maanantai 31. joulukuuta 2012
Lanttulaatikko
Imelletyn perunalaatikon lisäksi jouluksi tehtiin tietenkin myös lanttulaatikkoa. Porkkana- ja maksalaatikoista meillä ei välitetä, mutta toisinaan tulee joulupöytään tehtyä myös bataatti- ja/tai punajuurilaatikoita. Jouluruokamme noudattavat hyvin perinteistä linjaa.
Lanttulaatikko
n. 1,2 kg lanttua
vettä
suolaa
3 - 4 dl kuohukermaa + lantun keitinlientä
1 dl korppujauhoa
2 munaa
siirappia
jauhettua inkivääriä
kanelia
valkopippuria
Kuori ja paloittele lantut. Laita lanttupalat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että lantut peittyvät. Mausta suolalla ja keitä palat täysin pehmeiksi. Mitä kauemmin keität, sen syvempi väri ja parempi maku laatikkoon tulee. Kaada keitinvesi talteen. Survo lantut. Lisää jäähtyneeseen survokseen muut aineet ja mausta hyvin. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä laatikkoa 150 asteessa 2 - 2 1/2 tuntia.
Oma lautaseni on jouluna aina hyvin kalavoittoinen. Myös erilaiset sienikastikkeet/-muhennokset kuuluvat jouluumme. Tänä vuonna tein keitettyjen perunoiden seuraksi muhennoksen korvasienistä. |
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Ruoka,
Uuniruoat
Imelletty perunalaatikko
Joulun laatikkoruoista imelletty perunalaatikko on suosikkini. Sitä pitää tehdä joka jouluksi.
Imelletty perunalaatikko
2 1/2 kg jauhoisia perunoita
vettä
50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
noin 5 dl maitoa tai keitinlientä
suolaa
raastettua muskottipähkinää
siirappia
Keitä hyvin pestyt perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina ja soseuta heti voin kera survimella. Ripota hiukan jäähtyneeseen soseeseen puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Peitä astia kannella ja anna imeltyä lämpimässä paikassa tunnin ajan. Sekoita joukkoon loput jauhot ja anna soseen imeltyä edelleen lämpimässä paikassa vähintään 3 - 4 tuntia tai yön yli seuraavaan päivään. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana.Lisää maitoa tai vettä sen verran, että soseesta tulee puuromaista. Mausta sose suolalla, siirapilla ja muskottipähkinällä. Kaada sosetta voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä sose kuohuu kypsyessään. Paista laatikkoa uunissa 150 asteessa 2 - 3 tuntia.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Ruoka,
Uuniruoat
Riisipuuro ternimaidosta & aprikoosikiisseli
Jouluaatto aloitettiin aamulla riisipuurolla ja vaihteeksi sekahedelmäsopan sijaan pirteän värisellä aprikoosikiisselillä. Riisipuuron keitin ternimaidosta, mutta totesimme pitävämme enemmän täysmaitoon keitetystä puurosta, koska puuroon tulee silloin sileämpi koostumus. Ternimaito taas teki puurosta proteiinipitoisuutensa vuoksi hieman rakeista. Samanlaista puuroa valmistuisi varmaan kermamaitoon keittämällä ja lisäämällä joukkoon vielä kananmunaa. Hyvää puuro ja kiisseli kuitenkin oli, ainoastaan tuo koostumus meillä hieman tökki. Puuroannoksella jaksoikin hyvin koko päivän aattoillan ateriointiin saakka.
Riisipuuro ternimaidosta
1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
n. 1/2 l ternimaitoa
ripaus suolaa
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisi. Anna kiehua hetki, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla.
Aprikoosikiisseli
1 ps (200 g) kuivattuja aprikooseja
5 dl vettä
1 kanelitanko
sokeria maun mukaan
1 - 2 rkl perunajauhoja
Huuhdo aprikoosit ja liota yön yli vedessä. Laita aprikoosit kattilaan ja lisää joukkoon vesi, kanelitanko ja sokeri. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja kaada koko ajan sekoittaen liemeen. Kuumenna, kunnes kiisseli kiehahtaa ja sakenee. Nosta kattila liedeltä ja anna kiisselin hieman jäähtyä.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Jälkiruoat,
Puurot,
Ruoka
lauantai 29. joulukuuta 2012
Mätimunat
Tänäkin jouluna pöydässämme oli runsas kalavalikoima. Kirjolohesta graavasin toisen puolen, toisen puolen mies loimutti. Kokonainen siika savustettiin sunnuntaina aatoksi valmiiksi, mutta aattonakin jouduttiin vielä uudelleen savustuspönttö lämmittämään, kun verkoilta saatiin jälleen järvitaimen. Joulupöydästä löytyi lisäksi piparjuurisilliä sekä ensimmäistä kertaa mätiä. Koska verkoilta saamistamme mateista ei vielä ole mätiä löytynyt, turvauduttiin kaupan mätiin. Kirjolohen mäti tarjoiltiin kananmunien kanssa. Keitetyistä kananmunista saa erilaisin täyttein juhlavia ja maistuvia lisukkeita.
