perjantai 30. marraskuuta 2012

Lanttukukkoset


Lanttukukko on tuttu herkku jo lapsuudesta saakka. Mummo teki isoja lanttukukkoja, joista leikattiin syöjille siivuja, mutta meillä kotona alettiin leipoa pieniä kukkosia. Kukkosista pidän itse enemmän, koska niissä on enemmän kuorta kuin leikatuissa siivuissa, ja niitä on huomattavasti helpompi syödä. Pienet kukkoset myös kypsyvät uunissa nopeammin. Lanttukukkosia meillä leivotaan muutaman kerran talven mittaan. Omiin kukkosiini laitan pelkästään lanttua täytteeksi, lihansyöjä saa kukkosiin myös possua. Kuoritaikinan voi tehdä pelkästään ruisjauhoista, mutta voi joukkoon sekoittaa hieman vehnäjauhojakin sitomaan taikinaa enemmän ja hieman miedontamaan rukiin makua.

Lanttukukkoset

Taikina:
4 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 11 dl hienoa täysjyväruisjauhoa

Täyte:
lanttu
kasvislientä
suolaa
siirappia
voita
(possun kylkisiivuja)

Voiteluun:
voisulaa tai lantun keitinlientä

Kuori lanttu ja leikkaa se ohuiksi siivuksi. Keitä lanttusiivut kypsäksi kasvisliemessä. Kaada keitinvesi tarvittaessa talteen, ja mausta lanttusiivut  siirapilla ja lisää tarpeen mukaan suolaa. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Ota taikinasta nokareita ja kaulitse ne jauhotetulla alustalla soikeiksi n. 3-5 mm vahvuisiksi  kuoriksi. Laita jokaiselle kuorelle lanttusiivuja, muutama voinokare sekä halutessasi paloiteltuja possun kylkisiivuja. Taita kuori vastakkaiselta laidalta toiselle laidalle ja paina reuna tiiviisti kiinni.  Paista 225 - 250 asteessa n. 40 min. Ota kukot uunista ja voitele voisulalla tai lantun keitinliemellä. Kääri kukot yksittäin voipaperin sisälle sekä siihen päälle vielä foliota ja laita paketit liinan alle. Näin reuna ja kuori pehmenevät.

torstai 29. marraskuuta 2012

Yrttikuorrutettu lohi


Lohta meillä syödään lähes joka viikko, joten sitä tulee valmistettua monin eri tavoin. Kevyt lohiruoka valmistuu kuorruttamalla lohifile yrttisellä seoksella, ja kypsentämällä file uunissa. Yrttikuorrutus antaa lohelle hyvän maun lisäksi mukavaa suutuntumaa.

Yrttikuorrutettu lohi

n. 750 g lohta fileenä
suolaa
1 ps (50 g) pinjansiemeniä
1/2 dl kaurahiutaleita
1 dl tuoretta basilikaa
1 dl tuoretta persiljaa
3 paahtoleipäpalaa
1 tl kuivattua timjamia
3/4 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Mausta lohi suolalla. Laita pinjansiemenet, kaurahiutaleet, basilika, persilja ja paahtoleivät tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi seokseksi. Mausta timjamilla. Kaada yrttiseos,  vehnäjauhot ja kananmuna omille lautasilleen, riko kananmunan rakenne. Kasta lohipala ensin jauhoihin, sen jälkeen kananmunaan ja lopuksi yrttikuorrutteeseen. Painele vielä kuorrutetta sormin lohen pinnalle, jotta se pysyy. Laita lohi uunivuokaan ja kypsennä uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Suklaakahvi


Silloin tällöin tulee herkuteltua erilaisilla kahvijuomilla. Tässä yksi suklainen versio, joka piristää päivää kummasti.

Suklaakahvi

kahvijuomaa
suklaakastiketta
kermavaahtoa
suklaarakeita, -rouhetta tms.

Kaada kahvijuoma mukiin. Mausta juoma parilla ruokalusikallisella suklaakastiketta. Koristele kermavaahdolla ja suklaarakeilla.

Konjakkisinappi


Jouluna pitää pöydässä olla aina itse tehtyä sinappia. Perinteinen konjakkisinappi sopii hyvin kinkulle, mutta itse kinkkua syömättömänä pidän siitä esim. loimulohen kanssa. Sinappi ja lohi sopivat yllättävän hyvin yhteen. Oman joulupöydän lisäksi sinappia on kiva tehdä myös lahjaksi. Sinapin tekoon ei vain kannata ryhtyä montaa päivää ennen joulua, koska sinappi sisältää kananmunaa, ja se vähentää sinapin säilyvyyttä.

