lauantai 8. joulukuuta 2012

Rapukeitto


Pakastimessa oli yksi laatikko rapuja, ja tehdäkseni tilaa joululeipomuksille, otin ravut sulamaan. Ravuista tein pitkästä aikaa tätä ihanan makuista keittoa. Keiton valmistus on työlästä ja aikaa vievää, mutta vaivannäkö kannattaa. Keitosta tulee samettisen täyteläistä. Yli jäävä keitinliemi kannattaa pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi kala- tai katkarapukeittoon.

Rapukeitto
 
Liemi:
1 kg pakasterapuja
1 porkkana
pala purjoa
1 sipuli
5 valkopippuria
vettä

Keitto:
20 g voita
1 sipuli silputtuna
1 tuore punainen chili silputtuna
3 rkl vehnäjauhoja
8 - 10 dl rapujen keitinlientä
1/2 kalaliemikuutiota
Thai Sweet -chilikastiketta maun mukaan
suolaa
jauhettua valkopippuria
n. 1 dl tilli- ja/tai purjosilppua
rapujen liha
1 dl kuohukermaa

Anna rapujen sulaa jääkaapissa 1 - 2 vuorokautta. Kaada suolaliemi pois ja irrota ravuista lihat. Pane kuoret, paloiteltu porkkana, pesty purjopala, kuorittu ja pilkottu sipuli ja valkopippurit kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että kuoret juuri ja juuri peittyvät. Keitä 30 min. hiljaa poreillen. Jäähdytä hetki, siivilöi ja ota rapuliemi talteen. Kuumenna voi kattilassa, lisää sipuli- ja chilisilppu. Kuullota, mutta älä ruskista. Lisää jauhot, sekoita hyvin, kaada rapuliemi kattilaan ja murenna kalaliemikuution puolikas joukkoon. Keitä 5 - 10 min. alkuvaiheessa hyvin sekoittaen. Mausta chilikastikkeella, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Pyöräytä keitto sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa. Lisää tilli- ja/tai purjosilppu ja rapujen liha. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä. Sekoita pehmeäksi vaahdoksi vatkattu kerma keittoon juuri ennen tarjoilua. Nauti rapean paahtoleivän tai patongin kanssa.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tämä keitto on todella ihanaa. Maut on todella hyvät.:) Tätä söisi useamminkin, jos se vain valmistuisi helpommin ja ravut olisi halvempia.;)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. On niin hyvää, ettei nytkään yli jäänyt liemi ehtinyt pakastimeen saakka, vaan seuraavana päivänä tuli tehtyä uusi keitto katkaravuista.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-