Mätimunat
keitettyjä kananmunia
smetanaa
sitruunapippuria
kirjolohen mätiä
tilliä
Kuori kananmunat ja halkaise pituussuunnassa. Lusikoi kananmunan puolikkaiden päälle nokareet smetanaa ja ripottele pinnalle sitruunapippuria. Lusikoi kananmunien päälle mätiä ja koristele tillillä.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Kala- ja äyriäisruoat,
Lisukkeet,
Ruoka
perjantai 28. joulukuuta 2012
Piparjuurisilli
Matjessillifile -pakkauksen päältä löytyvä ohje piparjuurisillille on yksi suosikeistamme. Joulupöytäänkin tein silliä tuplamäärän. Piparjuurisilliä tehdään usein myös kesällä. Se on loistava lisuke uusille perunoille.
Piparjuurisilli
1 pkt (150 g) Ahti Matjessillifileitä
0,8 dl Creme Fraichea
1 rkl Felix piparjuuritahnaa
1 pieni punasipuli
2 tl limetin mehua
ruohosipulia
tilliä
ripaus sokeria
Paloittele sillifileet paloiksi. Hienonna sipuli, ruohosipuli sekä tilli. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada sillipalojen päälle. Anna maustua kylmässä muutama tunti.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Kala- ja äyriäisruoat,
Lisukkeet,
Ruoka
Konjakkiluumut
Konjakkiluumut olivat yksi meidän joulun ajan jälkiruoistamme. Konjakkiluumujen valmistaminen on helppoa ja vaivatonta, ja ne voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen.
Konjakkiluumut
2 ps (400) g pehmeitä, kivettömiä luumuja
4 dl vettä
1 - 2 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 dl konjakkia
Tarjoiluun:
kermavaahtoa
Kaada luumut ja sokeri kattilaan. Paloittele vaniljatanko kolmeen osaan, ja lisää joukkoon. Lisää vesi. Hauduta luumuja hitaasti kannen alla niin, että suuri osa vedestä haihtuu. Poista vaniljatangon palat. Sekoita joukkoon konjakki ja jäähdytä. Tarjoile konjakkiluumut kermavaahdon kanssa.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Jälkiruoat,
Ruoka
torstai 27. joulukuuta 2012
Ponche Crema eli venezuelalainen munatoti
Lämpimän munatotin lisäksi kokeiltiin jouluna Appelsiineja ja Hunajaa -blogin ohjeella jäiden kanssa tarjoiltavaa munatonta totia. Ponche Crema oli hyvää ja makeaa, aivan kuin jotain kermalikööriä.
Ponche Crema
1/4 l vaaleaa rommia
1 prk kondensoitua maitoa
1/2 lasillista jääkuutioita
1/2 lasillista maitoa
vaniljauutetta/ -esanssia
Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja nauti kylmänä. Tavallisen maidon voi korvata myös kookosmaidolla, jolloin Ponche Crema saa hieman kookosmaisen maun.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Juomat,
Ruoka
keskiviikko 26. joulukuuta 2012
Eggnog eli munatoti
Joulun pyhinä nautittiin glögin ohella lämpimistä munatoteista. Maitopohjainen munatoti on talviaikaan suosittu juoma Pohjois-Amerikassa. Juomaa voidaan terästää rommin sijasta myös viskillä, brandyllä tai konjakilla.
Eggnog
1/2 l maitoa
2 keltuaista
1 - 2 rkl sokeria
ripaus vaniljasokeria
Lisäksi:
2 dl kuohukermaa
1 - 2 dl rommia
Pinnalle:
raastettua muskottipähkinää
Vaahdota kerma valuvaksi vaahdoksi ja sekoita siihen rommi. Vatkaa maito, keltuaiset ja sokerit paksupohjaisesssa kattilassa ja kuumenna pohjaa myöten sekoittaen, kunnes keitoksesta alkaa nousta höyryä ja se sakenee hiukan. Älä keitä, ettei keltuainen juoksetu. Nosta kattila levyltä. Sekoita joukkoon kermavaahto ja rommi. Kaada seos mukeihin. Ripottele pinnalle muskottia ja tarjoile heti.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Juomat,
Ruoka
sunnuntai 23. joulukuuta 2012
perjantai 21. joulukuuta 2012
Hunajapaahdetut mantelit
Paahdoin jouluksi manteleita vaikkapa glögin kanssa naposteltavaksi. Nämä mantelit eivät ole kovin makeita, joten ne maistuvat paremmin sellaisillekin, jotka eivät makeasta kauheasti välitä. Makeutta näihin saa kuitenkin halutessaan lisää, jos vaikka pyöräyttää manteleita vielä lopuksi raakaruokosokerissa, ennen kuin mantelit jäähtyvät ja pinta kovettuu. Piparkakkumauste antaa manteleille jouluisen maun.
Hunajapaahdetut mantelit
5 dl kuorettomia manteleita
2 - 3 rkl juoksevaa hunajaa
1 - 2 rkl ruskeaa raakaruokosokeria
n. 1 rkl piparkakkumaustetta
n. 1 tl vaniljauutetta
Mittaa ainekset pannulle, sekoita ja paahda, kunnes mantelit saavat hieman väriä. Varo, ettei mantelit kärvähdä. Levitä paahtuneet mantelit uunipellille leivinpaperin päälle jäähtymään, jotta mantelit pysyvät irtonaisempina. Säilytä mantelit lasipurkissa.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Makeiset,
Ruoka,
Ruokalahjat
Graavisilakat
Kahdessa eri liemessä silakat graavaantuvat maukkaiksi. Graavisilakat ovat joulupöydässä kevyitä ja raikkaita tarjottavia tuhdimpien jouluruokien rinnalla.