Konjakkisinappi

2 dl kuohukermaa
1,5 dl sinappijauhetta
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl etikkaa
2 rkl konjakkia

Sekoita kattilassa hyvin keskenään kerma, sinappijauhe, sokeri ja kananmuna. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja hieman sakenee. Jäähdytä hieman ja lisää etikka sekä konjakki. Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin.

tiistai 27. marraskuuta 2012

Arpaonnea


Jo toistamiseen pienen ajan sisällä kävi tuuri arvonnassa, ja voitin jälleen keittokirjan. Kääpiölinnan köökissä sunnuntaina arvottu Murhaavan herkullista -keittokirja saapui jo tänään, ja heti selasin kirjan läpi. Kirjan reseptit ovat dekkareista löytyviä ruokareseptejä sekä rikoskirjailijoiden suosikkireseptejä. Ensimmäiseltä selauskerralta jäi jo monenlaista kokeiltavaa mieleen. Alfred Hitchcockin lempiruokaan sisältyvää Duglere-kastiketta on ehdottomasti testattava. Kuulostaa mielenkiintoiselta, kun kastike kootaan kolmesta eri osasta, kana-kermakastikkeesta, tomaattikastikkeesta sekä Duglere-kastikkeen pohjasta. Hyvältä vaikuttaa myös mm. Paholaisen suklaamarkiisi, valeomenapiiras, hedelmäskonssit, sitruunakohokas, kana-mantelituulihatut, Blueberry Hill -drinkki... Näistä sitten joskus myöhemmin lisää, kunhan saan valmistettua jotain murhaavan herkullista lautaselle saakka. Kiitokset vielä Kääpiölinnan köökkiin arvonnan järjestämisestä!

Unelmatorttu lemon curd -täytteellä


Unelmatorttu on kääretortuista suosikkini. Sitruunaiset maut tuovat torttuun vaihtelua ja raikkautta. 

Unelmatorttu lemon curd -täytteellä

Torttupohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
100 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
1 keltuainen
2 tl vaniljasokeria
1 rkl appelsiinimehua

Vaahdota kananmunat ja sokeri hyvin keskenään. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada ja levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 10 - 15 min. Kumoa pohja leivinpaperille, jolle on ripoteltu hienoa sokeria. Poista pohjapaperi. Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen levittämistä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään. Lisää keltuainen, vaniljasokeri sekä appelsiinimehu. Vatkaa kuohkeaksi ja levitä torttupohjan päälle. Levitä lopuksi vielä ohut kerros lemon curdia ja kääri torttu rullalle. Laita torttu jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy.

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Mustikkaiset tiramisumaljat


Nimipäiväkahvitteluihin tein tiramisua annosmaljoihin. Tiramisumaljat valmistuvat nopeasti ja yksittäisinä annoksina niitä on helppo tarjoilla. Koska pakastin on pullollaan kesän marjasatoa, halusin maljoissa hyödyntää marjojakin. Käytin tällä kertaa pensasmustikoita, mutta muutkin marjat sopivat joukkoon hyvin. Kahvin lisäksi kostutin keksit Helmi -kahviliköörillä, joka sopi tiramisuun mainiosti.

Mustikkaiset tiramisumaljat
(6 annosta)

3 keltuaista
3 rkl hienoa sokeria
250 g mascarponejuustoa
3 valkuaista
3 rkl hienoa sokeria
6 savoiardikeksiä
vahvaa kahvijuomaa
kahvilikööriä tms.
pensasmustikoita

Päälle:
kaakaojauhetta
mustikkajauhetta
pensasmustikoita

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vatkaa joukkoon mascarponejuusto. Vaahdota valkuaiset ja sokeri, ja nostele vaahto varovasti mascarponevaahdon joukkoon. Murenna annosmaljoihin keksit, ja kaada keksien päälle kahvia noin 2 ruokalusikallista jokaiseen maljaan. Kaada keksien päälle myös likööriä 1 - 1 1/2 ruokalusikallista. Ripottele maljoihin keksien päälle pensasmustikoita ja lusikoi mascarponevaahtoa päälle. Anna hyytyä ja makujen tasaantua viileässä pari tuntia. Sihtaa maljoihin vaahdon pinnalle kaakao- ja mustikkajauhetta, ja koristele pensasmustikoilla juuri ennen tarjoilua.

perjantai 23. marraskuuta 2012

Kinuskikakku


Pari vuotta sitten tein tällaisen kinuskikakun. Tällä ohjeella kinuskista tulee vaaleaa ja mattapintaisempaa kuin fariinisokerilla valmistetusta kinuskista. En omista muotteja marsipaanikoristeiden tekemiseen, mutta eri kokoisilla kukkapiparimuoteilla sai tehtyä ihan kivat marsipaanikukat.


Kinuskikakku

Vuokaan:
voita
vehnäjauhoja

Pohja:
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
6 kananmunaa
3 dl sokeria

Kostutukseen:
maitoa

Täyte:
1 prk Flora Vispiä
tomusokeria
omenahilloa

Kinuskikuorrutus:
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 rkl tummaa siirappia
1 tl vaniljasokeria
nokare voita

Reunoille:
2 prk Flora Vispiä
tomusokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristeeksi:
marsipaanikukkia ja -lehtiä

Voitele kakkuvuoka ja jauhota se vehnäjauhoilla. Sekoita keskenään kakkupohjan kuivat aineet. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasoa hieman alempana n. 35-40 min. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Kokoa kakku. Kostuta jokainen kakkulevy vuorollaan maidolla. Levitä kakun väleihin omenahilloa sekä vaahdoksi vatkattua ja tomusokerilla makeutettua Flora Vispiä.

Mittaa kerma, sokeri ja siirappi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes seos sakenee palloasteelle (n. 20 min.). Lisää lopuksi vaniljasokeri ja voi. Kaada valmis kinuski välittömästi kakun pinnalle ja levitä lastalla.

