
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kiehauta kattilassa vesi ja paloitellut taatelit. Keitä, kunnes taateli pehmenee. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu voi. Sekoittele, kunnes voi sulaa, ja seos on tasaista. Kaada taateliseos kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos jäähtyy. Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla kulhon tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen kananmunat yksitellen. Lisää sokeri ja maito. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakku 175 asteessa uunin alatasolla n. 1 tunti. Kumoa kakku vuoasta vasta jäähtyneenä.

Uunijuusto ternimaidosta & karpalohilloke


Itsenäisyyspäivän jälkiruoka noudatteli myös pääruoan tavoin kotimaista linjaa. Tein ternimaidosta uunijuustoa sekä juuston lisukkeeksi hilloketta karpaloista, joita kävin loppusyksyllä keräämässä paikalliselta suolta. Uunijuusto ei meissä suurempaa ihastusta herättänyt. Kyllähän sitä söi, mutta eiköhän ne ternimaidot tule jatkossakin käytettyä mieluummin  vain lettutaikinaan.

Uunijuusto ternimaidosta & karpalohilloke

Uunijuusto:
1/2 l ternimaitoa
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Sekoita ternimaidon joukkoon ripaus suolaa ja sokeria. Kaada maito voideltuun uunivuokaan tai annosvuokiin. Paista uunissa 175 asteessa, kunnes juusto on sopivasti hyytynyt. Meillä hyytyminen vei noin tunnin. 

Karpalohilloke:
2 dl karpaloita
1/2 dl hillo-marmeladisokeria
1/2 dl vettä
1 kanelitanko

Mittaa kattilaan kohmeiset karpalot, hillo-marmeladisokeri, vesi sekä kanelitanko. Kiehauta ja keitä 5 - 10 minuuttia. Jäähdytä ja poista lopuksi kanelitanko. 

Hirvikäristys


Itsenäisyyspäivän kunniaksi eilinen ateria koostui pitkälti kotimaisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Oman maan perunoista ja nauriista tehdyn muusin kanssa syötiin lähimetsistä kaadetun hirven paistista valmistettua käristystä. Ainoastaan käristyksessä käytetty olut oli saksalaista, koska kyseinen merkki sopii maultaan hyvin juuri käristykseen. Annoksen viimeistelevät puolukat taas olivat omin käsin metsästä syksyllä poimittuja. Pari tuntia haudutettu käristys oli maukasta ja liha mureaa. Oluen maku voi alussa tuntua liian voimakkaalta, mutta maku mietonee haudutuksen aikana. Osan oluesta voi kuitenkin korvata myös vedellä, jos haluaa liemestä miedompaa.

Hirvikäristys

voita
n. 600 g hirven paistia
1 sipuli
1 tlk (33 cl) Grafenwalder Pils III -olutta
suolaa
laakerinlehti
muutama katajanmarja
mustapippurirouhetta

Leikkaa kohmeinen hirven paisti ohuiksi lastuiksi. Ruskista lihat pienissä erissä pannulla voissa. Mausta suolalla. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli pannulla voissa. Lisää sipulien joukkoon ruskistetut lihat sekä olut. Kiehauta ja mausta laakerinlehdellä, katajanmarjoilla sekä mustapippurirouheella. Lisää tarvittaessa suolaa. Hauduta käristystä miedolla lämmöllä 1 - 2 tuntia.

torstai 6. joulukuuta 2012

Karpalo-suklaakakku


Leivoin jouluksi karpalo-suklaakakun, jonka ohjeen löysin Rakkaudesta ruokaan -blogista. Resepti on peräisin viime vuoden Koti ja keittiö -lehdestä, jossa se oli ollut nimellä Moderni joulukuivakakku. Pari palaa kakusta jo maisteltiin, ja hyvää oli. Ainakin suklaa maistui ihanasti.

Karpalo-suklaakakku

2 dl kuivattuja karpaloita
1 dl konjakkia
200 g voita
2 dl sokeria
3 kanamunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
100 g tummaa suklaata

Laita karpalot likoamaan konjakkiin yöksi. Valuta ylimääräinen neste pois. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kanamunat yksitellen hyvin vatkaten joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon kerman kanssa. Lisää lopuksi suklaarouhe ja karpalot käännellen joukkoon. Kaada taikina korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n.2 l). Paista 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Kirsikkapullat


Joulupullien koristeeksi sopivat sokeroidut kirsikat, jotka antavat pulliin jouluista väriä. 

Kirsikkapullat

Taikina:
5 dl maitoa
2 ps kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 1 kg vehnäjauhoja
150 g voita

Voiteluun:
kananmuna

Päälle:
sokeroituja kirsikoita
raesokeria

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen. Lisää loppuvaiheessa pehmennyt voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa n. 30 min. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina n. 30 yhtä suureen palaan ja muotoile haluamasi mallisia pikkupullia. Kohota pullia liinan alla vielä n. 30 min. Voitele pullat kananmunalla, koristele kirsikoilla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10 min.

tiistai 4. joulukuuta 2012

Viikunamarmeladi


Jouluna pitää kokeilla aina jotain uuttakin perinteisten ruokien rinnalla, ja tänä vuonna yhtenä uutuutena meillä on viikunamarmeladia. Marmeladia on tarkoitus syödä erilaisten juustojen kanssa, mutta sopisi se hyvin moneen muuhunkin, ja muulloinkin kuin vain jouluaikaan. Viikunamarmeladia on myös kiva antaa lahjaksi.

