Lanttukukko on tuttu herkku jo lapsuudesta saakka. Mummo teki isoja lanttukukkoja, joista leikattiin syöjille siivuja, mutta meillä kotona alettiin leipoa pieniä kukkosia. Kukkosista pidän itse enemmän, koska niissä on enemmän kuorta kuin leikatuissa siivuissa, ja niitä on huomattavasti helpompi syödä. Pienet kukkoset myös kypsyvät uunissa nopeammin. Lanttukukkosia meillä leivotaan muutaman kerran talven mittaan. Omiin kukkosiini laitan pelkästään lanttua täytteeksi, lihansyöjä saa kukkosiin myös possua. Kuoritaikinan voi tehdä pelkästään ruisjauhoista, mutta voi joukkoon sekoittaa hieman vehnäjauhojakin sitomaan taikinaa enemmän ja hieman miedontamaan rukiin makua.
Lanttukukkoset
Taikina:
4 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 11 dl hienoa täysjyväruisjauhoa
lanttu
kasvislientä
suolaa
siirappia
voita
(possun kylkisiivuja)
Voiteluun:
voisulaa tai lantun keitinlientä
Kuori lanttu ja leikkaa se ohuiksi siivuksi. Keitä lanttusiivut kypsäksi kasvisliemessä. Kaada keitinvesi tarvittaessa talteen, ja mausta lanttusiivut siirapilla ja lisää tarpeen mukaan suolaa. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Ota taikinasta nokareita ja kaulitse ne jauhotetulla alustalla soikeiksi n. 3-5 mm vahvuisiksi kuoriksi. Laita jokaiselle kuorelle lanttusiivuja, muutama voinokare sekä halutessasi paloiteltuja possun kylkisiivuja. Taita kuori vastakkaiselta laidalta toiselle laidalle ja paina reuna tiiviisti kiinni. Paista 225 - 250 asteessa n. 40 min. Ota kukot uunista ja voitele voisulalla tai lantun keitinliemellä. Kääri kukot yksittäin voipaperin sisälle sekä siihen päälle vielä foliota ja laita paketit liinan alle. Näin reuna ja kuori pehmenevät.