Vaahdota vispikerma ja lisää loppuvaiheessa maun mukaan tomusokeria sekä vaniljakreemijauhe. Pursota vaahto kakun reunoille. Lisää marsipaanikoristeet kakun pinnalle juuri ennen tarjoilua.

torstai 22. marraskuuta 2012

Mustikka- tai puolukka-valkosuklaafudge


Jouluherkuksi teen usein Nigellan ohjetta mukaellen fudgea. Itse tehtyjä makeisia on kiva antaa lahjaksikin, mutta kovin paljon ennen joulua näitä ei kannata valmistaa, koska helposti tulevat kuitenkin sitten syötyä ennen aikojaan, ja jouluksi joutuu (saa) valmistamaan fudgea uudelleen. Näihin valkosuklaisiin versioihin olen käyttänyt itse poimittuja ja kuivattuja mustikoita ja puolukoita, mutta hyvin nykyään on jo kaupassakin kuivattuja marjoja tarjolla. Fudge-reseptiä pystyy hyvin muokkaamaan omien mieltymysten mukaan käyttämällä eri suklaita ja lisäämällä joukkoon mitä ikinä sitten haluaakin. Pelkästään suklaistakin fudgea voi tehdä, jos ei halua joukkoon mitään "sattumia".


Mustikka- tai puolukka-valkosuklaafudge

350 g valkoista suklaata
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
2 rkl voita
n. 2 dl kuivattuja mustikoita tai puolukoita
n. 1/2 dl alkoholia esim. jotain marjalikööriä

Laita mustikat tai puolukat kattilaan ja kaada päälle haluamasi neste. Kiehauta, ja keitä seosta niin kauan, kunnes marjat pehmeytyy ja ylimääräinen neste häviää joukosta. Laita paksupohjaiseen kattilaan paloitellut suklaat, kondensoitu maito sekä voi. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes suklaa ja voi sulaa kokonaan ja seos on tasaista. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon mustikat. Lusikoi fudgeseos silikonimuotteihin ja laita jääkaappiin jähmettymään. Jos käytössä ei ole silikonimuotteja, voi seoksen kaataa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja fudgen jähmetyttyä leikata se paloiksi.

tiistai 20. marraskuuta 2012

Herrasväen pikkuleivät


Joulunajan kahvipöytään sopivat suussa sulavat klassikkokeksit, Herrasväen pikkuleivät. Näissä kuvan kukkamuotilla tehdyissä pikkuleivissä olen käyttänyt apuna omenaporaa. Sillä saa kätevästi tehtyä päällimmäisiin pipareihin reiän kukan keskustaksi.

Herrasväen pikkuleivät

Taikina:
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja

Väliin:
marmeladia tai hilloa

Päälle:
tomusokeria

Vaahdota sokeri ja huoneenlämmössä pehmennyt rasva keskenään. Sekoita jauhot keskenään ja siivilöi ne sokerimargariiniin. Anna taikinan olla jääkaapissa pari tuntia. Kauli tai taputtele taikina pöydälle. Irrota siitä
haluamasi muotoisia pikkuleipiä muotilla. Paista uunissa 200 asteessa n. 5  - 7 min.  Levitä jäähtyneiden pikkuleipien väliin hilloa ja sihtaa päälle tomusokeria.

Taatelikakku


Joulu alkaa lähestyä, ja pikkuhiljaa voikin jo aloitella joululeipomusten tekoa. Pakastamista kestäviä leivonnaisia on mukavampi tehdä hyvissä ajoin, niin ei jää kaikki työ viimeisille päiville, ja säästyy kiireeltä ja stressiltä. Perinteinen taatelikakku säilyttää suosionsa kahvipöydässä vuodesta toiseen. Itse laitan taatelikakkuun aina välillä mukaan mantelirouhetta, mutta sen voi jättää taikinasta hyvin poiskin, jos ei halua kakkuun purutuntumaa.

Taatelikakku

1 1/2 dl vettä
1 pkt (250 g) taateleita
200 g voita
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1/2 dl maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Vuokaan:
voita
korppujauhoja

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kiehauta kattilassa vesi ja paloitellut taatelit. Keitä, kunnes taateli pehmenee. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu voi. Sekoittele, kunnes voi sulaa, ja seos on tasaista. Kaada taateliseos kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos jäähtyy. Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla kulhon tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen kananmunat yksitellen. Lisää sokeri ja maito. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakku 175 asteessa uunin alatasolla n. 1 tunti. Kumoa kakku vuoasta vasta jäähtyneenä.

