sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Appelsiinibrownies


Näissä pienissä ja mehevissä brownies-leivonnaisissa on makuparina appelsiini ja suklaa. Näiden kahden yhdistelmä toimii aina loistavasti. Browniesit ovat jo sellaisenaan hyviä, mutta kuorrute kruunaa kaiken, ja tekee herkuista juhlavammat ja entistä paremmat.

Appelsiinibrownies

Taikina:
100 g voisulaa
2 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
pieni ripaus suolaa
4 rkl kaakaojauhetta
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
50 g J.D. Gross 70 % tummaa suklaata, jossa kandeerattua appelsiininkuorta

Kuorrutus:
1 kananmunan valkuainen
200 g Valio Viola appelsiinituorejuustoa
maun mukaan tomusokeria

Koristeeksi:
raastettua appelsiinin kuorta

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon vaniljasokeri ja suola. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää voisula ja karkeaksi rouhittu suklaa. Lusikoi taikina browniesvuoan koloihin tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista 225 -asteisessa uunissa n. 15 - 20 min. Anna jäähtyä hyvin ennen browniesvuoasta kumoamista tai uunivuoasta annospaloihin leikkaamista. Vaahdota kuorrutusta varten valkuainen. Sekoita valkuaisvaahdon joukkoon tuorejuusto, ja makeuta tomusokerilla. Pursota tai levitä kuorrute browniesien päälle. Koristele lopuksi appelsiininkuoriraasteella.

perjantai 28. syyskuuta 2012

Päärynäpiirakka


Muutaman päärynän jätin käyttämättä hilloon ja marmeladiin. Säästin ne piirakan leipomiseen. Tein muhkean piirakan, jossa pohja maistuu ihanasti sitruunalle ja on koostumukseltaan hyvin pehmoista vielä seuraavinakin päivinä. Päärynät vain upotin kuorittuina puolikkaina taikinaan, ja piirakan pitkä kypsennysaika takasi sen, että nekin ehtivät kypsyä sopivan pehmeiksi.

Päärynäpiirakka

Taikina:
3 kananmunaa
3,75 dl sokeria
225 g voita
200 g cremè fraichea
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori sekä mehu

Pinnalle:
5 - 6 pientä päärynää
n. puolikkaan sitruunan mehu
mantelilastuja

Tarjoiluun:
tomusokeria

Kuori päärynät, halkaise ne puoliksi ja poista siemenkodat. Puserra päärynöiden päälle puolikkaan sitruunan mehu estämään tummuminen sekä antamaan päärynöille hieman makua. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vähitellen sekoittaen sulatettu voi. Lisää cremè fraiche. Siivilöi taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää sitruunan kuori sekä mehu, ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun pyöreään korkeareunaiseen piirakkavuokaan. Painele päärynän puolikkaat taikinaan ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia. Peitä piirakka loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Jäähdytä piirakka ja sihtaa päälle lopuksi tomusokeria.

torstai 27. syyskuuta 2012

Sitruunainen päärynämarmeladi


Päärynähillon lisäksi ensimmäiset omat päärynät riittivät myös marmeladin tekoon. Päärynät jätin marmeladiin kuutioiksi, ja näin värikin säilyi ihan nätin keltaisena.


Sitruunainen päärynämarmeladi

600 g kuorittuja päärynäkuutioita
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 dl kuivaa päärynäsiideriä
2 1/2 dl hillo-marmeladisokeria
1/2 - 1 tl vaniljauutetta

Mittaa päärynäkuutiot kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori ja mehu, sekä päärynäsiideri. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon hillo-marmeladisokeri. Kiehauta ja keitä 2 - 5 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon vaniljauute. Jäähdytä marmeladia noin 15 minuutin ajan välillä sekoittaen. Purkita marmeladi puhtaisiin, kuumiin purkkeihin. Sulje kannet tiiviisti ja säilytä marmeladi viileässä.

Päärynähillo


Ainokainen päärynäpuumme antoi ensimmäisen satonsa. Päärynöitä saatiin hyvä korillinen. Tuoreeltaan syötynä nämä päärynät eivät oikein maistu, koska kyseessä on talouslajike. Sen sijaan hilloissa ja piiraissa päärynät ovat omiaan. Päärynät riittivät hyvin kolmeen eri kohteeseen. Tein niistä hilloa, marmeladia sekä piirakan. Alkuvaiheessa hillo ei ollut ollenkaan houkuttelevan väristä, mutta pitkä keittoaika antoi hillolle kauniin punertavan sävyn. Hilloa keittelin kaikkiaan reilut puolitoista tuntia.


Päärynähillo

1 kg kuorittuja päärynälohkoja
2 dl kuivaa päärynäsiideriä
1 kanelitanko
400 - 500 g hillosokeria

Mittaa kattilaan päärynälohkot ja päärynäsiideri. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes päärynät alkavat pehmetä. Ota kattila liedeltä ja soseuta sileäksi soseeksi sauvasekoittimella. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää joukkoon kanelitanko sekä hillosokeri. Kiehauta ja keitä hilloa miedolla lämmöllä vähintään tunnin ajan. Sekoita hilloa välillä keittämisen aikana, ja kuori pinnalle syntyvää vaahtoa pois. Poista hillosta lopuksi kanelitanko ja purkita hillo puhtaisiin, kuumiin purkkeihin. Sulje kannet tiiviisti ja säilytä hillo viileässä.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Sienisuola


Hiidenuhman keittiössä oli tehty suppilovahveroista suolaa, ja ideahan on niin loistava, että sienisuolaa oli pakko tehdä itsekin. Näin sienet saa säilöttyä entistä pienempään tilaan ja suola lisännee kuivattujen sienien säilyvyyttä entisestään. Sienisuolan ansiosta sienten käyttöä saa hyvin lisättyä ja käyttökohteitakin tulee enemmän. Nyt sienten hienoa makua on helppo lisätä sienisuolan muodossa ruokaan kuin ruokaan.

Sienisuolaa tein sekä karkeana että erittäin hienojakoisena. Omassa keittiössä käytettävään sienisuolaan en laittanut muuta kuin sieniä ja suolaa, mutta jos tekisin suolaa vaikka joulun ruokalahjoiksi, lisäisin joukkoon vielä kuivattuja yrttejä sekä pippuria. Niin sienisuolan saajalla olisi valmis maustesekoitus käytettäväksi.


