perjantai 31. elokuuta 2012

Rukiinen mustikkasmoothie


Täyteläinen smoothie on hyvä välipala. Banaani antaa smoothielle hyvin makeutta, mutta tarvittaessa makeutta voi lisätäkin. Rasvattomaan piimään tehty smoothie on kevyt. Ruisleseet puolestaan lisäävät smoothien terveellisyyttä. Smoothieen saa marjoja kulumaan pakastimesta kevyellä ja terveellisellä käyttötavalla.

Rukiinen mustikkasmoothie

1 banaani
n. 1 dl mustikoita
2 rkl ruisleseitä
n. 3 dl rasvatonta piimää
(makeuttamiseen tarvittaessa sokeria, hunajaa tms.)

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi. Kaada juoma laseihin ja tarjoa aamu- tai välipalajuomana.

Frikadellit tomaattikastikkeessa


Frikadellit on keittämällä kypsennettyjä lihapullia. Tomaattikastikkeessa hautuessaan pyöryköistä tulee meheviä.

Frikadellit tomaattikastikkeessa

Frikadellit:
400 g jauhelihaa
2 rkl kuivattua sipulirouhetta hienoksi jauhettuna
2 rkl Prima-mausteiden pihvimaustetta
1 kananmuna

Tomaattikastike:
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 punainen paprika
3 valkosipulinkynttä
500 g paseerattua tomaattia
1 lihaliemikuutio
oreganoa
mustapippurirouhetta
ruskeaa ruokosokeria
persiljaa

Sekoita frikadellien ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi ja pyöritä taikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä. Kuori ja paloittele sipuli reiluksi paloiksi. Paloittele paprika samoin. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota Sipulia, paprikaa ja valkosipulia pannulla oliiviöljyssä. Lisää paseerattu tomaatti, lihaliemikuutio ja mausteet. Kiehauta. Lisää joukkoon frikadellit ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä n. 15 min. Lisää lopuksi silputtua persiljaa ja tarjoa frikadellit kastikkeineen esim. spagetin kera.

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Ohrakollamot


Kollamot ovat karjalainen perinneruoka Räisälän pitäjästä. Näitä tehtiin aina isän kotona, ja sitä kautta myös meillä kotona. Nyt, kun jääkaapissa oli avaamaton piimäpurkki tulossa kohta vanhaksi, tein itsekin kollamoita pitkästä aikaa. Taikinaan ei tule ollenkaan suolaa, vaan suolaisuus tulee voisulasta. Jos kuitenkin tuntuu, ettei voisulan suola riitä, taikinaan voi suolaa lisätä ripauksen. Taikinan voi tehdä kokonaan ohrajauhoista, ja niin se olisikin perinteisempi, mutta itse tykkään laittaa osaksi myös vehnäjauhoja. Kollamoista tulee näin miedomman makuisia kuin pelkästä ohrasta tehtynä. Yleensä kollamot ovat uunissa saaneet tasaisemman värin, mutta tänään ne jostain syystä paistuivat kovin täplikkäiksi. Makuun se ei kuitenkaan vaikuttanut, ja nyt niistä tulikin aika rieskamaisen näköisiä. Kollamot ovatkin aikalailla rieskan oloisia, ja pannarikin niiden koostumuksesta tulee mieleen. Kollamoita voi syödä ihan sellaisenaan, tai miksei myöskin hillon kera.

Ohrakollamot

1 l piimää
3 kananmunaa
5 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

voiteluun:
voisulaa

Sekoita keskenään piimä, jauhot, sooda ja kananmunat. Kaada taikinaa uunipellille leivinpaperin päälle pieniksi "letuiksi". Paista 300 -asteisessa uunissa, kunnes kollamot saavat kauniin värin. Voitele voisulalla, ja syö heti lämpimänä.

Rahka-marjapiirakka


Tällä ohjeella meillä usein leivotaan piirakkaa täytteitä hieman vaihdellen. Eilen tein piirakkaa vadelmista ja pensasmustikoista.

Rahka-marjapiirakka

Pohja:
100 g voita
1/2 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 - 4 dl marjoja (esim. vadelmia, mustikoita, herukoita)

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kevyesti. Sekoita joukkoon muna. Lisää lopuksi jauho-leivinjauheseos. Taputtele taikina uunivuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan pohjan päälle. Ripottele pinnalle marjat. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Omenatorttu

 

Tämä torttu on ihanaa! Pohja on kuohkean pehmeä, ja täytteen ansiosta tortusta tulee erittäin mehevää. Välillä laitan täytteen perunajauhosuurukseen veden sijaan esim. konjakkia lisämakua antamaan. Myös päärynöitä kannattaa kokeilla välillä omenoiden sijaan.