Graavisilakat
n. 600 g silakkafileitä
1. liemi:
5 dl vettä
3/4 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl suolaa
2. liemi:
3 dl vettä
1/2 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
1/2 punasipulia renkaina
2 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl ruokaöljyä
rouhittua viherpippuria
Poista silakkafileistä nahka. Sekoita
ensimmäisen liemen ainekset keskenään, ja anna silakkafileiden maustua
liemessä yön yli. Sekoita toinen liemi, ja laita valutetut silakkafileet
uuteen liemeen. Anna maustua jääkaapissa vuorokauden ajan.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Kala- ja äyriäisruoat,
Ruoka
torstai 20. joulukuuta 2012
Jääkellarilohi & sinappimajoneesi
Vielä ehtii hyvin tehdä jääkellarilohta jouluksi, jos haluaa vaikka hieman vaihtelua perinteiselle graaville. Suolavedessä suolattu lohi on suussa sulavan pehmeää, ja se säilyy pidempään kuin graavilohi. Jääkellarilohi maistuu myös kesällä uusien perunoiden kanssa.
Jääkellarilohi & sinappimajoneesi
1 - 2 kg tuoretta merilohta
Suolaliemi:
2 l vettä
200 g merisuolaa
80 - 100 g sokeria
1 tl kuminaa
5 - 6 maustepippuria
tilliä
Sinappimajoneesi:
1 dl majoneesia
1 rkl makeaa sinappia
tillisilppua
Nypi kalapinseteillä selkäruodot pois ja
tee suolaliemi. Kiehauta vesi, suola, sokeri, kumina ja pippurit.
Jäähdytä liemi. Laita liemi ja kourallinen tilliä laakeaan astiaan ja
aseta kala mausteliemeen nahka ylöspäin. Laita lautasen avulla kalan
päälle paino ja varmista, että koko kala on veden alla. Laita astia
jääkaappiin vähintään
neljäksi päiväksi. Tarjoa lohi paksuina, vajaan sentin viipaleina
perunan tai tumman saaristolaisleivän ja sinappimajoneesin kera.
Valmistuttuaan lohi on hyvää syötävää useita päiviä, kunhan se pidetään
koko ajan liemessä ja kylmässä.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Kala- ja äyriäisruoat,
Kastikkeet,
Ruoka
keskiviikko 19. joulukuuta 2012
Hirvipullat
Hirvipullat
n. 500 g hirven jauhelihaa
1 sipuli
1 rkl ruokaöljyä
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
suolaa oman maun mukaan
1 - 2 tl rosmariinia
ripaus mustapippuria
Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipulisilppu pannulla öljyssä, ja anna jäähtyä. Sekoita jauhelihan joukkoon ruskistettu sipuli, jogurtti, kananmuna sekä mausteet. Pyörittele taikinasta kylmällä vedellä kostutetuin käsin pullia. Laita pullat uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä uunissa 180 asteessa n. 12 minuuttia.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Liharuoat,
Riista,
Ruoka
Puolukkasinappi
Maku -lehden ohjeella valmistuu joulunpunainen puolukkasinappi. Puolukkasinappi sopii etenkin riistalle sekä kalkkunalle. Karpalosinappia saa korvaamalla puolukat karpaloilla.
Puolukkasinappi
2 dl puolukoita
2 dl sokeria
1/2 dl ruokaöljyä
2 tl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
2 tl Rajamäen Mustapippuri Punaviinietikkaa
5 - 6 rkl sinappijauhetta
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Lisukkeet,
Ruoka,
Ruokalahjat,
Säilykkeet
maanantai 17. joulukuuta 2012
Ritz -suolakekseillä paneroitua järvitaimenta Duglere-kastikkeella
Olemme jo monta vuotta harrastaneet talvisin verkkokalastusta. Viikko sitten jää vihdoin kesti, ja verkot saatiin järveen. Verkkoja ei tarvitse käydä kokemassa kuin kerran viikossa. Sunnuntai onkin meillä yleensä verkoilla käyntipäivä, ja niin eilenkin verkot käytiin ensimmäistä kertaa tänä talvena tarkistamassa. Ahti oli tällä kertaa erittäin antelias, ja kalaa saatiin useampi kymmenen kiloa. Saaliit järvellä ovat haukivoittoisia, ja eilenkin vedestä nousi 26 haukea. Lisäksi saatiin yksi made sekä yksi reilun kokoinen järvitaimen.
Järvitaimenesta valmistin tämän päiväisen aterian, ja päätin sen kanssa kokeilla Murhaavan herkullista -keittokirjasta löytyvää Duglere-kastiketta. Kirjan reseptissä tähän Alfred Hitchcockin lempiruokaan kuuluu paneroitu meriantura, mutta sen korvasin nyt sitten järvitaimenella. Kolmesta eri kastikkeesta kasattava Duglere-kastike kuulostaa kauhean työläältä, muttei se sitä sitten lopulta ollutkaan, vaan kaikki kastikkeet olivat hyvin nopeatekoisia. Duglere-kastike oli makuja tulvillaan ja sopi hyvin taimenen kanssa. Ritz -keksit antoivat kalalle kivan rapsakan pinnan ja lisämakua. Suolakeksejä täytyykin alkaa useammin käyttää paneroinnissa, hyvää vaihtelua korppujauhoille. Uskon, että kastikettakin tulee uudelleen tehtyä.