lauantai 17. marraskuuta 2012

Torta Della Nonna


Eilen teki mieli leipoa jotain hyvää jälkiruokakahvitteluun, ja Mustikkasuu -blogistahan löytyy toinen toistaan herkullisempia reseptejä, mistä valita. Koska jääkaapissa oli purkki ricottaa päädyin tähän italialaiseen juustokakkuun, jonka resepti löytyy Leila Lindholmin kirjasta. Mantelimassaa ei kotona ollut, mutta onneksi kuitenkin ainekset massan tekoon löytyi, joten ensimmäiseksi sekoittelin kakkua varten massan mantelijauheesta, tomusokerista, kananmunan valkuaisesta sekä karvasmanteliaromista. Kakusta en saanut yhtä houkuttelevan herkullisen näköistä kuin Mustikkasuun Melody, kun mitään tuorettakaan ei ollut tarjota kakun mukana. Hyvää kuitenkin oli kermavaahdon, säilykeaprikoosien ja kirsikoiden kanssa. Kakun koostumus oli keveän kuohkea. Kuvasta voisi kakkua luulla aika kuivaksi, mutta se oli kuitenkin sopivan kosteaa ja mehevää. Löysin netistä tälle kakulle useampiakin ohjeita. Osa poikkesi tästä ohjeesta aika tavalla ja oli monimutkaisempia. Pitää joskus kokeilla vielä toisenlaisiakin versioita. Tätä ohjetta on kuitenkin kiva käyttää silloin, kun ei halua leipomiseen käyttää paljon aikaa.

Torta Della Nonna

150 g pehmeää voita
300 g mantelimassaa
6 kananmunaa
250 g ricottajuustoa
1 pestyn sitruunan kuori
1 pestyn appelsiinin kuori
1 karvasmanteli tai 2 - 3 tippaa karvasmanteliöljyä (manteliaromia)
1/2 dl vehnäjauhoja

Vuokaan:
voita ja mantelilastuja

Päälle:
pinjansiemeniä

Tarjoiluun:
tomusokeria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota voi ja raastettu mantelimassa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat vaahtoon yksitellen. Sekoita joukkoon ricottajuusto, raastetut hedelmänkuoret ja raastettu karvasmanteli tai karvasmanteliaromi. Kääntele taikinaan lopuksi vehnäjauhot. Voitele halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka ja ripottele mantelilastut vuokaan. Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle pinjansiemenet. Kypsennä kakkua uunin keskiosassa 25 - 30 min. Kokeile kypsyyttä tikulla, joka ei saa jäädä tahmeaksi. Sihtaa kakun päälle tomusokeria
ennen tarjoilua. Tarjoa esim. kevyesti vaahdotetun kerman kanssa.

Nauris-perunamuusi, lipstikka-lohiperhoset & purjomuhennos


Maakellarissa on laatikollinen oman maan nauriita, joita pitäisi nopeasti käyttää pois, koska nauriit eivät ole yhtä hyviä säilymään kuin muut juurekset. Eilen laitoin naurista mukaan perunamuusiin, ja se antoi muusille hyvää, voimakasta makua. Nauriita laitoin hieman vähemmän kuin perunoita, ja se tuntui aika sopivalta suhteelta. Muusin maustoin taas savusuolalla. Se antaa oman mukavan lisäarominsa. 

Halpa, kokonainen kirjolohi lähti taas kaupasta mukaan. Toinen file on jälleen graavaantumassa, toisesta paistoin perhosia. Kesällä tekemästäni lipstikkasuolasta on tullut yksi suosikkimausteistamme lohelle, ja tälläkin kertaa lohiperhoset maustettiin tuolla hienon makuisella suolalla.

Purjoa meillä käytetään turhan harvoin, mutta nyt tuli pitkästä aikaa ostettua sitä kilon laatikko. Yhden purjon käytin heti muhennoksen tekoon. Yksinkertainen purjomuhennos on loistava lisuke muusille ja kalalle.

Nauris-perunamuusi

jauhoisia perunoita
nauriita
voita
maitoa
suolaa tai savusuolaa

Kuori ja lohko perunat ja nauriit kattilaan. Kaada päälle vettä sen verran, että lohkot juuri peittyvät. Keitä juurekset kypsiksi ja kaada keitinvesi pois. Lisää joukkoon reilu nokare voita ja survo lohkot muusiksi. Sekoita joukkoon vähitellen maitoa sen verran, että muusiin tulee sopiva koostumus. Mausta muusi lopuksi suolalla.

Lipstikka-lohiperhoset

perhosiksi leikattua meri- tai kirjolohifileetä
sitruunamehua
lipstikkasuolaa
jauhettua valkopippuria

Paistamiseen:
voita

Puserra lohiperhosille sitruunamehua, ja mausta perhoset lipstikkasuolalla ja valkopippurilla. Anna perhosten maustua 10 - 15 minuuttia ennen niiden paistamista. Sulata pannulla nokare voita ja paista lohiperhoset molemmin puolin, kunnes pintaan tulee väriä.

Purjomuhennos

1 rkl voita
1 purjo
3 dl ruokakermaa
2 - 3 rkl Maizena -kastikesuurusta
1 tl kuivattua salviaa
ripaus jauhettua valkopippuria
suolaa

Huuhtele purjo ja leikkaa siivuiksi. Sulata kattilassa voi ja kuullota purjosiivut. Lisää ruokakerma ja kiehauta. Suurusta muhennos kastikesuurusteella ja mausta salvialla, valkopippurilla ja suolalla. Tarjoa purjomuhennosta esim. kalaruokien kera.

torstai 15. marraskuuta 2012

Juusto-sinappiskonssit


Näitä suolaisia skonsseja tulee silloin tällöin tehtyä, koska ne ovat niin nopeita ja helppoja valmistaa, ja kaiken lisäksi todella hyviä. Näitä leipoo äkkiä vaikka aamupalaksi. Skonssit maistuvat lämpiminä ihan sellaisenaan tai pienen voinokareen kanssa. Kylmänäkin skonssit vielä hyvin kelpaavat, mutta eihän näitä yleensä jää, vaan useimmiten koko satsi tulee syötyä heti uunituoreena. Ohje on peräisin kirjasta Maittavat uuniruoat.