Omenatorttu

Pohja:
200 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
4 - 5 isoa omenaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Leikkaa kuoritut omenat kuutioiksi ja kiehauta ne sokerilla maustetussa vedessä puolipehmeiksi. Suurusta perunajauho-vesiseoksella. Anna jäähtyä. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinapohjaan siivilän läpi. Ota taikinasta noin kolmannes erikseen koristepursotusta varten. Tasoittele taikina jauhotetuin sormin voidellun torttuvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä omenaseos torttupohjalle. Tee lopusta taikinasta koristeraidat ja paista torttua 200 asteessa noin puoli tuntia.



Torttu onnistuu hyvin myös esim. mustikoista tehtynä. Marjaversioita olen suurustanut hieman enemmän, jotta täyte pysyisi kasassa.

maanantai 27. elokuuta 2012

Tatti Tarte Tatin


Tarte Tatin on perinteisesti ranskalainen omenapiiras, mutta nykyään näkee paljon myös suolaisia versioita. Niinpä ajattelin, että jos tämän tyylisen piiraan voi tehdä esim. sipuleista tai tomaateista, niin miksei myöskin tateista. Ja tattihan vielä kaiken lisäksi sointuukin hyvin nimeen... Ihan hyvä sienipiiras näin syntyikin. Pohjataikinana voisi hyvin käyttää myös vaikka voitaikinaa tms. Täytteessä käytin herkku-, voi- sekä koivunpunikkitatteja. Suurimmaksi osaksi täyte oli kuitenkin herkkutattia, kun niitä eniten tekohetkellä löytyi.

Tatti Tarte Tatin

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl Olympos -yrttisekoitusta (MaustePörssi)
100 g voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
2 rkl voita
1 sipuli
n. 1 l perattuja ja siivutettuja tatteja
1 rkl Balsamicoa
1 rkl Muscovado-sokeria
pari oksaa tuoretta timjamia
suolaa
mustapippurirouhetta

Sekoita kuivat ainekset ja leikkaa voi pieniksi kuutioiksi kulhoon. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita vielä tasaiseksi. Muotoile taikina palloksi, kääri kelmuun ja pidä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. Kuori sipuli ja leikkaa suikaleiksi. Sulata pannulla voi ja kuullota sipulisuikaleita hetken aikaa. Lisää tatit ja paista reilulla lämmöllä, kunnes neste tateista haihtuu. Lisää Balsamico sekä Muscovado-sokeri. Riivi joukkoon timjamin oksista lehdet. Mausta tattiseos suolalla sekä mustapippurirouheella. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Levitä sienitäyte pohjalle, mutta älä ihan reunaan saakka. Kaulitse taikinasta vuoan kokoinen ympyrä. Nosta taikina kaulinta apuna käyttäen vuokaan sienitäytteen päälle. Painele taikina hyvin täytteen päälle sekä reunoille. Pistele taikina haarukalla ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 min., eli kunnes taikina on saanut väriä. Avaa vuoasta reunus ja kumoa piiras varovasti lautaselle.

Rapujuhlat kahdelle


Lauantaina vietimme huvimajassamme kesän päättäjäisiksi kahdenkeskiset rapujuhlat. Ruokalistamme sisälsi seuraavaa:


Alkumaljoiksi sekoittelemani raikkaat Mustaherukka-Mojitot aloittivat ruokailun.


Alkuruoka määräytyi perjantai-iltana poimitun kanttarellikorillisen mukaan.


Eli alkuruoaksi keiteltiin tietenkin runsaasti kanttarelleja sisältävää kermaista keittoa.

Kermainen kanttarellikeitto

25 g voita
1 sipuli
5 dl esikäsiteltyjä kanttarelleja (ylimääräiset nesteet paistettu pois)
2 rkl vehnäjauhoja
7 dl kasvislientä
4 dl kermaa
jauhettua valkopippuria
tuoretta persiljaa

Sulata kattilassa voi, ja kuullota hienonnettu sipuli pehmeäksi. Lisää sienet ja kypsennä muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää vähitellen kasvisliemi sekä kerma. Keitä noin 10 minuuttia. Mausta keitto valkopippurilla ja ripottele pinnalle silputtua persiljaa.


Tuoreita rapuja ei lähdetty kaupungista tähän hätään metsästämään, joten söimme pakastettuja jokirapuja. Perjantaina keitin ravuille mausteliemen, missä ravut saivat sulaa vuorokauden. Pakasteravut olisivat sellaisenaankin sulatettuina syötävissä, mutta uuden liemen keittäminen parantaa niiden makua ja pakasteravuistakin tulee tosi maukkaita.


Rapuja syötiin paahtoleivän kanssa. Paahtoleiville siveltäväksi valmistin yrttivoita.

Yrttivoi

100 g voita
n. 1 dl tuoretta tilliä, persiljaa ja valkosipuli-ruohosipulia hienonnettuna

Sekoita huoneen lämmössä pehmenneeseen voihin hienonnetut yrtit. Jaa voi kahteen silikoniseen muffinivuokaan, ja nosta jääkaappiin jähmettymään ja maustumaan. Poista yrttivoit vuoista ja tarjoile paahtoleivän ja rapujen kera.