Sienisuola

0,5 dl karkeaa merisuolaa
50 g   kuivattuja suppilovahveroita (tai esim. tatteja)
(kuivattuja yrttejä, pippuria)

Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Laita kansi päälle ja anna koneen hienontaa aineksista hienoa sienisuolajauhetta. Kumoa sienisuola tiiviiseen, kannelliseen purkkiin. Säilytä valolta suojattuna enintään huoneenlämmössä. Huom.! Ainesten pitää olla todella kuivia, jotta suola säilyy, eikä ala pilaantua.

tiistai 25. syyskuuta 2012

Tulinen paahdettu paprikakeitto vuohenjuustotahnalla


Tuliset keitot lämmittävät mukavasti kylminä päivinä. Uunissa paahtaminen tuo paprikoiden, chilien ja valkosipulin maut hyvin esille, ja ne antavat keitolle syvän maun. Kylmä vuohenjuustotahna pehmentää chilin potkua, ja antaa muutenkin kivaa kontrastia kuuman tuliselle keitolle.

Tulinen paahdettu paprikakeitto

6 punaista suippopaprikaa
2,5 punaista chiliä (tai maun mukaan)
6 valkosipulin kynttä (tai maun mukaan)
oliiviöljyä
1 punasipuli
2 prk tomaattimurskaa
1 prk vettä
1 - 2 kasvisliemikuutiota
ripaus ruskeaa ruokosokeria
3 tl oreganoa
1 rkl balsamicoa

Halkaise paprikat ja chilit ja poista niistä siemenet. Lado uunipellille leivinpaperin päälle paprikat ja chilit kuoripuoli ylöspäin. Laita pellille myös kuorimattomat valkosipulin kynnet. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä. Paahda paprikoita, chilejä ja valkosipulin kynsiä 200 asteessa 20 - 30 minuuttia. Laita paprikat ja chilit 10 minuutiksi muovipussiin. Sen jälkeen poista kaikista kuori. Kuori myös valkosipulin kynnet. Kuori ja silppua punasipuli ja kuullota silppua kattilassa oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää tomaattimurska, vesi (huuhdellen tomaattimurskapurkit) sekä paahdetut paprikat, chilit ja valkosipulin kynnet. Lisää kasvisliemikuutio ja ripaus sokeria. Keitä hiljalleen poreillen n. 30 minuuttia. Soseuta keitto ja lisää lopuksi oregano sekä balsamico.

Vuohenjuustotahna

n. 100 g vuohenjuustoa
200 g crème fraichea

Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi tehosekoittimella. Anna maustua viileässä ennen tarjoilua.

Rukiinen mustikkakääretorttu


Mustikkapensaat tekevät satoa tosi pitkään, myöhäiseen syksyyn saakka. Edelleenkin olen saanut parin päivän välein käydä poimimassa vielä muutaman desin tuoreita mustikoita. Pensasmustikoita olen suurimmaksi osaksi pakastanut talveksi, mutta eilen halusin käyttää niitä tuoreeltaan, ja leivoin nopeasti kääretortun. Pohjan tein ruisjauhoista, koska ruis sopii hyvin mustikoiden kanssa, ja onhan ruis vehnäjauhoja terveellisempääkin. Kermavaahtotäytteinen kääretorttu oli ilmavaa ja raikkaan makuista. Pensasmustikat ovat siitä jänniä, että ne eivät värjää siihen tapaan kuin metsämustikat. Sisus pensasmustikoissa on vaalea, mutta lämmitettäessä esimerkiksi kiisseleissä, piirakoissa tai hilloissa, kuorista kuitenkin irtoaa mustikkamainen väri.

Rukiinen mustikkakääretorttu

Pohja:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl hienoja ruisjauhoja
1 1/2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk vispi- tai kuohukermaa
tomusokeria maun mukaan
3 dl mustikoita

Päälle:
tomusokeria

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä pohjaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 - 10 minuuttia. Kumoa pohja leivinpaperin päälle, jolle on ripoteltu hienoa sokeria. Jäähdytä. Vaahdota kerma vaahdoksi ja makeuta oman maun mukaan tomusokerilla. Sekoita vaahdon joukkoon mustikat. Poista pohjasta leivinpaperi ja levitä täyte pohjalle. Kääri torttu rullalle alla olevaa leivinpaperia avuksi käyttäen. Sihtaa tortun päälle halutessasi tomusokeria.

maanantai 24. syyskuuta 2012

Ruusukvittenilikööri


Japaninruusukvittenimme tekee jo joka vuosi mukavasti hedelmiä. Osan hedelmistä käytän liköörin valmistukseen samaan tapaan kuin vadelmistakin. Kvittenilikööristä tulee erittäin hienon ja aromikkaan makuista. Liköörin joukkoon sopii hyvin myös erilaiset yrtit antamaan lisämakua. Tänä vuonna laitoin mukaan lippiaa eli sitruunaverbenaa. Erittäin aromikasta sekin. Myös sitruunamelissa ja minttu sopivat hyvin likööriä maustamaan.

 

Ruusukvittenilikööri

1 l japaninruusukvittenin hedelmiä
esim. lippian, mintun ja/tai sitruunamelissan oksia
3 dl maustamatonta viinaa
3 - 4 dl tomusokeria

Lohko puhdistetut kvittenit ja poista lohkoista siemenet. Laita lohkot sekä yrttien oksat kannelliseen lasitölkkiin ja kaada alkoholi päälle. Sulje kansi ja ravista. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä pari viikkoa silloin tällöin ravistaen. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se liukenee nesteeseen. Anna liemen maustua vielä kuukaudenpäivät sitä silloin tällöin liikutellen. Siivilöi hedelmät ja yrtit pois juomasta. Pullota. Säilytä 10 asteen lämpötilassa. Varastoi vähintään jouluun asti, mielellään pidempään.

Japaninruusukvitteniä kasvatetaan lähinnä koristekasvina. Pensas kukkii touko-kesäkuussa.
Hedelmät ovat pieniä, ja tuoreena kovia ja happamia. Hedelmät poimitaan syyskuussa, ja niitä voi käyttää hilloihin, soseisiin, hyytelöihin, mehuihin ja viinin valmistukseen.