Juusto-sinappiskonssit

n. 4 rkl voita
225 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
125 g kevytjuustoraastetta
1 tl sinappijauhetta
1,5 dl maitoa
pippuria

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Nypi voi joukkoon. Sekoita juustoraaste, sinappijauhe ja maito mukaan. Vaivaa taikinaa kevyesti ja painele siitä n. 2,5 cm paksu pyörylä. Leikkaa taikina veitsellä 8 lohkoon. Voitele maidolla ja ripottele päälle pippuria. Paista 220 asteessa 10 - 15 min.

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Kuha Walewska


Tätä kalaruokien klassikkoa on ollut aikomus jo pitkään kokeilla. Nyt viimeksi, kun kuhia saatiin, fileoin ja pakastin osan kaloista varta vasten Kuha Walewskaa varten. Edellispäivänä sain vihdoin viivata äärettömän pitkältä kokeilulistaltani tämän ruoan yli. Olin aina mieltänyt tämän jotenkin monimutkaiseksi ruoaksi, mutta ei tämä sitten lopuksi sitä ollutkaan, vaan periaatteessa ihan vain perunamuusia, kalaa ja kastiketta hieman hienommassa muodossa. Jonkin verran aikaa vievää, varsinkin jos valmistus aloitetaan kokonaisesta kuhasta, mutta lopputulos on herkullinen ja juhlava. Meillä Kuha Walewskaa syötiin nyt ihan arkipäivänä, mutta kelpaisi tämä pöytään jonain juhlapäivänäkin. Näillä määrillä Kuha Walewskaa tulee iso vuoallinen. Määriä voi vaikka puolittaa, jos syöjiä on vähän, ja tarkoitus on syödä tätä vain yhtenä päivänä.


Kuha Walewska

Duchesse-perunat:
n. 1 kg jauhoisia perunoita
voita
3 keltuaista
suolaa
raastettua muskottipähkinää
(perunoiden keitinvettä tai maitoa)

Kuha:
n. 600 g ruodottomia ja nahattomia kuhafileitä
suolaa
jauhettua valkopippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1 dl kalalientä

Kastike:
2 rkl voita
1 iso sipuli
150 g esikäsiteltyjä kanttarelleja
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl kermaa
1 keltuainen
suolaa
jauhettua valkopippuria

Lisukkeeksi:
katkarapuja
höyrytettyä parsakaalia

Kuori ja lohko perunat. Keitä perunalohkot vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat. Lisää joukkoon nokare voita. Anna soseen jäähtyä jonkin aikaa. Lisää soseeseen keltuaiset, suola sekä ripaus muskottipähkinää. Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä tai maitoa, jotta soseesta tulee helposti pursotettavaa. Pursota sose uunivuoan reunoille. Laita kuhafileet toiseen uunivuokaan ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Anna maustua noin 10 - 15 minuuttia. Kaada fileiden päälle valkoviiniä sekä kalalientä sen verran, että fileet juuri ja juuri peittyvät. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Nosta kypsyneet kuhafileet varovasti samaan uunivuokaan perunasoseen kanssa vuoan keskelle. Sulata kattilassa voi. Lisää kuorittu ja hienonnettu sipuli ja kuullota pehmeäksi. Lisää kanttarellit ja paista hetken aikaa. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää kastikkeeseen vähitellen hyvin sekoittaen nesteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää kastikkeeseen keltuainen hyvin vatkaten. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla, ja kaada vuokaan kuhafileiden päälle. Gratinoi uunissa ylälämmöllä 220 asteessa, kunnes pinta saa kauniisti väriä. Koristele vuoka katkaravuilla ja parsakaalilla.

maanantai 12. marraskuuta 2012

Koskenlaskijan juusto-kasvispiirakka


Tämän kasvispiirakan ohje oli Koskenlaskijan viherpippuri-sulatejuustopaketin pohjassa monta vuotta sitten. Piirakkaa leivotaan meillä aina silloin tällöin, ja se on yksi suosikeistamme. Piirakka sopii hyvin suolaiseksi tarjottavaksi kahvipöytään, väli- tai iltapalaksi jne. Piirakka kestää hyvin myös pakastamista, joten sitä voi hyvin leipoa etukäteenkin vierasvaraksi.