Rapuleipien askartelun lomassa syötiin myös fetajuustosalaattia.

Fetajuustosalaatti

pari erilaatuista salaattia
kurkkua
erivärisiä kirsikkatomaatteja
sipulia
fetajuustoa
pieniä kapriksia
sitruunamehua
oliiviöljyä
mustapippuria
Provencen yrttisekoitusta

Revi/paloittele lautasille salaatit. Paloittele salaatin joukkoon kurkkua ja puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi, ja fetajuusto kuutioiksi. Ripottele salaatin pinnalle kapriksia sekä mausteet, ja pirskottele kastikkeeksi sitruunamehua sekä oliiviöljyä.


Ruokajuomana nautittiin Cono Sur Riesling -valkoviiniä. Kuiva ja runsaan sitruksinen viini sopi ravuille hyvin.

Kuva: Alko

Rapujen kanssa piti tietenkin myös ottaa välillä kirkasta viinaa jääkylminä snapseina.



Illan jo hämärtyessä täyteläisen kermainen Lemon Posset tuoreilla puutarhavadelmilla sekä pensasmustikoilla päätti aterian.


Kanssaruokailijan toteamus jälkiruokia lusikoidessamme oli paljon puhuva:

"Miten voikaan ruoka olla niin hyvää...".

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Mustaherukka-Mojito


Perinteisesti Mojitoon kuuluu minttu, mutta kelpo juoma syntyy mustaherukan lehdistäkin. Raikasta ja hyvää oli tämäkin drinkki. Jos Mojitoa tekee mieli, muttei löydy minttua siihen hätään, niin ei muuta kuin hakemaan mustaherukkapensaista juoma-ainekset!

Mustaherukka-Mojito

2 limetin lohkoa
3 mustaherukan lehteä
2 tl fariinisokeria
2 - 4 cl vaaleaa rommia
1 1/2 dl sitruunasoodaa
jäämurskaa

Laita lasiin limetin lohkot, mustaherukan lehdet sekä fariinisokeri. Murskaa ainekset kevyesti.Lisää lasiin jäämurska, ja kaada päälle rommi sekä sitruunasooda.

Lemon Posset eli brittiläinen sitruunavanukas


Vihdoinkin tuli tehtyä tätä blogimaailmassa suureksi hitiksi osoittautunutta jälkiruokaa. Enkä enää yhtään ihmettele miksi resepti löytyy melkein jokaisesta ruokablogista. Miten voikaan näin vähistä aineksista, näin vähällä vaivalla syntyä näin täydellinen jälkiruoka? Ei jäänyt viimeiseksi kerraksi, kun meillä syödään jälkiruoaksi tätä kermaisen sitruunaista ihanuutta.

Lemon Posset

4 dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl sitruunan mehua

Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Kiehauta ja keitä noin 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunamehu. Kaada seos neljään lasiin, peitä lasit tuorekelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Tarjoile esim. tuoreiden marjojen kanssa.

perjantai 24. elokuuta 2012

Kaneliskonssit & hunajameloni-verigreippimarmeladi


Skonsseja on nopea leipoa teehetkiin makeina tai suolaisina versioina. Näissä skonsseissa maistuu kivasti kaneli, ja seuraksi keittelin Dansukkerin meloni-sitrusmarmeladireseptiä mukaillen marmeladia hunajamelonista sekä verigreipistä. Reseptistä poiketen raastoin mukaan myös greipin kuorta tuomaan lisää sitruksen makua. Lisäksi soseutin marmeladia hieman sauvasekoittimella, koska tahdoin siitä hieman sileämpää. Kovin työ oli greippilohkojen kalvojen poistossa, mutta lopputuloksen vuoksi kannatti nähdä hieman vaivaa. Marmeladista tuli hyvää ja kauniin väristä.

Kaneliskonssit

8 dl vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
100 g huoneenlämpöistä voita
3 dl kuohukermaa

Voiteluun:
4 rkl kuohukermaa

Nypi kuivat aineet ja rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää kerma ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikinasta sentin parin paksuinen levy ja ota siitä pyöreitä kiekkoja pikkuleipämuotilla tai juomalasilla. Lado leivinpaperin päälle pellille ja voitele kermalla. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, tai kunnes skonssit ovat kohonneita ja kauniin värisiä. Tarjoile lämpiminä marmeladin kera.