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Kanttarellipasteijat


Pasteijat sopivat hyvin suolaiseksi tarjottavaksi kahvipöytään, ja on niitä kiva syödä muulloinkin, vaikka aamu- tai iltapalana. Nämä pasteijat valmistuvat helposti ja nopeasti kaupan valmistaikinasta. Tuorejuusto mehevöittää ja sitoo täytettä, ja antaa tietenkin myös lisää makua. Kotimaisia ohrahelmiä kannattaa suosia riisin sijaan. Ainakin meistä ohrahelmet ovat pasteijoiden täytteessä paljon parempia kuin riisi.


Kanttarellipasteijat

n. 1,5 kg Myllyn Paras torttutaikinalevyjä
2 dl Torino Ohrahelmiä
1 rkl voita
1 sipuli
2,5 dl esikäsiteltyjä kanttarelleja (ylimääräiset nesteet paistettu pois)
1 rs (200 g) Valio Viola Ruohosipuli kevyt tuorejuustoa
Herbamare -yrttisuolaa
valkopippurijauhetta

Voiteluun:
kananmuna

Ota taikinalevyt sulamaan. Keitä ohrahelmet suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuullota pannulla voissa hienonnettu sipuli. Lisää hienonnetut kanttarellit ja paista ylimääräinen neste pois. Sekoita keskenään  valutetut ja kypsät ohrahelmet sekä sieni-sipuliseos. Sekoita joukkoon tuorejuusto, ja mausta seos yrttisuolalla sekä valkopippurijauheella. Leikkaa sulaneet taikinalevyt kolmeen yhtä suureen osaan. Kaulitse paloja hieman ohuemmiksi ja leveämmiksi. Leikkaa taikinapalojen keskelle esim. taikinapyörällä viillot. Lusikoi täytettä taikinalle viiltojen päälle, ja käännä reunat täytteen päälle. Laita pasteijat uunipellille leivinpaperin päälle reunapuoli alaspäin ja paina päitä hieman yhteen. Voitele pasteijat kananmunalla ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 - 15 minuuttia kauniin värisiksi.

Lingonberry Curd eli puolukkatahna


Puolukastakin saa kauniin väristä curdia eli tahnaa, jota voi käyttää esim. täytekakuissa, kääretortuissa, pikkuleipien välissä, paahtoleivällä jne. Tahna maistuu paremmalle, kun sen antaa päivän pari maustua rauhassa. Kovin makeaa tahnasta ei tällä sokerimäärällä tule, joten sokerin määrää kannattaa lisätä, jos omaan makuun tuntuu makeus liian vähäiseltä.

Lingonberry Curd eli puolukkatahna

1 dl puolukkasurvosta
2 keltuaista
1/2 dl hillosokeria
ripaus kardemummaa
150 g voita

Sekoita kattilassa puolukkasurvos, keltuaiset ja kardemumma. Sekoita joukkoon sokeri vatkaten seosta koko ajan. Keitä minuutti ja nosta kattila liedeltä. Kuutioi joukkoon voi ja sekoita, kunnes se on sulanut. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa.

Marja-aroniahyytelö


C-vitamiinipitoisista marja-aronian marjoista saa hienon makuista ja syvän punaista hyytelöä. Marja-aroniahyytelö sopii hyvin esimerkiksi liharuokien lisäkkeeksi. Varsinkin kalkkunalle hyytelö sopii mainiosti, ja meillä onkin usein joulupöydässä palvikalkkunan kanssa tarjolla juuri marja-aroniahyytelöä. Myös joidenkin juustojen seurana hyytelö menee hyvin.

Marja-aroniahyytelö

800 g marja-aroniaa
5 dl vettä
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria

Laita kattilaan marjat ja vesi. Kiehauta ja keitä kunnes marjat pehmenee ja niistä irtoaa mehu. Siivilöi keitoksesta mehu talteen. Kaada mehu kattilaan ja lisää hillo-marmeladisokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutaman minuutin ajan. Purkita hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin.

Aroniachutney


Marja-aroniat ovat taas kypsyneet ja osasta aronian marjoista olen tehnyt chutneyta Satakunnan Kansasta aikoinaan löytyneen ohjeen mukaan. Kuumana vasta valmistunut chutney on aika hapahkoa, mutta muuten mukavan mausteista. Happamuus tasaantuu, kunhan chutney saa rauhassa tekeytyä.

Aroniachutney

1/2 kg aronian marjoja
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
100 g luumuja
1 dl omenaviinietikkaa
2 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl curryjauhetta
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 dl rusinoita

Puhdista ja huuhdo aronian marjat. Kuori ja hienonna sipulit, poista luumuista kivet ja silppua luumut. Pane kaikki ainekset kattilaan ja keitä niitä noin puoli tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. Sekoita välillä. Purkita ja anna tekeytyä viileässä kaksi kuukautta. Nauti lihan ja riistan lisäkkeenä.

lauantai 22. syyskuuta 2012

Omenaiset kookos-toscapullat


Nämä mehevät pullat saivat täytteekseen omatekoista omenahilloa ja vielä kruunukseen kookoshiutaleista valmistetun toscakuorrutuksen. Omenat ja kookos sopivat hyvin yhteen.

Omenaiset kookos-toscapullat

n. 12 pullaa
Taikina:
2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita tai margariinia

Väliin:
2 - 3 dl omenahilloa tai -marmeladia
Kuorrutus:
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl maitoa
100 g kookoshiutaleita

Liuota hiiva, sokeri, suola ja kardemumma kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot vähän kerrallaan hyvin vaivaten ja lopuksi rasva. Taikina on valmis, kun se on pehmeää ja kimmoisaa. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä pitkulaiseksi levyksi. Levitä pinnalle ohuelti omenahilloa. Kääri levy rullalle leveyssuunnassa. Leikkaa rullasta parin sentin paksuisia viipaleita ja nosta ne uunipellille paperisiin pullavuokiin leikkuupinta ylöspäin. Kohota liinan alla 15 minuuttia. Paista pullia ensin 225 asteessa uunin keskitasolla 5 minuuttia. Tällä välin tee kuorrute. Kiehauta kuorruteaineet kattilassa hämmennellen. Ota puolikypsät pullat uunista ja levitä kuorrute pullien päälle. Jatka paistamista vielä 5 - 7 minuuttia, kunnes kuorrute on saanut väriä.