Ritz -suolakekseillä paneroitua järvitaimenta Duglere-kastikkeella
Paneroitu järvitaimen:
2 reilunkokoista nahatonta ja ruodotonta järvitaimenfileetä
suolaa ja pippuria
vehnäjauhoja
2 kananmunaa
murennettuja Ritz -suolakeksejä
Paistamiseen:
voita
Leikkaa fileet sopiviksi annospaloiksi. Mausta palat suolalla ja pippurilla. Kieritä palat yksi kerrallaan vehnäjauhoissa, kasta syvällä lautasella oleviin vatkattuihin kananmuniin ja kieritä lopuksi keksinmuruissa. Paista fileet voissa keskilämpöisellä paistinpannulla kummaltakin puolelta kypsiksi ja kullanruskeiksi.
Duglere-kastike
Kana-kermakastike:
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl kanalientä
1 dl kuohukermaa
1/2 tl sitruunamehua
1/2 tl worcestershirekastiketta
suolaa ja pippuria maun mukaan
Tomaattikastike:
2 rkl voita
1/2 dl pieneksi pilkottua sipulia
4 dl tomaattipyreetä
4 tomaattia pieneksi pilkottuina
1 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1/2 tl suolaa
1/4 tl pippuria
Duglere-kastikkeen pohja:
4 tl voita
4 tl hienonnettua salottisipulia
n. 2 dl tuoretta tomaattia pienennettynä
suolaa ja pippuria
1 rkl ruohosipulia
Kokoa kastike kolmesta eri osasta ja valmista hyvissä ajoin etukäteen, sillä kastike nautitaan huoneenlämpöisenä. Ensin valmista kana-kermakastike. Sulata voi keskikokoisessa kattilassa ja sekoita sen joukkoon jauhot. Vatkaa sekaan kanaliemi ja kerma yhtä aikaa. Keitä ja sekoittele, kunnes seos alkaa kiehua. Vähennä lämpöä ja anna porista muutama minuutti. Sekoita joukkoon sitruunamehu, worcestershirekastike, suola ja pippuri. Nosta pois hellalta.
Sen jälkeen valmistetaan tomaattikastike. Sulata voi isossa paistinpannussa. Kuullota sipulit voissa pehmeiksi. Sekoita joukkoon tomaattipyree, pilkotut tuoreet tomaatit, basilika, oregano, suola ja pippuri. Anna kiehua hiljalleen matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes kastike on sakeutunut mieleiseksesi. Kastikkeen voi soseuttaa. Annos on iso ja siitä tarvitaan vain muutama ruokalusikka Duglere-kastikkeeseen. Loput voi pakastaa tai käyttää seuraavana päivänä vaikka pastakastikkeen pohjana.
Tomaattikastikkeen valmistuttua kokoa vihdoin Duglere-kastike. Kuumenna voi paistinpannulla tai kattilassa keskilämmöllä. Lisää salottisipuli ja tomaatit ja kuullota, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kana-kermakastike ja kaksi ruokalusikallista tomaattikastiketta. Anna kiehua hetken verran. Koristele ruohosipulisilpulla, siirrä sivuun jäähtymään, ja tarjoile kastike huoneenlämpöisenä.
Tunnisteet:
Kala- ja äyriäisruoat,
Kastikkeet,
Ruoka
lauantai 15. joulukuuta 2012
Puolukkajäädyke
Tuhtien jouluruokien päälle maistuvat parhaiten raikkaat jälkiruoat. Puolukat taittavat sopivasti jäädykkeen makeutta. Jäädykkeen voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen aattoa pakastimeen valmiiksi. Näin välttyy myös ylimääräiseltä kiireeltä.
Puolukkajäädyke
Jäädyke:
4 dl puolukoita
3 rkl sokeria
2 rkl vettä
2 dl kermaa
4 keltuaista
1 1/2 dl tomusokeria
4 dl turkkilaista jogurttia
2 tl vaniljasokeria
Puolukkakastike:
8 dl puolukoita
2 rkl vettä
5 rkl tomusokeria
tilkka marjalikööriä
Mittaa kattilaan puolukat, sokeri ja vesi. Kuumenna survoen, kunnes marjat sulavat ja kiehuvat. Alenna lämpöä ja hauduta marjoja pari minuuttia. Jäähdytä sose. Vaahdota kerma. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon hyvin jäähtynyt puolukkasurvos, jogurtti ja kermavaahto. Mausta vaniljasokerilla. Kaada jäädykeseos kylmällä vedellä kasteltuun isoon vuokaan tai pienempiin annosvuokiin. Peitä vuoka/vuoat foliolla ja pakasta 5 - 6 tuntia. Valmista kastike. Mittaa puolukat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi survoen ja anna hautua pari minuuttia. Jäähdytä ja soseuta monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon tomusokeri ja mausta liköörillä. Anna maustua viileässä. Ota jäädyke/jäädykkeet huoneenlämpöön n. 30 min. ennen tarjoilua. Tarjoa jäädyke/jäädykkeet puolukkakastikkeen ja esim. piparkakkujen kera.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Jälkiruoat,
Ruoka
perjantai 14. joulukuuta 2012
Täytetyt herkkusienet
Kesäisin grillataan usein juustotäytteisiä herkkusieniä, mutta hyviä tulee näinkin uunissa valmistettuna.