Hunajameloni-verigreippimarmeladi

500 g hunajamelonia kuorittuna kuutioina
500 g verigreippiä kuorittuina, kalvottomina kuutioina
2 verigreipin raastettu kuori
1 kg Dansukker hillosokeria

Sekoita ainekset huolellisesti kattilassa, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia sekoittaen. Kuori vaahto pinnalta. Anna jäähtyä parikymmentä minuuttia, kunnes hedelmäpalat eivät nouse enää pintaan. Sekoita välillä. Kaada marmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje hyvin. Tarjoa paahtoleivän, pikkuleipien tai jälkiruokien kanssa.

torstai 23. elokuuta 2012

Hirvi-wallenberg


Hirvenliha tekee meillä yleensä kauppansa vain käristyksen muodossa tai sitten jauhettuna possun kanssa pihveissä ja lihapullissa. Kokeilin kuitenkin Etiketti -lehdessä pari vuotta sitten ollutta hyvältä kuulostavaa wallenberg -reseptiä. Hirvenliha olikin näin valmistettuna mehevää eikä kaivannut ollenkaan rasvaisempaa possua joukkoonsa. Wallenbergien lisukkeeksi tein rakuunaperunoita sekä suppilovahveromuhennosta. Vähärasvaista (=kuivempaa) lihaa pelkäävälle lihansyöjälle annos maistui sen verran hyvin, että näitä pihvejä on lupa tehdä toistekin.

Hirvi-wallenberg
(4 isoa tai 8 pientä pihviä)

n. 500 g hirven sisäpaistia tai hirvenfileetä
2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
suolaa
mustapippuria myllystä
korppujauhoja
voiteluun öljyä tai voisulaa
paistamiseen voita

Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Soseuta ne kerman ja keltuaisten kanssa kulhossa tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita massa jääkaappiin vähintään 10 minuutiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele paistinlasta ja rengasmuotti. Laita lastan päälle muotti ja täytä hirvenliha-massalla. (Voit myös muotoilla pihvit öljytyin käsin. Taikina on löysää, joten käsin muotoillen se voi olla hankalaa.) Nosta pihvi korppujauhoihin. Poista muotti ja levitä jauhoja tasaisesti pihvin ympärille. Jatka samaan tapaan. Paista pihvit pannulla voissa kauniin ruskeaksi ja nosta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kypsennä uunin ylätasolla noin 5 minuuttia. Pihvit saavat jäädä hieman punertaviksi sisältä.

Gratinoidut haukipullat


Gratinoitujen haukipullien teko on aikaa vievää, mutta lopputulos on vaivan arvoista. Valkuaisvaahdon ansiosta haukipullat ovat kuohkeita ja pehmeän meheviä. Juustoisen pinaattikastikkeen kanssa gratinoituna pullat ovat todella herkullisia. Sääli niitä ihmisiä, jotka luulevat, ettei hauesta ole ruokapöytään missään muodossa...

Gratinoidut haukipullat

Haukipullat:
500 g haukifileetä
2 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia
2 rkl ketsuppia
ripaus cayennepippuria
ripaus jauhettua valkopippuria
suolaa
4 munanvalkuaista
1 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
0,5 l kalalientä

Poista hauesta isommat ruodot ja laita se monitoimikoneeseen. Jauha hauki hienoksi massaksi. Lisää sitruunamehu ja mausteet ja anna maustua hetki. Vatkaa valkuaiset kevyesti vaahdoksi ja lisää ne murekkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kerma-maito ohuena nauhana. Lämmitä kalaliemi melkein kiehuvaksi, ota haukimassasta nokare ja kypsennä se liemessä muutaman minuutin ajan ja maista. Mausta haukimassaa tarvittaessa lisää. Muotoile kahden lusikan avulla haukimassasta palloja ja tipauta kuumaan kalaliemeen. Hauduta ne kypsiksi kalaliemessä hitaasti ja varovaisesti, noin 3 minuuttia per puoli. Kannattaa kypsentää vain noin 6 pullaa kerrallaan, jottei kalaliemi jäähdy liikaa. Lisää tarvittaessa lientä, jos sitä kypsentämisen aikana haihtuu liikaa.

Kastike:
2 - 3 rkl voita
2 - 3 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
n. 1 dl pakastepinaattia
2 dl juustoraastetta
ripaus jauhettua valkopippuria
suolaa

Päälle: juustoraastetta

Sulata kattilassa voi. Lisää vehnäjauhot ja anna kypsyä hetki sekoitellen, ei ruskistaen. Lisää vähitellen maito ja anna kastikkeen saostua koko ajan sekoittaen. Lisää sulatettu ja hienonnettu pinaatti ja sulata joukkoon juustoraaste. Mausta kastike valkopippurilla sekä suolalla.
Lado haukipullat uunivuokaan tai pieniin annosvuokiin. Kaada päälle kastike ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Gratinoi uunissa 225 asteessa, kunnes pinta saa väriä.

Appelsiini-punasipulisalaatti


Appelsiineista saa punasipulin kera pirteän ja raikkaan salaatin. Appelsiini-sipulisalaatti onkin aika klassikko. Hain salaattiin vähän uutta makua kapriksista ja mausteista, sekä pientä purutuntumaa manteleista. Mainio lisuke!

