Lauantaina vietimme huvimajassamme kesän päättäjäisiksi kahdenkeskiset rapujuhlat. Ruokalistamme sisälsi seuraavaa:
Alkumaljoiksi sekoittelemani raikkaat
Mustaherukka-Mojitot aloittivat ruokailun.
Alkuruoka määräytyi perjantai-iltana poimitun kanttarellikorillisen mukaan.
Eli alkuruoaksi keiteltiin tietenkin runsaasti kanttarelleja sisältävää kermaista keittoa.
Kermainen kanttarellikeitto
25 g voita
1 sipuli
5 dl esikäsiteltyjä kanttarelleja (ylimääräiset nesteet paistettu pois)
2 rkl vehnäjauhoja
7 dl kasvislientä
4 dl kermaa
jauhettua valkopippuria
tuoretta persiljaa
Sulata kattilassa voi, ja kuullota hienonnettu sipuli pehmeäksi. Lisää sienet ja kypsennä muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää vähitellen kasvisliemi sekä kerma. Keitä noin 10 minuuttia. Mausta keitto valkopippurilla ja ripottele pinnalle silputtua persiljaa.
Tuoreita rapuja ei lähdetty kaupungista tähän hätään metsästämään, joten söimme pakastettuja jokirapuja. Perjantaina keitin ravuille
mausteliemen, missä ravut saivat sulaa vuorokauden. Pakasteravut olisivat sellaisenaankin sulatettuina syötävissä, mutta uuden liemen keittäminen parantaa niiden makua ja pakasteravuistakin tulee tosi maukkaita.
Rapuja syötiin paahtoleivän kanssa. Paahtoleiville siveltäväksi valmistin yrttivoita.
Yrttivoi
100 g voita
n. 1 dl tuoretta tilliä, persiljaa ja valkosipuli-ruohosipulia hienonnettuna
Sekoita huoneen lämmössä pehmenneeseen voihin hienonnetut yrtit. Jaa voi kahteen silikoniseen muffinivuokaan, ja nosta jääkaappiin jähmettymään ja maustumaan. Poista yrttivoit vuoista ja tarjoile paahtoleivän ja rapujen kera.
Rapuleipien askartelun lomassa syötiin myös fetajuustosalaattia.
Fetajuustosalaatti
pari erilaatuista salaattia
kurkkua
erivärisiä kirsikkatomaatteja
sipulia
fetajuustoa
pieniä kapriksia
sitruunamehua
oliiviöljyä
mustapippuria
Provencen yrttisekoitusta
Revi/paloittele lautasille salaatit. Paloittele salaatin joukkoon kurkkua ja puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi, ja fetajuusto kuutioiksi. Ripottele salaatin pinnalle kapriksia sekä mausteet, ja pirskottele kastikkeeksi sitruunamehua sekä oliiviöljyä.
Ruokajuomana nautittiin Cono Sur Riesling -valkoviiniä. Kuiva ja runsaan sitruksinen viini sopi ravuille hyvin.
|
Kuva: Alko |
Rapujen kanssa piti tietenkin myös ottaa välillä kirkasta viinaa jääkylminä snapseina.
Illan jo hämärtyessä täyteläisen kermainen
Lemon Posset tuoreilla puutarhavadelmilla sekä pensasmustikoilla päätti aterian.
Kanssaruokailijan toteamus jälkiruokia lusikoidessamme oli paljon puhuva:
"Miten voikaan ruoka olla niin hyvää...".