Täytetyt herkkusienet
1 rs (250 g) herkkusieniä
1 sipuli
n. 1/2 pkt Paprika Koskenlaskija -sulatejuustoa
n. 1 dl emmentaljuustoraastetta
ruohosipulia
Paistamiseen:
nokare voita
Irrota herkkusienien lakeista jalat ja
hienonna ne. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu pehmeäksi
pannulla voissa. Lisää hienonnetut herkkusienten jalat ja paista hetken
aikaa. Lisää paloiteltu sulatejuusto ja paista, kunnes juusto sulaa
joukkoon. Täytä herkkusienten lakit sieni-sipuli-juustoseoksella. Laita
lakit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele pinnalle
juustoraastetta. Kypsennä sieniä uunissa 200-asteessa, kunnes pinta saa
kauniin värin. Silppua sienten päälle lopuksi vielä ruohosipulia.
Tunnisteet:
Kasvisruoat,
Lisukkeet,
Ruoka,
Sienestys,
Sieniruoat
Appelsiinigraavilohi
Vaihtelu virkistää myös lohen graavauksessa. Koska meillä aika usein graavia tehdään, on kiva maustaa lohta aina hieman eri tavoin. Suolan lisäksi myös appelsiinimehun happo raakakypsentää lohta, ja graavi saa samalla mehusta makua ja hieman makeuttakin. Mieto ja aromaattinen rosepippuri soveltuu hyvin lohen mausteeksi.
Appelsiinigraavilohi
n. 400 g kirjolohifile
1 rkl karkeaa merisuolaa
1/2 rkl sokeria
1/2 appelsiinin mehu
1 - 2 tl rosepippuria
Laita kalafile vuokaan ja puserra appelsiinimehu sen pintaan. Ripottele päälle suola, sokeri ja rosepippuri, peitä tuorekelmulla ja laita jokin paino päälle. Anna graavaantua jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään. Pyyhi valmiista graavista ylimääräinen neste ja mausteet pois ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.
Tunnisteet:
Kala- ja äyriäisruoat,
Ruoka
torstai 13. joulukuuta 2012
Joulubriossit
Jouluksi leivon useimmiten näitä briosseja pullan sijaan. Vaikka eihän nämä pullasta sen kummemmin eroa, samanlaisesta hiivataikinasta briossitkin tehdään, voita säästelemättä. Joulun kunniaksi pehmeät briossit saavat runsaasti erilaisia herkkuja täytteeksi.
Joulubriossit
Taikina:
150 g voita
5 dl maitoa
2 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 rkl kardemummaa
n. 17 dl vehnäjauhoja
Täyte:
50 g voita
1 pkt mantelimassaa murennettuna
1 pkt sokeroituja, vihreitä kirsikoita paloiteltuna
1 pkt sokeroituja, punaisia kirsikoita paloiteltuna
1 pkt sokeroitua appelsiininkuorta
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
Voiteluun:
muna
Koristeluun:
sokerikuorrutetta
Kuumenna maito reilusti käden lämpöiseksi. Sulata voi ja lisää maidon sekaan. Lisää hiiva, sokeri, suola, munat ja kardemumma. Alusta jauhot sekaan vähitellen, vaivaa voimakkaasti. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla n. 1 tunti. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kaulitse se ohueksi levyksi. Voitele levy pehmenneellä voilla ja ripottele päälle muut täytteen ainekset. Kääri levy rullalle ja leikkaa siivuiksi. Laita siivut paperivuokiin ja kohota vielä n. 30 min. Voitele briossit munalla ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes pinta saa kauniin värin. Koristele jäähtyneet briossit sokerikuorrutteella. Jos pakastat briossit, koristele vasta pakastimesta oton ja sulatuksen jälkeen.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Makeat leivonnaiset,
Ruoka
keskiviikko 12. joulukuuta 2012
Luumukakku
Luumukakku
4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
175 g margariinia tai voita
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl luumumarmeladia
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva mikrossa. Lisää sulan rasvan joukkoon luumumarmeladi ja kermaviili. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauho-mausteseos ja luumu-margariiniseos. Sekoita vain tarvittava määrä, että jauhot sekoittuvat. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 1 tunti.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Makeat leivonnaiset,
Ruoka,
Ruokalahjat
maanantai 10. joulukuuta 2012
Suklaa-karpalocookies
Suklaa-karpalocookies
(n. 40 kpl)
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl kaurahiutaleita
100 g tummaa suklaata
50 - 100 g kuivattuja karpaloita
1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja sekoita hyvin. Rouhi suklaa ja hienonna kuivatut karpalot pieniksi paloiksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon suklaan ja karpaloiden kanssa. Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Laita pöydälle vähän jauhoja ja vaivaa taikina varovasti noin 3 - 4 sentin paksuiseksi pötköksi. Leikkaa sentin paloja ja nostele leivinpaperille. Paista 200 -asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. .