Appelsiini-punasipulisalaatti

2 appelsiinia
1 punasipuli
1 rkl kapriksia
kymmenkunta kuoretonta mantelia
oliiviöljyä
balsamico blancoa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
n. 1 tl sumakkia
timjamia
mustapippurirouhetta

Kuori appelsiinit ja leikkaa ne ohuehkoiksi siivuiksi. Leikkaa siivujen reunoista halutessasi kalvot pois. Kuori punasipuli ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Lado appelsiinisiivut ja sipulirenkaat laakeaan tarjoiluastiaan. Ripottele joukkoon kaprikset. Murskaa mantelit rouheeksi ja ripottele salaatin päälle. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä sekä vaaleaa balsamietikkaa. Ripottele päälle ripaus suolaa sekä sokeria. Mausta lopuksi sumakilla, timjamilla sekä mustapippurirouheella. Laita salaatti viileään tekeytymään ennen tarjoilua.

Aurajuustosalaatti


Aurajuusto on ihanaa!  Salaatistakin saa maukkaamman ja juhlavamman murustelemalla homejuustoa sekaan. Päärynäkin sopisi tähän salaattiin mainiosti tuomaan makeutta.

Aurajuustosalaatti

jäävuorisalaattia
kurkkua
kirsikkatomaatteja
Aurajuustoa
granaattiomenaa
auringonkukansiemeniä
oliiviöljyä
vaaleaa balsamicoa

Paloittele jäävuorisalaatti, kurkku sekä kirsikkatomaatit tarjoiluastiaan. Murustele joukkoon Aurajuustoa. Ripottele sekaan granaattiomenan siemeniä sekä auringonkukansiemeniä. Pirskottele salaatille oliiviöljyä sekä vaaleaa balsamicoa.

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Jogurtti-omenapiirakka


Useimmiten meillä leivotaan omenapiirakkaa raparperipiirakan tapaan piimäpohjaisena, mutta myös tätä jogurttitäytteistä omenapiirakkaa tulee paljon tehtyä. Täyte tekee piirakasta entistä mehevämpää.

Jogurtti-omenapiirakka

Pohja:
75 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 600 g omenoita
kanelia
2 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
1 dl ruokakermaa
1 kananmuna
1 - 1 1/5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 rkl sitruunamehua

Sekoita keskenään sulatettu voi, sokeri ja kananmuna. Lisää maito ja keskenään sekoitetut jauhot. Sekoita taikina nopeasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan. Levitä taikinan päälle kuoritut ja viipaloidut omenat. Ripottele pinnalle kanelia. Sekoita jogurtti, ruokakerma ja kananmuna sekaisin. Makeuta seos maun mukaan sokerilla, ja lisää vaniljasokeri ja sitruunamehu. Kaada seos vuokaan omenaviipaleiden päälle. Paista uunissa 175 asteessa n. 45 - 50 minuuttia.

Sitruunatorttu


Sitruunaiset leivonnaiset on ihania! Tämä torttu on melkolailla makeaa, mutta sen vuoksi myöskin riittoisaa, kun kahvin kanssa riittää pieni siivu viemään makean nälän pois.

Sitruunatorttu

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
85 g voita paloiteltuna
1 dl tomusokeria
puolikas sitruunan kuori raastettuna
puolikas munankeltuainen vatkattuna
1,5 rkl maitoa

Täyte:
4 munankeltuaista
1 prk kondensoitua maitoa
1 dl sitruunasta puristettua mehua

Sokeroidut sitruunaviipaleet:
2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
1 sitruuna

Nypi jauhot ja voi keskenään. Lisää muut ainekset. Painele taikina kokoon jauhotetulla alustalla. Anna levätä jääkaapissa 30 min. Voitele 20 cm:n piirakkavuoka. Kauli taikina n. 5 mm:n paksuiseksi ja vuoraa sillä vuoan pohja ja reunat. Pistele pohja haarukalla, peitä leivinpaperilla ja leivontaherneillä. Paista pohjaa 180-asteisessa uunissa n. 25 min. Ota pois uunista, poista herneet ja leivinpaperi. Sekoita keskenään keltuaiset, kondensoitu maito sekä sitruunamehu. Levitä seos vuokaan esipaistetun pohjan päälle. Kypsennä uunissa n. 10 - 15 min. Jäähdytä. Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri. Pese sitruuna hyvin ja viipaloi ohuehkoiksi siivuiksi. Lisää siivut sokeriliemeen ja keitä 10 min. Ota kattila liedeltä ja anna siivujen jäähtyä liemessä. Nosta jäähtyneet sitruunaviipaleet lautaselle talouspaperin päälle hetkeksi, jotta ylimääräinen neste poistuu siivuista. Koristele jäähtynyt sitruunatorttu sokeroiduilla sitruunaviipaleilla.

Metsäsienilasagne


Lasagne on lempiruokaani, ja varsinkin sienikastikkeella tehtynä erityisen maukasta. Meillä lasagneen laitetaan reilusti kastikkeita, jotta lasagnesta tulisi oikein mehevää ja kosteaa. 