Yhden tähden luumukompotti


Luumu- ja kriikunapuut ovat taas antaneet sen verran hyvin satoa, että jotain on saatu purkkeihinkin talveksi. Rommiluumujen lisäksi tein kokeeksi myös pienen erän luumukompottia, ja sehän maistuikin jäätelön kanssa sen verran hyvältä, että pitää tehdä vielä lisää ennen kuin luumut loppuvat. Luumukompotti maistuu mausteidensa puolesta ihan jouluiselta, joten se sopii varmasti hyvin myös joulun ajan ruokapöytään jälkiruoaksi.

Yhden tähden luumukompotti

2 kg luumuja tai kriikunoita
2 dl vettä
250 g fariinisokeria
250 g muscovado-sokeria
1 dl hillosokeria
1 dl yhden tähden Jaloviinaa
1 kanelitanko
3 tähtianista

Halkaise luumut ja poista kivet. Mittaa kattilaan vesi, fariinisokeri, muscovado-sokeri, kanelitanko sekä tähtianikset. Kiehauta, ja lisää sitten luumut sekä jaloviina. Kiehauta, lisää hillosokeri ja hauduta noin 20 minuuttia. Purkita luumukompotti puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä viileässä. Tarjoa luumukompottia vaniljajäätelön kera.

Kookos-kirsikkaclafoutis


Clafoutis on vanha ranskalainen maalaisjälkiruoka. Se on pannukakkumainen paistos, joka perinteisimmin tehdään joko kirsikoista tai luumuista. Marjoistakin sitä voi kokeilla. Perinteisesti kirsikoihin jätetään kivet, mutta itse aina välillä poistan ne syömisen helpottamiseksi, vaikka kivet hieman lisämakua antavatkin. Kookosmaidon voi halutessaan korvata maidolla tai kermalla, mutta hyvän maun kookos kuitenkin paistokseen antaa.

Kookos-kirsikkaclafoutis

n. 250 g tuoreita tummia kirsikoita
1 dl vehnäjauhoja
1 /2 dl sokeria
1 - 2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa
1 1/2 dl kookosmaitoa

Päälle:
tomusokeria

Käytä kirsikat joko kokonaisina kivineen tai halkaise kirsikat ja poista kivet. Jaa kirsikat neljään voideltuun pikkuvuokaan tai laita ne yhteen isompaan vuokaan. Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokerit sekä suola. Sekoita joukkoon kananmunat. Lisää kookosmaito ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokiin/vuokaan kirsikoiden päälle. Kypsennä 180-asteisessa uunissa n. 30 - 40 minuuttia. Tarjoile clafoutis haaleana ja siivilöi päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Paneroidut kalkkunaleikkeet rosèpippurikastikkeella


Tästä ruoasta meillä pidetään paljon. Panerointi pitää lihan mehevänä, ja kaikkihan yleensä paneroituna hyvältä maistuukin. Rosépippuria keittiössämme käytetään harvoin, mutta tähän kastikkeeseen kalkkunan kanssa se sopii hyvin.

Paneroidut kalkkunaleikkeet rosèpippurikastikkeella

Leikkeet:
4 kalkkunan ohutleikettä
1 dl perunajauhoja
1 tl suolaa
ripaus valkopippurijauhetta
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja

Yhdistä perunajauhot, suola ja valkopippurijauhe kulhossa. Vatkaa muna kevyesti toisessa kulhossa. Kasta leikkeet molemmin puolin ensin perunajauhoseokseen, sitten kanamunaan ja viimeiseksi korppujauhoon. Kypsennä pannulla kauniin ruskeiksi.

Kastike:
2 dl kanalientä
3/4 rkl perunajauhoja
1/2 dl kermaa
1/2 rkl soijakastiketta
1/4 tl rosèpippuria

Kiehauta kanaliemi. Sekoita perunajauhot kermaan ja kaada seos ohuena nauhana sekoittaen liemen joukkoon. Lisää mausteet ja anna kastikkeen kiehahtaa.

perjantai 21. syyskuuta 2012

Mustikkapiirakka balsamiviinietikalla


Mustikkasuu -blogissa oli tässä taannoin leivottu tätä Leila Lindholmin mustikkapiirakkaa, ja pakkohan tätä oli itsekin kokeilla, kun täytteeseen tuli balsamiviinietikkaa. Balsamiviinietikka antaa ihanan maun niin suolaiselle kuin makeallekin, ja kyllä tästäkin täytteestä sen maun erotti, ainakin kun tiesi sitä joukossa olevan. Enemmän se kuitenkin taisi korostaa mustikoiden makua entisestään.

Piirakan tein pensasmustikoista. Mustikka-aikaan en ehtinyt metsään, mutta onneksi omassa pihassa seitsemän mustikkapensasta alkavat vihdoin jo tuottaa satoa sen verran, että mustikoita on riittänyt hyvin pakastimeenkin asti. Piirakkaa varten keitin äkkiä tuoreista mustikoista purkillisen hilloa. Dansukkerin Hillo-marmeladisokerilla hillon keitto kävi muutamassa minuutissa.

Loput täytteen mustikoista otin pakastimesta, ja pakastettujen kanssa perunajauhoja olisi voinut laittaa hieman enemmänkin kuin ohjeessa. Pakastetuista mustikoista irtosi sen verran enemmän mehua, että täyte jäi hieman valuvaksi. Ei se kuitenkaan makuun mitenkään vaikuttanut, ainoastaan hieman hankaloitti piirakan palan leikkaamista.

Vaniljajäätelön kanssa mustikkapiirakka oli hyvää. Sokerin määrää tässä on varmaan hieman vara vähentääkin. Vaikka itse olen aina ollut makean ystävä, eikä mikään ole ollut liian makeaa, niin vanhemmiten on siihenkin alkanut hieman jotain rajaa löytyä. Ainakin omaan suuhun piirakka maistui melkolailla makealta, varsinkin pintaseokseen tuli sokeria reilusti. Ehkä tuo koostumus saattaa hieman kärsiä sokerin vähentämisestä, mutta pitää ainakin ensi kerralla testata hieman sokeria vähentämällä. Toistekin tätä varmasti kuitenkin tullaan tekemään!