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Makeat leivonnaiset,
Ruokalahjat
Paraisten piparkakut
Siirappiset pikkuleivät kuuluvat ehdottomasti jouluun. Ne sopivat kahvipöytään sekä kuuman glögin seuraksi. Piparkakut ovat hyvä yhdistelmä myös homejuustojen kanssa juustotarjottimella.
Paraisten piparkakut
1,5 dl siirappia
2,5 dl sokeria
250 g leivontamargariinia
2 rkl piparkakkumaustetta
2 munaa
0,5 tl suolaa
1,5 tl soodaa
0,5 kg (runsas 8 dl) vehnäjauhoja
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Makeat leivonnaiset
sunnuntai 9. joulukuuta 2012
Pehmeä piparikakku
Tämä kakkuohje on peräisin Lindahlsin turkkilaisen jogurttipurkin kannesta. Jouluisen kakun tein pyöreässä irtopohjavuoassa, ja koristelin tomusokerilla sekä kaakaojauheella.
Pehmeä piparikakku
2 dl turkkilaista jogurttia
3 munaa
2 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tippaa karvasmanteliöljyä
1 ps (15 g) piparkakkumausteita
Vatkaa munat, sokeri ja karvasmanteliöljy
kuohkeaksi. (Käytä sähkövatkainta, nopeinta tehoa, vähintään viisi
minuuttia.) Sekoita jauhot, vaniljasokeri, piparkakkumausteet ja
leivinjauhe keskenään. Siivilöi kuivat aineet munavaahtoon vuorotellen
jogurtin kanssa. On tärkeää,että taikinasta tulee tasainen ja sileä.
Voit käyttää sähkövatkainta matalimmalla nopeudella. Kaada taikina
voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (n. 1 1/2 litraa). Paista kakkua
170 asteessa n. 50 min. Anna valmiin kakun seistä vuoassa 5 min. ennen
kuin kumoat sen. Jäähdytä ennen tarjoilua.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Makeat leivonnaiset,
Ruokalahjat
lauantai 8. joulukuuta 2012
Rapukeitto
Pakastimessa oli yksi laatikko rapuja, ja tehdäkseni tilaa joululeipomuksille, otin ravut sulamaan. Ravuista tein pitkästä aikaa tätä ihanan makuista keittoa. Keiton valmistus on työlästä ja aikaa vievää, mutta vaivannäkö kannattaa. Keitosta tulee samettisen täyteläistä. Yli jäävä keitinliemi kannattaa pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi kala- tai katkarapukeittoon.
Rapukeitto
Liemi:
1 kg pakasterapuja
1 porkkana
pala purjoa
1 sipuli
5 valkopippuria
vettä
Keitto:
20 g voita
1 sipuli silputtuna
1 tuore punainen chili silputtuna
3 rkl vehnäjauhoja
8 - 10 dl rapujen keitinlientä
1/2 kalaliemikuutiota
Thai Sweet -chilikastiketta maun mukaan
suolaa
jauhettua valkopippuria
n. 1 dl tilli- ja/tai purjosilppua
rapujen liha
1 dl kuohukermaa
Anna rapujen sulaa jääkaapissa 1 - 2 vuorokautta. Kaada suolaliemi pois ja irrota ravuista lihat. Pane kuoret, paloiteltu porkkana, pesty purjopala, kuorittu ja pilkottu sipuli ja valkopippurit kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että kuoret juuri ja juuri peittyvät. Keitä 30 min. hiljaa poreillen. Jäähdytä hetki, siivilöi ja ota rapuliemi talteen. Kuumenna voi kattilassa, lisää sipuli- ja chilisilppu. Kuullota, mutta älä ruskista. Lisää jauhot, sekoita hyvin, kaada rapuliemi kattilaan ja murenna kalaliemikuution puolikas joukkoon. Keitä 5 - 10 min. alkuvaiheessa hyvin sekoittaen. Mausta chilikastikkeella, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Pyöräytä keitto sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa. Lisää tilli- ja/tai purjosilppu ja rapujen liha. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä. Sekoita pehmeäksi vaahdoksi vatkattu kerma keittoon juuri ennen tarjoilua. Nauti rapean paahtoleivän tai patongin kanssa.
Tunnisteet:
Kala- ja äyriäisruoat,
Keitot
perjantai 7. joulukuuta 2012
Suklaa-taatelikakku
Suklaa-taatelikakku
1 1/2 dl vettä
1 pkt (250 g) taateleita
200 g voita
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1/2 dl maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g tummaa suklaata rouhittuna
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
Vuokaan:
voita
korppujauhoja
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.
Kiehauta kattilassa vesi ja paloitellut taatelit. Keitä, kunnes taateli
pehmenee. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu voi.
Sekoittele, kunnes voi sulaa, ja seos on tasaista. Kaada taateliseos
kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos jäähtyy. Jäähtymistä voi
nopeuttaa laittamalla kulhon tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä.