Metsäsienilasagne

n. 250 - 300 g lasagnelevyjä

Metsäsienikastike:
1-2 rkl voita
1 sipuli
n. 1 l esikäsiteltyjä metsäsieniä (kanttarelleja, keltahaarakkaita, tatteja, lampaankääpiä jne., joista ylimääräinen neste paistettu pannulla pois)
1 prk (500 g) tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
1 - 2  rkl Maizena vaaleaa kastikesuurustetta
Olympos -yrttisekoitusta (MaustePörssi)
ripaus sokeria
(suolaa)

Juustokastike:
n. 3 - 4 rkl voita
n. 3 - 4 rkl vehnäjauhoja
1l maitoa
1 pkt Paprika Koskenlaskija -sulatejuustoa
175 g Emmental-juustoraastetta
suolaa
jauhettua valkopippuria

Päälle:
Emmental-juustoraastetta
Olympos -yrttisekoitusta

Valmista metsäsienikastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu pannulla voissa. Lisää sienet ja paista hetki. Lisää tomaattimurska sekä kasvisliemikuutio. Kiehauta ja suurusta Maizenalla. Mausta reilusti yrttisekoituksella. Sekoita joukkoon ripaus sokeria ja tarkista suola. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä 20-30 min. Valmista sillä välin juustokastike. Sulata kattilassa voi. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä hetken aikaa sekoittaen. Älä ruskista. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Sulata joukkoon kuutioitu sulatejuusto sekä juustoraaste. Mausta suolalla sekä valkopippurilla. Levitä uunivuoan pohjalle juustokastiketta. Lado päälle lasagnelevyjä ja jälleen juustokastiketta. Levitä juustokastikkeen päälle sienikastiketta. Toista kerroksia samaan malliin. Viimeisen lasagnelevykerroksen päälle levitä loput juustokastikkeesta sekä juustoraastetta. Ripottele pinnalle yrttisekoitusta. Kypsennä 200 asteessa n. 30-40 min.

tiistai 21. elokuuta 2012

Mausteinen omenahillo


Omenapuissa alkaa jo varhaisimmat lajikkeet kypsyä, ja mikäpä sen parempi tapa säilöä omenoita kuin keitellä niistä hilloa. Puhtaita kotimaisia omenoita on turha hilloa varten edes kuoria. Soseutettaessa kuoret kuitenkin menevät ihan hienoksi ja kuoret antavat hilloon vain lisää väriä. Omenat soseutan hilloihin helposti ja nopeasti sauvasekoittimella.

Mausteinen omenahillo

1 kg omenoita
2 dl vettä
400 - 600 g hillosokeria
jauhettua kanelia
jauhettua inkivääriä
vaniljasokeria

Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa omenat lohkoiksi. Laita omenalohkot kattilaan ja lisää vesi. Keitä, kunnes omenalohkot pehmenevät. Soseuta omenat. Lisää hillosokeria maun ja omenoiden happamuuden mukaan, ja mausta hillo kanelilla, inkiväärillä ja vaniljasokerilla. Kiehauta hillo, ja jos pinnalle nousee vaahtoa, kuori se pois. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin.

Kuva: Fiskars
Fiskarsin omenanlohkoja on näppärä apuväline, jolla saa yhdellä painalluksella omenasta siemenkodan pois ja omenan kahdeksaan lohkoon. Hillo-omenat on lohkojan kanssa nopeasti keittovalmiina, ja on tämä oiva apuri piirakankin teossa.

Rommiluumut ja -kriikunat


Luumuja ja kriikunoita tulee taas hyvin omiksi tarpeiksi, vaikkei ihan huippuvuosi olekaan tulossa. Vielä menee kuitenkin hetki hedelmien kypsymiseen. Luumuja ja kriikunoita meillä syödään paljon sellaisenaan, tuoreena, mutta osa pitää kuitenkin aina säilöä rommin ja sokerin kanssa. Rommiluumut ovat talvella herkkua esimerkiksi jäätelön kanssa. Aineksia en sen kummemin ole mittaillut. Sokeria vain reilusti ja rommia sen verran, että hedelmät peittyy, ja hyvää tulee...


Rommiluumut ja -kriikunat

tuoreita luumuja ja kriikunoita
sokeria
vaaleaa rommia

Halkaise puhtaat luumut ja kriikunat kahtia ja poista kivet. Lado luumun ja kriikunan puolikkaat puhtaisiin lasipurkkeihin sokerin kanssa kerroksittain. Kaada päälle rommia niin, että ainekset peittyvät. Sulje purkit ja säilytä viileässä. Hedelmiä voi lisätä purkkeihin sitä mukaa, kun hedelmiä kypsyy ja purkkeihin tulee tilaa hedelmien mennessä maustuessaan kasaan. Purkkia kannattaa aluksi varovasti käännellä, jotta pohjalle valuva sokeri sekoittuu hedelmien joukkoon tasaisemmin. Kun purkit ovat täynnä, hedelmien annetaan maustua n. kuukausi. Valmiit hedelmät nautitaan esim. vaniljajäätelön kera. Ylimääräisen liemen voi siivilöidä talteen ja nauttia liköörin tapaan.