Mustikkapiirakka balsamiviinietikalla

Kaurataikina:
175 g pehmeää voita
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl kaurahiutaleita

Täyte:
250 g tuoreita (tai pakastettuja) mustikoita
2 dl mustikkahilloa
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 ½ rkl perunajauhoja

Rapea pinta:
75 g voita
2 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl sokeria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata voi ja sekoita siihen vehnäjauhot, sokeri ja kaurahiutaleet.
Painele taikina piiraspohjaan, ja pistele pohja hyvin haarukalla. Paina piiraan reunat tiukasti vuokaan folion avulla,
niin etteivät ne romahda uunissa. Esipaista pohjaa uunin keskiosassa n. 10 min. Sekoita keskenään mustikat, mustikkahillo ja balsamiviinietikka. Lisää joukkoon perunajauhot ja kaada seos pohjan päälle. Sulata voi ja sekoita siihen kaurahiutaleet ja sokeri. Anna turvota pari minuuttia. Ripottele pintaseos muruina mustikkatäytteen päälle. Kypsennä piirasta uunin keskiosassa n. 25 min, kunnes pinta on saanut kullanruskean värin.

torstai 20. syyskuuta 2012

Jogurtti Panna Cotta & limesiirappi

Lautasella olevaan annokseen sain vielä lisukkeeksi omista pensaista siperialaisia karhunvadelmia. Karviaisen näköiset marjat ovat minikiivejä. Viime ja tänä keväänä istutetut marjovat kiinanlaikkuköynnöksemme tekivät ensimmäiset satonsa.

Tämä jogurttinen Panna Cotta valmistuu helposti ja nopeasti. Jogurtti antaa Panna Cotalle raikkaan, hieman hapahkon maun. Limesiirappi taas tuo annokseen makeutta ja sitruksisen maun. Tästä Panna Cotasta tulee tosi pehmeää, joten sitä voi olla hieman hankala saada kauniisti kumottua. Omanikin kärsi hieman lautaselle kumoamisesta. Annoksesta tuli neljä Panna Cottaa ja kaksi syötiinkin ihan suosiolla astioistaan. Varmaankin kaikkein parhaiten nämä Panna Cotat tulisivat limesiirapin kanssa esille kirkkaista laseista.

Jogurtti Panna Cotta & Limesiirappi

Jogurttipannacotta:
3 dl maustamatonta jogurttia
2 dl kermaa
4 rkl tomusokeria
2 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita keskenään jogurtti sekä 1 desi kermaa. Lisää tomusokeri. Kiehauta loppu kerma, puserra liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet kerman joukkoon. Kaada kerma-liivateseos ohuena nauhana jogurttiseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada seos annosmaljoihin ja laita kylmään hyytymään. Tarjoa hyytyneet pannacotat limesiirapin kera maljoistaan tai kumoa lautaselle.

Limesiirappi:
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 limen mehu
1 limen raastettu kuori

Laita siirappiainekset kattilaan ja kiehauta. Anna seoksen kiehua hiljakseen 5 - 10 min., kunnes se alkaa karamellisoitua. Anna hieman jäähtyä ja tarjoile pannacotan kera.

Etikkarouskut


Pikkuruisista kangasrouskuista saa mausteliemeen säilömällä kivan lisukkeen. Samalla tavalla säilöttäväksi sopivat hyvin muutkin rouskulajikkeet sekä esim. pienet kanttarellit, suppilovahverot ja tatit.

Etikkarouskut

1 l pieniä kangasrouskuja
1 punasipuli
1 - 2 valkosipulin kynttä

Mausteliemi:
1 1/2 dl Rajamäen Yrtti Valkoviinietikkaa
1 1/2 dl vettä
1/2 - 1 dl sokeria
2 tl suolaa
10 kokonaista mustapippuria

Ryöppää kangasrouskut. Kuori punasipuli ja leikkaa renkaiksi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Lado ainekset kerroksittain puhtaisiin lasipurkkeihin. Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada kuuma liemi purkkeihin sienten päälle. Sulje purkit. Sienet maustuvat muutamassa päivässä, mutta säilyvät viileässä pitkään.

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Juustoiset suppilovahverosämpylät


Sienistä tekee välillä mieli tehdä myös jotain kivaa pientä purtavaa, ja silloin leivon esimerkiksi tällaisia sämpylöitä. Tai ennemminkin miellän nämä jonkinlaisiksi pikkupiiraiksi. Alkuperäinen ohje kuitenkin nimeää nämä sämpylöiksi. Köyhät Ritarit -ohjelmassa näitä joskus tehtiin hapankaalitäytteellä. No, olivatpa kumpia tahansa, sämpylöitä tai piiraita, niin hyviä ovat kuitenkin. Tällä taikinalla sämpylöihin tulee kiva koostumus, ja täytteeksi voi kehitellä mitä milloinkin mieli tekee.

Juustoiset suppilovahverosämpylät
 
Täyte:
nokare voita
1 sipuli
1/2 l esikäsiteltyjä suppilovahveroita (ylimääräiset nesteet paistettu pois)
1 pkt Viherpippuri Koskenlaskija -sulatejuustoa
1 dl hienonnettua persiljaa
suolaa

Taikina:
5 dl maitoa
250 g voita
25 g hiivaa
suolaa
2 tl fenkolin siemeniä
1 kananmuna
n. 12 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl sulaa voita voiteluun

Nosta kaikki ainekset huoneen lämpöön ennen leipomisen aloittamista. Lämmitä ensin maito reilusti kättä lämpimämmäksi ja nosta pois liedeltä/mikrosta. Sekoita voi maitoon ja anna sulaa rauhassa, voi ja huoneenlämpö viilentävät maitoa. Kun liemi on kädenlämpöistä, murenna sekaan hiiva. Lisää mausteet ja kananmuna ja vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi jauhoja sen verran, että taikinasta tulee kimmoisa, mutta pehmeä. Anna kohota tunnin verran. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu pehmeäksi pannulla voissa. Lisää pannulle sienet ja paista hetken aikaa. Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kuutioitu sulatejuusto sekä persilja. Lisää tarvittaessa suolaa. Ota taikinasta yksi kerrallaan nyrkin kokoisia palloja. Levitä pallo leivitetyllä työpöydällä n. sentin paksuiseksi pyöreäksi levyksi, laita keskelle ruokalusikallinen täytettä ja rypytä reunat päälle. Keskelle jää pieni aukko, josta voi kurkistaa täytettä. Voitele sulalla voilla ja paista uunissa 200 asteessa n. 20 min.