Vatkaa jäähtyneeseen seokseen kananmunat yksitellen. Lisää sokeri ja
maito. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita
taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakku
175 asteessa uunin alatasolla n. 1 tunti. Kumoa kakku vuoasta vasta
jäähtyneenä.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Makeat leivonnaiset,
Ruokalahjat
Uunijuusto ternimaidosta & karpalohilloke
Itsenäisyyspäivän jälkiruoka noudatteli myös pääruoan tavoin kotimaista linjaa. Tein ternimaidosta uunijuustoa sekä juuston lisukkeeksi hilloketta karpaloista, joita kävin loppusyksyllä keräämässä paikalliselta suolta. Uunijuusto ei meissä suurempaa ihastusta herättänyt. Kyllähän sitä söi, mutta eiköhän ne ternimaidot tule jatkossakin käytettyä mieluummin vain lettutaikinaan.
Uunijuusto ternimaidosta & karpalohilloke
Uunijuusto:
1/2 l ternimaitoa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Sekoita ternimaidon joukkoon ripaus suolaa ja sokeria. Kaada maito voideltuun uunivuokaan tai annosvuokiin. Paista uunissa 175 asteessa, kunnes juusto on sopivasti hyytynyt. Meillä hyytyminen vei noin tunnin.
Karpalohilloke:
2 dl karpaloita
1/2 dl hillo-marmeladisokeria
1/2 dl vettä
1 kanelitanko
Mittaa kattilaan kohmeiset karpalot, hillo-marmeladisokeri, vesi sekä kanelitanko. Kiehauta ja keitä 5 - 10 minuuttia. Jäähdytä ja poista lopuksi kanelitanko.
Tunnisteet:
Jälkiruoat
Hirvikäristys
Itsenäisyyspäivän kunniaksi eilinen ateria koostui pitkälti kotimaisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Oman maan perunoista ja nauriista tehdyn muusin kanssa syötiin lähimetsistä kaadetun hirven paistista valmistettua käristystä. Ainoastaan käristyksessä käytetty olut oli saksalaista, koska kyseinen merkki sopii maultaan hyvin juuri käristykseen. Annoksen viimeistelevät puolukat taas olivat omin käsin metsästä syksyllä poimittuja. Pari tuntia haudutettu käristys oli maukasta ja liha mureaa. Oluen maku voi alussa tuntua liian voimakkaalta, mutta maku mietonee haudutuksen aikana. Osan oluesta voi kuitenkin korvata myös vedellä, jos haluaa liemestä miedompaa.
Hirvikäristys
voita
n. 600 g hirven paistia
1 sipuli
1 tlk (33 cl) Grafenwalder Pils III -olutta
suolaa
laakerinlehti
muutama katajanmarja
mustapippurirouhetta
Leikkaa kohmeinen hirven paisti ohuiksi lastuiksi. Ruskista lihat pienissä erissä pannulla voissa. Mausta suolalla. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli pannulla voissa. Lisää sipulien joukkoon ruskistetut lihat sekä olut. Kiehauta ja mausta laakerinlehdellä, katajanmarjoilla sekä mustapippurirouheella. Lisää tarvittaessa suolaa. Hauduta käristystä miedolla lämmöllä 1 - 2 tuntia.
Tunnisteet:
Kastikkeet,
Liharuoat,
Riista
torstai 6. joulukuuta 2012
Karpalo-suklaakakku
Leivoin jouluksi karpalo-suklaakakun, jonka ohjeen löysin Rakkaudesta ruokaan -blogista. Resepti on peräisin viime vuoden Koti ja keittiö -lehdestä, jossa se oli ollut nimellä Moderni joulukuivakakku. Pari palaa kakusta jo maisteltiin, ja hyvää oli. Ainakin suklaa maistui ihanasti.
Karpalo-suklaakakku
2 dl kuivattuja karpaloita
1 dl konjakkia
200 g voita
2 dl sokeria
3 kanamunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
100 g tummaa suklaata
Laita karpalot likoamaan konjakkiin yöksi. Valuta ylimääräinen neste pois. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kanamunat yksitellen hyvin vatkaten joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon kerman kanssa. Lisää lopuksi suklaarouhe ja karpalot käännellen joukkoon. Kaada taikina korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n.2 l). Paista 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Makeat leivonnaiset,
Ruokalahjat
keskiviikko 5. joulukuuta 2012
Kirsikkapullat
Joulupullien koristeeksi sopivat sokeroidut kirsikat, jotka antavat pulliin jouluista väriä.
Kirsikkapullat
Taikina:
5 dl maitoa
2 ps kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 1 kg vehnäjauhoja
150 g voita
Voiteluun:
kananmuna
Päälle:
sokeroituja kirsikoita
raesokeria
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Makeat leivonnaiset
tiistai 4. joulukuuta 2012
Viikunamarmeladi
Viikunamarmeladi
600 g kuivattuja viikunoita
2 dl konjakkia
2 appelsiinin mehu
2 dl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
Paloittele viikunat pieniksi paloiksi kattilaan. Kaada päälle konjakki ja anna viikunoiden liota muutama tunti. Puserra appelsiineista mehu ja kaada mehu kattilaan. Lisää sokeri, ja kiehauta. Keitä marmeladia miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Jos haluat marmeladista sileämpää, soseuta esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon lopuksi hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori ja purkita marmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä marmeladi viileässä.