Koskenlaskijan juusto-kasvispiirakka

(uunipellillinen)

Pohja:
2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 iso sipuli
2 porkkanaa

1 palsternakka
3 eriväristä paprikaa
2 rkl voita
1 pkt Koskenlaskija viherpippuri -sulatejuustoa
2 munaa
1 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
1 dl hienonnettua persiljaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset ja vaivaa kimmoisaksi. Kohota. Kauli taikina uunipellin kokoiseksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Kohota. Suikaloi kasvikset ja hauduta voissa pannulla pehmeiksi. Ota pannu levyltä. Lisää kuutioitu juusto ja muut aineet. Levitä täyte pohjalle. Paista 250 asteessa 15 - 20 min.

perjantai 9. marraskuuta 2012

Kasvismakaronilaatikko


Meillä tehdään nykyään aina kasvismakaronilaatikkoa, koska lihansyöjälle maistuu onneksi soijarouhekin. Pääsee ruuanlaitossakin helpommalla, kun ei enää tarvitse molemmille tehdä omia versioita. Hienona raasteena porkkana uppoaa hyvin makaronilaatikon joukkoon. Ensimmäistä kertaa laitoin laatikkoon myös hernerouhetta, ja porkkanan tavoin sekin hyvin sulatui mukaan. Tällä tavoin tulee melkeinpä huomaamatta syötyä enemmän kasviksia.

Kasvismakaronilaatikko

5 dl makaronia
1 dl Milletti Hernerouhetta
1 kasvisliemikuutio
3 rkl ruokaöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 iso sipuli
1 iso porkkana
3 dl tummaa soijarouhetta
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
currya
paprikajauhetta
valkopippurijauhetta
suolaa
5 dl maitoa
2  kananmunaa

Päälle:
n. 1 dl juustoraastetta

Keitä makaroni ja hernerouhe kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsäksi. Valuta siivilässä keitinvesi pois. Kuori ja hienonna valkosipuli sekä sipuli. Kuori ja raasta hienolla terällä porkkana. Kuumenna pannulla öljy ja kuullota sipulit pehmeäksi. Lisää joukkoon porkkanaraaste sekä soijarouhe. Paista hetki sekoitellen. Lisää vesi, kasvisliemikuutio sekä mausteet. Paista, kunnes soijarouhe on pehmeää ja ylimääräinen neste hävinnyt. Sekoita soijarouheseos makaronin joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Vispaa kananmunat ja maito sekaisin, ja kaada munamaito makaroniseoksen joukkoon. Kaada seos uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunin alatasolla 180 asteessa 45 - 60 minuuttia.

Kuva: Valmistajan sivuilta







Hernerouhe sopii valmistajan mukaan mm. keittoihin, patoihin, murekkeisiin, ohukaisiin ja kasvispihveihin. Hernerouhe parantaa ruuan ravintoarvoja, ja proteiinipitoisuus on korkea, lähes sianlihan tasoa. Tuote on kaiken lisäksi lisäaineeton sekä edullinen.

Kinkku-korvasienipiirakka


Meillä sienestyskausi alkaa aina keväällä, ja lähiseudulta poimitaan kaikki vastaan tulevat korvasienet talteen. Talven mittaan korvasienistä tehdään kastikkeita, muhennoksia, keittoja sekä piiraita.Tässä piirakassa on runsaasti täytettä, ja Aura -juustoa antamassa lisämakua. Myös perunasosepohjainen taikina antaa mehevälle piiraalle lisää maukkautta.

Evira: "Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä."

Kinkku-korvasienipiiras

Pohja:
150 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
1 rkl kylmää vettä

Täyte:
200 g palvikinkkua
200 g esikäsiteltyjä korvasieniä
1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 punainen paprika
2 dl turkkilaista jogurttia
3 kananmunaa
1/2 pkt Aura-juustoa
1 dl pizza-juustoraastetta
timjamia
mustapippuria
ripaus yrttisuolaa

Nypi paloiteltu voi keskenään sekoitettujen jauhojen joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina voidellun korkeareunaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka kylmään noin 15 minuutiksi. Kuullota pannulla öljyssä kuorittu ja suikaloitu punasipuli, kuorittu ja hienonnettu valkosipulin kynsi sekä kuutioitu paprika. Lisää joukkoon korvasienet, ja paista mahdollinen ylimääräinen neste pois. Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kuutioitu palvikinkku, jogurtti, kananmunat, murusteltu Aura-juusto sekä juustoraaste. Mausta seos timjamilla, mustapippurilla sekä yrttisuolalla. Kaada täyte vuokaan pohjataikinan päälle. Kypsennä 200 -asteisessa uunissa noin 30 - 40 minuuttia.

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Läskisoosi & savuperunamuusi siirappisten lanttukuutioiden kera


Läskisoosi ei ehkä kuulosta kauhean houkuttelevalta, sianlihakastike puolestaan jo paljon paremmalta. Läskisoosia eli sianlihakastiketta valmistan muutaman kerran vuodessa taloutemme lihansyöjän toiveesta. Läskisoosin valmistukseen kannattaa varata hyvin aikaa, sillä kastike on aina parempaa mitä kauemmin sitä viitsii haudutella. Ja kastiketta kannattaa samalla vaivalla tehdä reilusti, sillä se vain paranee entisestään uudelleen lämmitettäessä. Läskisoosin suurustan useimmiten ruisjauhoilla, se antaa kastikkeelle syvemmän maun kuin vehnäjauhot, mutta vehnäjauhoillakin tulee toisinaan suurustettua. Mausteeksi kastikkeelle riittää pelkkä suola ja mustapippuri.

Tällä kertaa tein läskisoosin seuraksi perunamuusia, jonka maustoin MaustePörssiltä saamallani savusuolalla. Savusuola sopi hyvin muusille, eikä savu maistunut muusissa liikaa.