Banaani-rusinasmoothie


Näistäkin aineksista tulee kiva smoothie. Aika makea, koska rusinoissahan on runsaasti hedelmäsokeria, ja banaanitkin antavat makeutta. Soijajauho antaa smoothieen täyteläisen maun ja kohottaa ravintoarvoja. Soijassa on kaikki välttämättömät aminohapot ja se on myös hyvä proteiinilisä.

Banaani-rusinasmoothie

2 banaania
1 dl rusinoita
3 dl rasvatonta piimää
1 - 2 rkl soijajauhoja

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi. Kaada juoma laseihin ja tarjoa aamu- tai välipalajuomana.

Etikkakurkut


Kesän mittaan tulee säilöttyä avomaankurkkuja etikkakurkuiksi sitä mukaa, kun kurkut kypsyvät. Käytän kurkkujen säilönnässä kaupan valmiita säilöteaineita, ja lisään kurkkuihin muita aineksia oman mielen mukaan tuomaan hieman vaihtelua, ettei kaikki kurkut sitten ole vain sitä yhtä ja samaa makua. Meillä tykätään kurkkuliemestä, jossa on vähemmän määrän mukaisesti etikkaa, ja sokeria taas hieman reilummin. Lientä kannattaa valmistusvaiheessa vaikka hieman maistella, jotta saa omaa makua parhaiten vastaavan tuloksen.

Etikkakurkut

4 - 5 kg avomaankurkkuja
6 - 8 dl väkiviinaetikkaa
400 - 600 g sokeria
2 - 2,5 l kiehuvaa vettä
1 ps Hillox -kurkkusäilötettä
(tilliä, piparjuurilastuja, mustaherukanlehtiä, valkosipulin kynsiä kokonaisina tai hienonnettuna, tuoretta chiliä, inkivääriä jne.)

Huuhdo kurkut. Leikkaa kurkut lohkoiksi tai viipaleiksi, pienet kurkut voi säilöä kokonaisina. Lisää sokeri ja etikka kiehuvaan veteen, sekoita. Laske kurkut hetkeksi pienissä erissä kuumaan liemeen. Lado tölkkeihin haluamasi ainekset kurkkujen kanssa kerroksittain. Lisää kiehuvaan sokeri-etikkaliemeen Hillox -kurkkusäilöte, sekoita hyvin. Liemitä tölkit kuumalla liemellä täyteen, siten että kurkut peittyvät kokonaan. Sulje tölkit tiiviisti. Anna maustua parisen viikkoa, säilytä viileässä.

tiistai 18. syyskuuta 2012

Rouheinen perunafocaccia


Jos tähteeksi jää vain yksi keitetty peruna, niin mikäpä sen parempi käyttökohde kuin focaccian täyte. Tällä kertaa tein taikinan rouheisista sämpyläjauhoista, ja focaccia-taikinan ohje löytyikin sopivasti jauhopussin kyljestä. Aurinkokuivatuista tomaateista jäljelle jäävää mausteista öljyä ei kannata heittää pois, vaan se soveltuu mainiosti focaccian tekoon tai vaikka pizzapohjaan, tuoden leipomukseen enemmän makua kuin pelkkä öljy.

Rouheinen perunafocaccia
 
Taikina:
3 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkosipulijauhetta
1 rkl sokeria
1 ps kuivahiivaa
6 - 7 dl Sunnuntai Rouheinen -sämpyläjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

Voiteluun:
1/2 dl oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

Pinnalle:
1 keitetty peruna siivuina
2 - 3 valkosipulin kynttä ohuina siivuina
kuivattua rosmariinia
karkeaa merisuolaa huhmareessa hieman hienonnettuna
mustapippurirouhetta

Sekoita +42-asteiseen veteen suola, valkosipulijauhe ja sokeri. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten. Lisää taikinan teon loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 20 min. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi leiväksi ja anna kohota lämpimässä paikassa n. 20 min. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Painele kohonneeseen leipään peruna- ja valkosipulisiivut. Voitele leivän pinta öljyllä. Ripottele pinnalle rosmariinia, suolaa sekä mustapippurirouhetta. Paista uunin keskitasolla 10 - 12 min.

Punajuuri-suklaapiirakka


Makeana juurikkaana punajuuri sopii mainiosti myös maikeisiin leipomuksiin. Raastettu punajuuri mehevöittää kakku- ja piirakkataikinat. Punajuuren lisäksi ananasmurska antaa tälle piirakalle mehevyyttä. Suklaarouhe ja tomusokerikuorrutus tekevät piirakasta erittäin makean, joten piirakka on riittoisaa, kun kahvinkin kanssa riittää hyvin pieni pala.

Punajuuri-suklaapiirakka

4 dl raastettua punajuurta
1 dl rouhittua taloussuklaata
4 kananmunaa
3 dl sokeria
1 prk (220 g) ananasmurskaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl jauhettua neilikkaa
3 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl öljyä

Kuorrutus: 
1 pkt mansikka tomusokeria
sitruunamehua

Koristeeksi:
koristerakeita, strösseleitä tms.

Raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Rouhi suklaa veitsellä pieniksi paloiksi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää punajuuriraaste, suklaa ja ananasmurska sekä vehnäjauhot, joihin neilikka ja leivinjauhe on sekoitettu. Sekoita lopuksi joukkoon öljy. Levitä taikina uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Sekoita tomusokerin sekaan sen verran sitruunamehua, että kuorrutteesta tulee sopivan notkeaa levittämiseen. Levitä kuorrute jäähtyneen piirakan päälle ja koristele koristerakeilla tms.

maanantai 17. syyskuuta 2012

Valkosipulikeitto


Tämä resepti on kaikille valkosipulin ystäville aivan ehdoton. Samettisen pehmeä keitto on hyvän patongin kanssa herkullista. Suosittelen!

