Sillä Sipuli -blogista löysin kivan tavan valmistaa
maa-artisokkia uunissa paahtamalla. Parasta valmistustavassa on se, ettei noita muhkuraisia maanalaisia mukuloita tarvitse ollenkaan vaivalloisesti kuoria. Paahdettuja maa-artisokkia teinkin sitten heti lisukkeeksi kirjolohelle, jonka savustimme kokonaisena.
|
Auringonkukkien sukuun
kuuluvat maa-artisokat tekevät pitkät, parimetriset varret. Pienet
keltaiset kukinnot kukkivat kimppuina ylhäällä korkeuksissa myöhään
syksyllä. |
Maa-artisokkia saadaan omasta maasta. Kasvimaan laidalla niitä on kasvatettu pitkässä rivissä jo monta vuotta, ja silloin tällöin niitä on tullut ruoanlaitossa käytettyäkin. Maa-artisokissa on mieto ja hieno maku. Ne sopivat hyvin esimerkiksi sosekeittoihin, muhennoksiin sekä gratiineihin.
MaustePörssiltä sain juuri sopivasti tuotteita kokeiltavaksi. Lähetys sisälsi Kalamaustemyllyjä, Harissa -maustesekoitusta, Tom Yum -maustesekoitusta, Dippi-Mix Lime & Chiliä, Dippi-Mix Tacoa, Graavisuolaa, Savusuolaa, Liperiä, Riisimaustetta, Tex Mex -maustesekoitusta sekä Muffins-Mix muffinssiaineksia naturellina sekä minttusuklaisena.
|
Kalamaustemyllyissä oli etiketit tehty hienosti sekä omasta reseptikuvastani että blogin yläbannerista.
|
Harissa-mausteseos sisältää suolaa, savustettua paprikaa, tomaattia, sokeria, cayennepippuria, paprikaa, valkosipulia, juustokuminaa, korianteria ja mustapippuria. Ajattelin mausteseoksen makujen sopivan hyvin paahdetuille maa-artisokille, joten maustoin lisukkeeni kokeeksi sillä. Hienosti nuo maut sopivatkin, ja varmasti vaikka myös lohkoperunoille olisi ihan oivallinen mauste. Maustesekoituksesta voi tehdä myös mm. Harissatahnaa sekoittamalla jauhetta tomaattisoseen joukkoon.
Maa-artisokkien ja savulohen seuraksi halusin vielä kylmän kastikkeen, jonka maustoin Dippi-Mix Lime & Chilillä, koska ainakin kalalle lime ja chili sopii hyvin. Kotona sattui vielä olemaan yksi lime, joten pusersin siitä vielä mehua kastikkeen joukkoon antamaan lisää hyvää sitruksen makua. Maa-artisokat olivat herkullisia paahdettuina, ja niitä tuli laitettua uudelleen heti seuraavanakin päivänä eri maustein. Kastike oli raikkaan ja miedon makuista. Sopisi varmasti hyvin myös vaalealle kalalle, kun ei liiaksi peitä kalan omaa makua.
Uunissa paahdetut maa-artisokat
maa-artisokkia
ruokaöljyä
MaustePörssin Harissa -maustesekoitusta
suolaa
Pese maa-artisokat juuresharjalla huolellisesti puhtaaksi. Halkaise maa-artisokat pituussuunnassaan puoliksi ja pyöräyttele puolikkaat ruokaöljyssä ja mausteissa. Laita puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Paahda uunissa 200 asteessa, kunnes maa-artisokat ovat pehmenneet ja saaneet paahtunutta pintaa. Vaihtelua paahdetuille maa-artisokille saat vaihtelemalla mausteita. Niille sopii hyvin esim. suola, mustapippuri ja timjami.
Lime-chilikastike kalalle
2 dl creme fraichea
1 dl turkkilaista jogurttia
3 - 4 rkl MaustePörssin Dippi-Mix Lime & Chili -dippikastikejauhetta
1/2 limen mehu
Sekoita keskenään creme fraiche sekä jogurtti. Mausta seos dippikastikejauheella sekä limestä puristetulla mehulla. Anna kastikkeen maustua viileässä vähintään puoli tuntia.