Lanttua meillä paistetaan usein talviaikaan lisukkeeksi. Voissa pehmeiksi paistuneet lanttukuutiot karamellisoidaan paiston loppuvaiheessa siirapilla, ja lantusta tulee näin todella hyvää.

Läskisoosi eli sianlihakastike

n. 800 g sian kylkisiivuja
2 sipulia
5 - 6 rkl hienoa ruisjauhoa
vettä
suolaa
jauhettua mustapippuria

Ota lihasiivut ennen paistamista hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Leikkaa siivut paloiksi ja ruskista palat pienissä erissä pannulla rapeiksi ja kullanruskeiksi niin, että lihasta alkaa irrota pannulle rasvaa. Nostele ruskistetut lihapalat pataan tai kattilaan. Kuori ja hienonna sipulit reilun kokoiseksi silpuksi. Ruskista sipuli pannulla lihasta irronneessa rasvassa. Lisää sipulien joukkoon jauhot ja paista muutaman minuutin ajan seosta sekoitellen. Lisää joukkoon vähitellen vettä, kunnes kastike on sopivaa koostumukseltaan. Kaada kastike pataan lihojen joukkoon. Kiehauta kastike ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla vähintään tunti, mieluimmin useamman tunnin ajan. Lisää haudutuksen aikana tarvittaessa hieman vettä, ja mausta kastike suolalla sekä mustapippurilla.

Savuperunamuusi

jauhoisia perunoita
maitoa
voita
savusuolaa

Kuori perunat ja leikkaa lohkoiksi. Keitä perunalohkot vedessä pehmeiksi. Kaada keitinvesi pois, ja soseuta perunat. Lisää joukkoon maitoa sekä reilu nokare voita. Mausta muusi lopuksi savusuolalla.

Siirappiset lanttukuutiot

lanttu
voita
tummaa siirappia
suolaa

Kuori lanttu ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sulata pannulla voi, ja paista lanttukuutioita välillä sekoittaen. Kun lantut ovat pehmenneet ja saaneet pintaansa hieman väriä, lisää pannulle siirappia. Sekoita ja paista vielä sen aikaa, että siirappi menee hieman kasaan. Mausta lantut lopuksi suolalla.

tiistai 6. marraskuuta 2012

Lakritsi Panna Cotta

Lakritsi Panna Cottaa viime kesän vadelmilla.

Jääkaapissa oli vanhenemaan päin oleva kermapurkki sekä vaillinainen lakritsikastikepurkki viikonlopun drinkkien jäljiltä. Saadakseni ne pois jääkaapista kierittelemästä, yhdistin ne, ja sain lopputulokseksi suussa sulavaa, pehmeän lakritsista panna cottaa. Panna cottia tuli neljä annosta, joista toiset syötiin vadelmien kera ja toiset lakritsikastikkeen kanssa. Kerman määrää säätelemällä panna cotasta saa oman maun mukaan joko kiinteämpää tai hieman lusikoitavampaa. Jos panna cotat haluaa kumota, kannattaa käyttää vain pieni määrä kermaa, jotta annos pysyy koossa.

Lakritsi Panna Cotta

4 - 5 dl kermaa tai kerma-maitoa
1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl lakritsikastiketta

Tarjoiluun: esim. marjoja, marjakastikkeita, lakritsikastiketta  tms.

Mittaa kattilaan kerma ja sokerit. Kiehauta ja keitä noin puoli minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon lakritsikastike. Kaada seos tarjoiluastioihin ja hyydytä viileässä.
 
Lakritsi Panna Cotasta saa entistä lakritsisemman valuttamalla päälle kerros lakritsikastiketta tarjoillessa. Koristeena on lakritsiströsseleitä.

maanantai 5. marraskuuta 2012

Kaurakeksismoothie


Lindsay S. Nixonin Helpot ja nopeat kasvisherkut -kirjasta pääsi ensimmäisenä kokeiluun kaurakeksismoothie -resepti, joka kirjan mukaan on sellaiselle, joka haluaisi syödä pikkuleipiä aamiaiseksi. Aamupalaksi kuitenkin tyydyin syömään ruisleipää maitokahvin kanssa, smoothien sekoittelin vasta aamulenkin jälkeen. Kirjan reseptit ovat vegaanisia, mutta koska en vegaani ole, käytin smoothiessa kasvismaidon sijaan kevytmaitoa. Koska haluan smoothieni helposti juotavassa muodossa, jouduin lisäämään smoothieen maitoa kaikkiaan reilu kolme desiä. Puolen desin maitomäärällä smoothie oli vielä ihan paksua puuroa. Pakastetun banaanin ansiosta smoothieen tuli mukava, kevyen ilmava ja kuohkea koostumus. Smoothie ei minulle pystynyt keksejä korvaamaan, mutta smoothiena lopputulos oli ihan kelvollinen, ja menee vaikka toistekin aamu- tai välipalana.

Kaurakeksismoothie

2 pakastettua banaania
1/2 dl kaurahiutaleita
1 rkl rusinoita
1/2 tl jauhettua kanelia
ripaus jauhettua kardemummaa (haluttaessa)
1/2 dl kasvismaitoa

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää tarvittaessa välillä kasvismaitoa. Koristele ripauksella kanelia.