Valkosipulikeitto

1 - 2 rkl oliiviöljyä tai ruokaöljyä
1 sipuli
3 kokonaista valkosipulia
1 - 2 rkl vehnäjauhoja
8 dl kasvislientä
valkopippurijauhetta
2 dl kuohukermaa

Kuullota kattilassa öljyssä silputtu sipuli ja mahdollisimman hienoksi silputut valkosipulit. Lisää sekaan vehnäjauhot ja sen jälkeen kasvisliemi ja valkopippuri. Anna kiehua noin 20 minuuttia. Lisää purkissa kuohkeaksi ravisteltu kuohukerma, lämmitä ja sekoita varovasti. Tarjoile esim. patongin kera.

Hillotut vihreät tomaatit


Pienistä vihreistä tomaateista saa mainiota etikkasäilykettä, joka maistuu talvella ruokien lisukkeena.

Hillotut vihreät tomaatit

1 kg pieniä vihreitä tomaatteja
1 l vettä
1 rkl merisuolaa

mausteliemi:
4 dl vettä
2 1/2 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
1 kanelitanko
5 kokonaista mausteneilikkaa
1 rkl sinapinsiemeniä

Pistele tomaatit haarukalla joka puolelta. Kiehauta vesi, lisää suola ja keitä tomaatteja 10 minuuttia. Nosta tomaatit vedestä. Kuori halutessasi. Mittaa kattilaan mausteliemen vesi, etikka ja sokeri. Laita mukaan myös mausteet. Kiehauta lientä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa. Laita kattilaan tomaatit ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes tomaatit muuttuvat vaalean sammaleenvihreiksi, lähes läpikuultaviksi. Lado tomaatit hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin. Kaada päälle kuuma, siivilöity liemi ja sulje tölkit heti. Siirrä kylmään. Tomaatit ovat valmiita noin viikon kuluttua.

Valkoviinipäärynät


Mausteliemessä keitetyt päärynät ovat älyttömän herkullisia, ja niistä saa helposti näyttävän jälkiruuan. Keittämiseen kannattaa valita kovahkoja päärynöitä, sillä kypsät ja pehmeät menevät keitettäessä helposti vain hajalle. Päärynät säilyvät suurustamattomassa liemessään noin viikon verran, vaikka todennäköisesti tulevatkin syödyiksi jo paljon aikaisemmin...

Valkoviinipäärynät

4 päärynää
5 dl valkoviiniä
5 dl vettä
4 - 5 dl sokeria
2 kanelitankoa
5 tähtianista
hyppysellinen kokonaisia neilikoita
1 tl vaniljauutetta
4 rkl perunajauhoja
1/2 granaattiomena

Mittaa kattilaan valkoviini, vesi ja sokeri. Lisää kanelitangot, tähtianikset, neilikat sekä vaniljauute. Kiehauta liemi, ja kuori sillä välin päärynät. Poista myös halutessasi siemenkota. Lisää päärynät liemeen ja keitä hiljalleen n. 20 minuuttia, eli kunnes päärynät on kypsiä ja läpikuultavia. Jäähdytä ja anna päärynöiden maustua liemessään mielellään seuraavaan päivään. Poista liemestä päärynät, kanelitangot, tähtianikset sekä neilikat. Sekoita kylmään liemeen perunajauhot. Kuumenna hiljalleen sekoitellen, kunnes liemi kirkastuu ja sakenee. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon granaattiomenan siemenet. Jäähdytä . Tarjoile päärynät mausteliemineen sellaisenaan tai esim. vaniljajäätelön kera.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Banana Curd eli banaanitahna


Keittelin banaaneista ihanan makuista tahnaa, joka sopii vaikka kakkujen ja kääretorttujen täytteeksi, tai letuille ja pannareille. Tahnasta tuli paksua, mutta kuitenkin hyvin levittyvää. Kananmunien määrää vähentämällä tahnasta saa kuitenkin halutessaan juoksevampaa. Sitruuna estää banaania tummumasta ja antaa tahnalle raikasta makua. Vaniljan sijaan tahnaan olisi varmasti sopinut hyvin mausteeksi myös kardemumma tai kaneli.

Banana Curd

4 banaania
1 pienen sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 1/2 dl tomusokeria
125 g voita
3 kananmunaa
1 - 2 tl vaniljaesanssia

Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori ja puserra mehu. Kuori ja paloittele banaanit sitruunan kuoriraasteen sekä mehun joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada banaaniseos vesihaudekattilaan tai paksupohjaiseen kattilaan. Sekoita joukkoon tomusokeri. Lisää paloiteltu voi, ja kuumenna seosta, kunnes voi sulaa ja sekoaa joukkoon. Vispaa kananmunista rakenne hyvin rikki ja lisää joukkoon hieman banaaniseosta juoksettumisen estämiseksi. Lisää kananmunaseos kattilaan hyvin sekoittaen. Mausta vaniljaesanssilla. Kuumenna seosta, kunnes se sakenee. Älä kuitenkaan keitä. Tölkitä banaanitahna puhtaisiin lasipurkkeihin, ja säilytä viileässä.

lauantai 15. syyskuuta 2012

Marinoidut oliivit


Eilen oli oikein syksyinen ilma. Koko päivän vihmoi sadetta ja tuuli myrskysi. Ulkona ei kauheasti huvittanut olla, joten oli hyvää aikaa sisällä kokkailla, ja päätin yllättää iltavuorosta tulevan miehen pienillä naposteltavilla. Kukkakaalin ja paprikan lisäksi marinoin oliiveja. Purkkioliiveistakin tulee maukkaita ja kivoja syötäviä, kun niitä marinoi mausteöljyssä. Oliiveista jäljelle jäävä öljy kannattaa hyödyntää leivonnassa. Mausteinen öljy antaa hyvin makua esimerkiksi pizzapohjalle tai foccaciaan.