Tunnisteet:
Jouluruoat ja -leivonnaiset,
Lisukkeet,
Ruokalahjat,
Säilykkeet
Tonnikalamousse
Tein pitkästä aikaa tonnikalamoussea, ja maistuipas se hyvältä. Meillä tonnikalamoussea syödään mm. ruisleivän päällä, tai kesäaikaan varhaisperunoiden kanssa. Mousse sopii mainiosti myös juhlatarjoiltavaksi, ja voihan siinä käyttää vaikka savulohta tonnikalan sijaan, jolloin moussesta saa entistä juhlavamman. Tonnikalamousse on nopea valmistaa, ja silikonivuosta sen saa helposti ja siististi kumottua tarjoiluvadille.
Tonnikalamousse
2 prk tonnikalaa vedessä
1 prk kermaviiliä
2 dl rasvatonta majoneesia
1 rkl tomaattipyrettä
2 - 3 tl sitruunan raastettua kuorta
3/4 dl silputtua tilliä
valkopippurijauhetta
1/2 - 1 kalaliemikuutio
1 dl vettä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi. Valuta tonnikalasta vesi ja paloittele kala. Sekoita kermaviili, majoneesi ja tomaattipyre. Mausta hyvin pestyn sitruunan raastetulla kuorella ja silputulla tillillä. Lisää tonnikala ja mausta valkopippurilla. Liuota kalaliemikuutio kiehuvaan veteen. Poista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota lehdet kalaliemeen. Lisää liemi hieman jäähtyneenä tonnikalaseokseen. Sekoita massa ja kumoa vuokaan. Hyydytä kylmässä seuraavaan päivään.
Tunnisteet:
Kala- ja äyriäisruoat,
Lisukkeet
maanantai 3. joulukuuta 2012
Pitaleivät kana-halloumitäytteellä
Pitaleipien tekemistä suunnittelin jo useamman viikon ajan, kun en enää edes muistanut, koska viimeksi pitaleipiä olisi syöty. Viime kerrasta on jo monta vuotta aikaa. Perjantaina vihdoin ryhdyin pitaleipien tekoon. Mikäs sen parempi päivä leipomiseen ja täytteiden valmistamiseen, kun ulos ei koko päivänä viitsinyt mennä talvimyrskyn raivotessa. Pitaleivillä oli mukava aloittaa viikonlopun vietto. Hyviltä ne maistuivatkin pitkästä aikaa. Jospa nyt tulisi niitä useamminkin tehtyä, eikä menisi taas vuosia seuraavaan kertaan.
Pitaleivät kana-halloumitäytteellä
(8 kpl)
Pitaleivät:
2 1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl öljyä
1 ps kuivahiivaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
Kuumenna vesi reilusti käden lämpöiseksi. Sekoita veteen suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoa, ja sekoita seos veden joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen, ja lisää loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kaulitse ne jauhotetulla alustalla ohuiksi pyöreiksi leiviksi. Kohota leivät liinan alla hyvin. Paista kohonneet leivät uunin ylätasolla 250 asteessa noin 6 - 8 minuuttia. Leikkaa leivät taskuiksi ja täytä alla olevilla täytteillä ja tzatzikilla.
Tzatziki:
1/2 kurkku
1 pieni valkosipulin kynsi
2 1/2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
n. 1 rkl sitruunamehua
suolaa
sokeria
1 - 2 tl kuivattua minttua
1 - 2 tl kuivattua persiljaa
rouhittua mustapippuria
Raasta kurkku hienoksi, ja valuta raasteesta siivilässä ylimääräinen neste pois. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita kurkkuraaste ja hienonnettu valkosipuli jogurtin joukkoon. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla, sokerilla, mintulla, persiljalla sekä mustapippurilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Täytteet:
ruokaöljyä
2 rs Kananpojan fileesuikaleita
paprikajauhetta
currya
suolaa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 sipulia
1 - 2 rkl balsamicoa
suolaa
sokeria
1 pkt halloumijuustoa
2 tomaattia
jäävuorisalaattia
säilöttyjä pepperoneja
Ruskista kananpojan fileesuikaleet pannulla öljyssä. Mausta suikaleet paprikajauheella, currylla ja suolalla. Leikkaa paprikat ja kuoritut sipulit suikaleiksi. Kuullota suikaleet pannulla öljyssä pehmeiksi. Mausta balsamicolla, suolalla ja ripauksella sokeria. Leikkaa halloumi siivuiksi ja paista siivut pannulla molemmin puolin, kunnes siivuihin tulee hyvin väriä. Leikkaa tomaatit siivuiksi ja suikaloi jäävuorisalaattia.
Tunnisteet:
Broileriruoat,
Suolaiset leivonnaiset,
Välipalat
lauantai 1. joulukuuta 2012
Letut ternimaidosta
Letut ternimaidosta
1/2 l ternimaitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
Paistamiseen:
voita
Sekoita vehnäjauhoihin sokeri ja suola. Lisää joukkoon vähitellen maito, ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota huoneen lämmössä puolesta tunnista pariin tuntiin ennen paistamista. Paista taikinasta lettuja pannulla voissa. Tarjoile esim. hillon kanssa.
Tunnisteet:
Jälkiruoat
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)