Viikunamarmeladi

600 g kuivattuja viikunoita
2 dl konjakkia
2 appelsiinin mehu
2 dl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori

Paloittele viikunat pieniksi paloiksi kattilaan. Kaada päälle konjakki ja anna viikunoiden liota muutama tunti. Puserra appelsiineista mehu ja kaada mehu kattilaan. Lisää sokeri, ja kiehauta. Keitä marmeladia miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Jos haluat marmeladista sileämpää, soseuta esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon lopuksi hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori ja purkita marmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä marmeladi viileässä.

Tonnikalamousse


Tein pitkästä aikaa tonnikalamoussea, ja maistuipas se hyvältä. Meillä tonnikalamoussea syödään mm. ruisleivän päällä, tai kesäaikaan varhaisperunoiden kanssa. Mousse sopii mainiosti myös juhlatarjoiltavaksi, ja voihan siinä käyttää vaikka savulohta tonnikalan sijaan, jolloin moussesta saa entistä juhlavamman. Tonnikalamousse on nopea valmistaa, ja silikonivuosta sen saa helposti ja siististi kumottua tarjoiluvadille.

Tonnikalamousse

7 liivatelehteä
2 prk tonnikalaa vedessä
1 prk kermaviiliä
2 dl rasvatonta majoneesia
1 rkl tomaattipyrettä
2 - 3 tl sitruunan raastettua kuorta
3/4 dl silputtua tilliä
valkopippurijauhetta
1/2 - 1 kalaliemikuutio
1 dl vettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi. Valuta tonnikalasta vesi ja paloittele kala. Sekoita kermaviili, majoneesi ja tomaattipyre. Mausta hyvin pestyn sitruunan raastetulla kuorella ja silputulla tillillä. Lisää tonnikala ja mausta valkopippurilla. Liuota kalaliemikuutio kiehuvaan veteen. Poista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota lehdet kalaliemeen. Lisää liemi hieman jäähtyneenä tonnikalaseokseen. Sekoita massa ja kumoa vuokaan. Hyydytä kylmässä seuraavaan päivään.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Pitaleivät kana-halloumitäytteellä


Pitaleipien tekemistä suunnittelin jo useamman viikon ajan, kun en enää edes muistanut, koska viimeksi pitaleipiä olisi syöty. Viime kerrasta on jo monta vuotta aikaa. Perjantaina vihdoin ryhdyin pitaleipien tekoon. Mikäs sen parempi päivä leipomiseen ja täytteiden valmistamiseen, kun ulos ei koko päivänä viitsinyt mennä talvimyrskyn raivotessa. Pitaleivillä oli mukava aloittaa viikonlopun vietto. Hyviltä ne maistuivatkin pitkästä aikaa. Jospa nyt tulisi niitä useamminkin tehtyä, eikä menisi taas vuosia seuraavaan kertaan.

Pitaleivät kana-halloumitäytteellä
(8 kpl)

Pitaleivät:
2 1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl öljyä
1 ps kuivahiivaa
n. 6 dl vehnäjauhoja

Kuumenna vesi reilusti käden lämpöiseksi. Sekoita veteen suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoa, ja sekoita seos veden joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen, ja lisää loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kaulitse ne jauhotetulla alustalla ohuiksi pyöreiksi leiviksi. Kohota leivät liinan alla hyvin. Paista kohonneet leivät uunin ylätasolla 250 asteessa noin 6 - 8 minuuttia. Leikkaa leivät taskuiksi ja täytä alla olevilla täytteillä ja tzatzikilla.

Tzatziki:
1/2 kurkku
1 pieni valkosipulin kynsi
2 1/2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
n. 1 rkl sitruunamehua
suolaa
sokeria
1 - 2 tl kuivattua minttua
1 - 2 tl kuivattua persiljaa
rouhittua mustapippuria

Raasta kurkku hienoksi, ja valuta raasteesta siivilässä ylimääräinen neste pois. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita  kurkkuraaste ja hienonnettu valkosipuli jogurtin joukkoon. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla, sokerilla, mintulla, persiljalla sekä mustapippurilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Täytteet:
ruokaöljyä
2 rs Kananpojan fileesuikaleita
paprikajauhetta
currya
suolaa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 sipulia
1 - 2 rkl balsamicoa
suolaa
sokeria
1 pkt halloumijuustoa
2 tomaattia
jäävuorisalaattia
säilöttyjä pepperoneja

Ruskista kananpojan fileesuikaleet pannulla öljyssä. Mausta suikaleet paprikajauheella, currylla ja suolalla. Leikkaa paprikat ja kuoritut sipulit suikaleiksi. Kuullota suikaleet pannulla öljyssä pehmeiksi. Mausta balsamicolla, suolalla ja ripauksella sokeria. Leikkaa halloumi siivuiksi ja paista siivut pannulla molemmin puolin, kunnes siivuihin tulee hyvin väriä. Leikkaa tomaatit siivuiksi ja suikaloi jäävuorisalaattia.

lauantai 1. joulukuuta 2012

Letut ternimaidosta


Ostimme ternimaitoa suoraan tilalta, ja nyt pakastimessa on maitoa useampi litra puolen litran pulloihin pakattuna. Ternimaidostahan valmistuu parhaat letut ja pannarit, uunijuustoakin siitä voi muun muassa tehdä. Tänään paistoin puolen litran taikinasta lettuja. Ternimaitoa käytettäessä taikinaan ei tarvita ollenkaan kananmunia. Lumitöiden jälkeen maistui hyvältä kahvi sekä vasta paistetut letut vadelmahillon kanssa.

Letut ternimaidosta

1/2 l ternimaitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Paistamiseen:
voita

Sekoita vehnäjauhoihin sokeri ja suola. Lisää joukkoon vähitellen maito, ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota huoneen lämmössä puolesta tunnista pariin tuntiin ennen paistamista. Paista taikinasta lettuja pannulla voissa. Tarjoile esim. hillon kanssa.