Marinoidut oliivit

n. 200 g vihreitä ja mustia oliiveja
2 valkosipulin kynttä
1 rkl balsamicoa
1/2 sitruuna kuori ohuina suikaleina
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
2 - 3 tl savustettua paprikajauhetta
ripaus rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria
oliiviöljyä

Laita oliivit lasipurkkiin. Lisää joukkoon hyvin pieneksi hienonnettu tai murskattu valkosipuli, balsamico, sitruunan kuorisuikaleet, riivityt timjamin lehdet, hienonnettu persilja, paprikajauhe, mustapippuri, suola sekä sokeri. Kaada päälle oliiviöljyä sen verran, että oliivit juuri peittyvät. Sulje kansi, ja ravistele ainekset sekaisin. Anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään. Ravistele purkkia aina välillä.


Kotona raskaan työn raatajaa odotti illalla lämmin sauna, marinoidut pikkunaposteltavat patongin kera, uunituoreet viininlehtikääryleet, tuliset kananpojan liekkisiivet sekä pullo punaviiniä. Yllätys oli mieluisa.

Marinoidut paahdetut paprikat


Paahdetuista paprikoista tulee ihania, kun marinoi niitä mausteisessa oliiviöljyssä. Patongin päällä pehmeäksi paahtuneet paprikat liemineen maistuvat hyvin.


Marinoidut paahdetut paprikat

6 paprikaa
4 rkl oliiviöljyä
4 - 5 valkosipulin kynttä
3 - 4 rkl balsamicoa
ripaus suolaa
1 - 2 tl sokeria
1 - 2 tl sumakkia
ripaus rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia

Halkaise paprikat kahtia ja poista siemenet. Lado paprikan puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle pinta ylös päin. Paahda paprikoita uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Laita puolikkaat kymmeneksi minuutiksi muovipussiin. Poista sen jälkeen puolikkaista kuoret ja leikkaa puolikkaat vielä kerran puoliksi. Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota valkosipuli pehmeäksi. Nosta pannu liedeltä ja lisää joukkoon balsamico, suola, sokeri, sumakki sekä mustapippuri. Laita paprikat kannelliseen astiaan ja kaada joukkoon öljy-mausteseos. Riivi sekaan timjamin lehtiä. Sekoita paprikoita varovasti, jotta kaikki ovat kauttaaltaan mausteissa. Anna paprikoiden maustua vähintään muutama tunti, mielellään seuraavaan päivään. Sekoittele paprikoita aina välillä varovasti maustumisen aikana.

Marinoitu kukkakaali


Kukkakaaligratiinista jäi  yli kaksi kukkakaalia, ja halusin niistä tehdä jotain sellaista, että keltaisen kukkakaalin värikin olisi paremmin esillä. Halusin myös tehdä jotain erilaista iltanaposteltavaa, joten ajattelin sitten marinoida kukkakaalit. Hieman epäilin, maistuuko kukkakaali tällaisena miehelle, mutta turhaan. Ihme kyllä, tykkäsi kovasti, ja hyvän makuistahan kukkakaali olikin näin, ja kukintoja oli kiva ihan sorminkin napsia.


Marinoitu kukkakaali

n. 500 g kukkakaalia
vettä, suolaa

Marinointiliemi:
4 1/5 rkl Keltaista Thai Chilikastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
tuoretta persiljaa hienonnettuna
tuoretta valkosipuli-ruohosipulia hienonnettuna

Leikkaa kukkakaalin kukinnot sopiviksi suupaloiksi. Keitä kukkakaalia suolalla maustetussa vedessä parin minuutin ajan. Valuta keitinvesi hyvin pois, ja jäähdytä kukkakaalit. Laita kukkakaalin kukinnot lasipurkkiin tai kannelliseen astiaan. Sekoita liemen ainekset keskenään ja kaada kukkakaalin päälle. Anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään. Ravistele/kääntele purkkia välillä varovasti, jotta kukkakaalit marinoituvat kunnolla.

perjantai 14. syyskuuta 2012

Luumu-kaurapaistos


Kaurapaistos omenoista tehtynä on todella hyvää, joten mikseipä kaurapaistosta voisi luumuistakin tehdä. Googlettamalla netistä löytyikin luumu-kaurapaistosten ohjeita, ja minä tein omani Pirkan ohjetta mukaellen. Konjakkia lorautin mukaan antamaan lisämakua, ja sopisihan sen sijaan mm. rommikin. Luumuista tuli uunissa hieman kirpeitä, mutta kauraseoksen kanssa ne tekevät aina niin hyvin yhteen sopivan kirpeän ja makean liiton.


Luumu-kaurapaistos

1 kg tuoreita luumuja
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 rkl konjakkia
1/2 tl kanelia
100 voita
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria

Halkaise luumut ja poista kivet. Lohko puolikkaat tarvittaessa pienemmiksi. Sekoita keskenään luumut, sokeri, perunajauho, konjakki sekä kaneli. Kaada luumuseos voideltuun uunivuokaan. Sulata voi ja sekoita siihen loput aineet. Ripottele seos vuokaan luumujen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 - 30 min. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Luumu-karviaisclafoutis

 

Clafoutis on pannukakkumainen ranskalainen jälkiruoka, joka useimmiten tehdään kirsikoista. Muista marjoista tai hedelmistä tehtynä leipomus on Wikipedian mukaan flognarde, mutta clafoutis on täällä kuitenkin paljon tutumpi nimitys. Itse teen clafoutista tai oikeammin kai sitten flognardea usein luumuista. Myös karviaiset sopivat hyvin joukkoon, ja ne antavatkin paistokseen mukavaa kirpeyttä.


Luumu-karviaisclafoutis
  
5 dl kivettömiä puolitettuja luumuja
5 dl punaisia karviaisia
1 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 korkillista vaniljauutetta
4 dl maitoa
30 g voita sulatettuna

Pinnalle:
tomusokeria

Sekoita luumut ja karviaiset voidellun uunivuoan pohjalle. Ripottele päälle desi sokeria. Vispaa kananmunien rakenne rikki. Lisää sokeri ja vehnäjauho. Lisää vähitellen maito, jotta saat taikinasta sekoitettua tasaisen. Lisää lopuksi sulatettu voi sekä vaniljauute. Kaada taikina vuokaan luumujen ja karviaisten päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 30 - 40 min., eli kunnes pinta saa väriä ja taikina on hyytynyt. Tarjoile clafoutis haaleana esim. vaniljajäätelön kera ja siivilöi tarjolle laitettaessa pinnalle tomusokeria.