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Vaalea omenahillo


Omena-aika alkaa olla jo auttamattomasti ohi, mutta tässä vielä yksi omenahillon ohje. Tällä ohjeella tulee aika perusomenahilloa ilman sen kummempia lisämausteita, mutta hillo on todella hyvää näinkin. Valkeakuulaista tehty hillo on väriltään kauniin vaaleaa.

Vaalea omenahillo

n. 2 kg Valkeakuulas -omenoita
3 - 4 dl vettä
n. 1 kg hillosokeria
1 sitruunan mehu
(1-2 rkl voita)

Poista puhtaista omenoista siemenkodat ja lohko omenat kuorineen. Laita omenalohkot kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta, ja keitä kunnes omenat pehmenevät. Soseuta omenat. Lisää hillosokeri ja sitruunamehu. Kiehauta ja keitä hilloa vielä hetken aikaa. Lisää hilloon voi, jos haluat hillosta kiiltävää. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin.

lauantai 3. marraskuuta 2012

Happy Halloween!


Sillä Sipuli -blogista oli käyty drinkkikursseilla, jossa oli päästy maistelemaan Seitsemän kuolemansyntiä -drinkkilistalta drinkkiä nimeltä Viha/ Anger Management. Drinkki näytti niin hienon hauskalta ja juuri tähän viikonloppuun sopivalta, että piti itsekin samantapaisia heti sekoitella. Finlandia Cranberrya ei Alkosta löytynyt, joten korvasin sen Koskenkorva Cranberrylla. Tietysti tilalle olisi varmaan sopinut pelkkä vodkakin, mutta nyt saatiin mukaan sitä karpalon makuakin. Koskenkorva Cranberry on miedompaa, joten laitoin sitä tuplamäärän vodkaan verrattuna. Hieman jännitti tuleeko tuosta sekoituksesta ollenkaan juotavaa, kun siinä on niin monta makua sekaisin. Lakritsaa, anista, mansikkaa... Mutta hyväähän tuosta tuli, ja maut sopivat yhteen. Samalla sain torstaina saamani uudet hurrikaanilasit heti käyttöön. Nuo alkuperäiset drinkit oli tehty pienempiin viinilaseihin, joten mittasin juoman ainekset viinilasin kautta, jotta sain mansikkamelbaa sopivassa suhteessa. Mansikkamelbaan löytyy monenlaisia ohjeita. Itse tein juomaa varten melban hyvin yksinkertaisesti. Joukkoon lisäsin sitruunamehua antamaan lisämakua sekä notkistamaan melbaa. Sokerilientä oli jääkaapissa valmiiksi keitettynä, joten käytin sitä melban makeuttamiseen. Sokeriliemen sijaan voi melban makeuttaa sokerillakin, jos ei viitsi lientä keitellä. Liemi kuitenkin vielä lisää ohentaa melbaa juotavampaan muotoon.

Drinkki Halloweeniksi

4 cl Koskenkorva Cranberrya
0,5 cl Isolabella Sambuca -anislikööriä
mansikkamelbaa
lakritsikastiketta
punaisia chilejä

Kaada lasin pohjalle lakritsikastiketta. Kaada päälle mansikkamelba-viinaseos. Nostele pillillä tai lusikalla lakritsikastiketta lasin pohjalta sisäpinnoille. Koristele lasi chilien kärjillä.

Mansikkamelba

n. 5 dl pakastemansikoita
1/2 - 1 sitruunan mehu
sokerilientä maun mukaan

Anna pakastemansikoiden sulaa huoneen lämmössä tai yön yli jääkaapissa. Soseuta sulaneet mansikat liemineen ja puserra joukkoon sitruunamehua. Makeuta seos sokeriliemellä oman maun mukaan.

Sokeriliemi

1 osa vettä
2 osaa sokeria

Kiehauta ainekset ja jäähdytä. Säilytä tiiviisti suljettavassa pullossa, ja käytä lientä erilaisten drinkkien valmistukseen.

torstai 1. marraskuuta 2012

Arvontavoitto


Kamomillan konditoriassa arvottiin Helpot ja nopeat kasvisherkut -kirjoja, ja arpaonni osui kohdalleni. Eilen kirja ilmestyi postilaatikkoomme, ja paljon kivoja ja herkullisen oloisia reseptejä kirjasta löytyy. Vai, miltäs kuulostaa esim. Mojitosmoothie, Kaurakeksismoothie, Mustikkainen aamiaiskakku, Savunmakuinen kukkakaalikeitto tai Karibian bataatit? Kaiken lisäksi kirjan resepteissä ei ole ollenkaan lisättyä rasvaa, joten ruoat ovat kevyitä ja terveellisiä. Varmasti tulee useampaakin reseptiä kokeiltua.

Nimensä paketin päälle sai...


Tällä kertaa onnetar suosi kahdella arvalla osallistunutta Melodya. Laitan paketin postiin lähipäivinä, kunhan saan ensin osoitetiedot. Toivottavasti paketin sisällöstä on jotain iloa. Maustemyllyn lisäksi tiedossa on ainakin jotakin leivontaan liittyvää...;)

ONNEA VOITTAJALLE!