Lime-lohivartaat limekastikkeella,grillatut makeat timjami-sipulit & yrttimarinoidut kirsikkatomaatit ja suippopaprikat



Kesäisin meillä grillataan paljon. Useimmiten grillissä valmistuu kalaa ja kasviksia. Joskus lohta grillataan näinkin yksinkertaisina vartaina, seuranaan raikasta kastiketta. Sipuleitakin on mukava grillata. Pienet varhaissipulit sopivat grillaukseen parhaiten. Sipuleille sopii pieni makeus sekä yrteistä parhaiten timjami. Kirsikkatomaateista ja suippopaprikoista saa maukkaan ja värikkään lisäkkeen grilliruoille. Kirsikkatomaatit ja suippopaprikat eivät tarvitse kovin pitkää grillausaikaa. Ne voi grillata ensimmäiseksi ennen pääruokaa, jos kaikki ei mahdu yhtäaikaa grilliin. Ei haittaa, vaikka vihannekset jäähtyvätkin ennen tarjoilua.


Lime-lohivartaat limekastikkeella

Lime-lohivartaat:
lohikuutioita
limettejä
suolaa
valkopippuria

Pujottele varrastikkuihin lohikuutioita sekä limetin lohkoja. Grillaa vartaat kauttaaltaan, kunnes kala on kypsää ja pinta saanut väriä. Mausta valmiit vartaat suolalla sekä valkopippurilla.

Limekastike:
4 dl turkkilaista jogurttia
2 tl sitruunaoliiviöljyä
1 limetin raastettu kuori ja mehu
1 tl hienonnettua sitruunamelissaa
suolaa
pippuria

Sekoita limen mehu ja raastettu kuori muiden ainesten kanssa. Mausta tarvittaessa suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Anna kastikkeen maustua vähintään tunti ennen tarjoilua.


Makeat timjami-sipulit grillissä

pieniä varhaissipuleita
ruoka- tai oliiviöljyä
vaaleaa siirappia
tuoretta timjamia
Herbamare -yrttisuolaa

Katkaise sipuleista varret, poista kannat ja mahdollinen sitkeä kuori. Halkaise sipulit astiaan. Kaada päälle hieman öljyä sekä vaaleaa siirappia. Riivi päälle tuoretta timjamia ja mausta yrttisuolalla. Anna sipuleiden marinoitua pari tuntia ennen grillaamista. Grillaa sipulinpuolikkaat molemmin puolin, kunnes pinta saa väriä ja sipuli kypsyy.

Grillatut yrttimarinoidut kirsikkatomaatit ja suippopaprikat

1 rs valkoisia suippopaprikoita
1 rs kirsikkatomaatteja
tuoretta rosmariinia
valkosipulia
sitruunasormisuolaa
mustapippuria
muscovadosokeria
ruoka- tai oliiviöljyä
silolehtipersiljaa

Halkaise paprikat kahtia ja poista sisältä siemenet. Halkaise kirsikkatomaatit. Revi kasvisten päälle tuoretta rosmariinia ja ripottele maun mukaan hienonnettua valkosipulia. Mausta sitruunasormisuolalla sekä mustapippurilla, ripauta joukkoon myös hieman muscovadosokeria. Kaada päälle öljyä ja anna marinoitua viileässä pari tuntia ennen grillausta. Grillaa paprikanpuolikkaat molemmin puolin, kunnes pinnat saa väriä ja paprikat kypsyy. Grillaa kirsikkatomaatinpuolikkaat ainoastaan leikkuupinta ylöspäin. Varsinkint tomaatit on kätevämpi grillata reiällisissä foliogrillialustoilla. Nostele grillatut paprikat ja tomaatit tarjoiluastiaan. Silppua päälle reilusti silolehtipersiljaa. Lisää tarvittaessa sitruunasormisuolaa.

Kolmen juuston tomaattipizza & metsäsieni-perunapizza


Pizzanälkään leivoin sunnuntaina neljä pyöreää pizzaa kahdella eri täytteellä. Kaksi pizzaa päällystin oman kasvihuoneen tomaateilla ja jääkaapista löytyneillä juustoilla, kahteen teki mieli sienitäytettä. Metsäsienet ovat pizzassa paljon parempia kuin herkkusienet. Viime vuotisia sieniä on varastossa vielä reilusti, mutta kukapa niitä nyt käyttäisi, kun tuoreitakin on taas saatavilla. Niinpä kipaisin tontin laidalta alkavaan metsään hakemaan pizza-ainekset, ja ihmeesti pikkuruinen metsäpalsta taas antoi tarvitsemani. Löysin juuri sopivasti kanttarelleja, herkkutatteja sekä suppilovahveroita. Kyllä vain, ensimmäiset suppilovahverot olivat jo ilmestyneet, ja olivat jo ihan poimittavissa mitoissa. Sitten vielä kasvimaasta pizzoihin sipulia, tuoreita yrttejä sekä pari perunaa. Raaka peruna ohuina siivuina on pizzassa hyvää. Halusin myös kokeilla tällä kertaa erilaista pizzapohjaa kuin mitä normaalisti teen, ja tykästyin tähän pohjaan. Pohjasta tuli ihanan ohut ja kuohkean rapsakka. Pohjataikinaan käytin aurinkokuivatuista tomaateista sekä marinoiduista valkosipulin kynsistä jäänyttä öljyä. Öljyjä ei kannata heittää hukkaan purkkien tyhjennettyä, vaan kannattaa hyödyntää mausteiset öljyt leivonnassa. Molemmista pizzoista tuli tosi maukkaat. Syödessä ei tarvinnut laittaa mitään lisämausteita. 


Pizzapohja
(4 pyöreää)


30 g tuorehiivaa
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
7 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot, suola ja oliiviöljy vähitellen. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Nosta taikina hetkeksi kulhosta ja kaada kulhoon hieman oliiviöljyä. Laita taikinapallo takaisin kulhoon ja pyöräytä sitä niin, että sen pinta öljyyntyy kauttaaltaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan alla. Jaa taikina neljään osaan, ja kaulitse ohuiksi, pyöreiksi pizzapohjiksi. Laita pohjat liinasten alle kohoamaan  15 minuutiksi ennen pizzojen päällystämistä. Paista päällystettyjä pizzoja 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Tomaattikastike

n. 1 dl ketsuppia
1 prk tomaattipyrettä

Sekoita ketsuppi ja pyre keskenään ja jaa neljälle pyöreälle pizzapohjalle. Levitä kastike ohuelti pohjille. 


Kolmen juuston tomaattipizza

tomaatteja
kirsikkatomaatteja
Emmental-juustoraastetta
Aura-juustoa
Mozzarella-juustoraastetta
tuoretta basilikaa
tuoretta oreganoa

Ripottele pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle Emmental-juustoraastetta. Päällystä pizza tomaatin siivuilla sekä puolitetuilla kirsikkatomaateilla. Murenna päälle Aura-juustoa. Ripottele pinnalle Mozzarella-juustoraastetta ja kypsennä pizza. Ripottele valmiin pizzan päälle basilikan ja oreganon lehtiä.


Metsäsieni-perunapizza
(kahdelle pyöreälle pizzalle)

nokare voita
1 sipuli
4 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä (esim. kanttarelleja, herkkutatteja ja suppilovahveroita)
suolaa
2 pienehköä perunaa
2 valkosipulin kynttä
suolakurkun siivuja
pizzajuustoraastetta
tuoretta rosmariinia
mustapippuria

Sulata pannulla voi. Kuullota hienonnettu sipuli pehmeäksi. Lisää joukkoon paloitellut sienet, joista on jo paistettu pois ylimääräinen neste. Paista sieni-sipuliseosta hetken aikaa ja mausta suolalla. Ripottele pizzapohjille tomaattikastikkeen päälle juustoraastetta. Jaa sieni-sipuliseos pohjille. Leikkaa hyvin pestyt perunat ohuiksi siivuiksi ja lado siivut pohjille. Lado pohjille muutama suolakurkun siivu ja ripottele pinnalle ohuiksi leikattuja valkosipulin lastuja. Ripottele pizzojen päälle hienoksi leikattua rosmariinia sekä rouhi päälle mustapippuria. Ripottele vielä hieman juustoraastetta pintaan ja kypsennä pizzat.
 

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Grillatut nektariinit hunajaisella karamellikastikkeella


Eilen illalla grillailtiin pitkästä aikaa vähän pidemmän kaavan mukaan alkuruoasta pääruoan kautta jälkiruokaan ruokaviineineen. Vaikka vatsat oli jo muista ruoista aivan täynnä, jälkiruokakippojen tyhjentäminen ei kuitenkaan tuottanut ongelmia. Jälkiruoka oli aivan napakymppi! Nektariineille tekemästäni kastikkeesta tuli aivan taivaallista ja mehukkaat ja makeat nektariinit sekä vaniljajäätelö oli kastikkeen kanssa äkkiä syöty.


Grillatut nektariinit & hunajainen karamellikastike

4 tuoretta, kypsää nektariinia
Hunajainen karamellikastike:
50 g voita
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljauutetta

Halkaise nektariinit puoliksi ja poista kivet. Grillaa nektariineja muutaman minuutin ajan, niin että ne saavat vähän paistoväriä pintaan. Valmista kastike. Sulata kattilassa voi. Lisää joukkoon hunaja ja fariinisokeri. Sekoita voimakkaasti ja lämmitä, kunnes fariinisokeri on sulanut kunnolla joukkoon. Ota kattila liedeltä ja mausta kastike vaniljauutteella. Anna kastikkeen jähtyä pieni hetki ja tarjoile sitten grillattujen nektariinien sekä vaniljajäätelön kera.