maanantai 3. joulukuuta 2012

Pitaleivät kana-halloumitäytteellä


Pitaleipien tekemistä suunnittelin jo useamman viikon ajan, kun en enää edes muistanut, koska viimeksi pitaleipiä olisi syöty. Viime kerrasta on jo monta vuotta aikaa. Perjantaina vihdoin ryhdyin pitaleipien tekoon. Mikäs sen parempi päivä leipomiseen ja täytteiden valmistamiseen, kun ulos ei koko päivänä viitsinyt mennä talvimyrskyn raivotessa. Pitaleivillä oli mukava aloittaa viikonlopun vietto. Hyviltä ne maistuivatkin pitkästä aikaa. Jospa nyt tulisi niitä useamminkin tehtyä, eikä menisi taas vuosia seuraavaan kertaan.

Pitaleivät kana-halloumitäytteellä
(8 kpl)

Pitaleivät:
2 1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl öljyä
1 ps kuivahiivaa
n. 6 dl vehnäjauhoja

Kuumenna vesi reilusti käden lämpöiseksi. Sekoita veteen suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoa, ja sekoita seos veden joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen, ja lisää loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kaulitse ne jauhotetulla alustalla ohuiksi pyöreiksi leiviksi. Kohota leivät liinan alla hyvin. Paista kohonneet leivät uunin ylätasolla 250 asteessa noin 6 - 8 minuuttia. Leikkaa leivät taskuiksi ja täytä alla olevilla täytteillä ja tzatzikilla.

Tzatziki:
1/2 kurkku
1 pieni valkosipulin kynsi
2 1/2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
n. 1 rkl sitruunamehua
suolaa
sokeria
1 - 2 tl kuivattua minttua
1 - 2 tl kuivattua persiljaa
rouhittua mustapippuria

Raasta kurkku hienoksi, ja valuta raasteesta siivilässä ylimääräinen neste pois. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita  kurkkuraaste ja hienonnettu valkosipuli jogurtin joukkoon. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla, sokerilla, mintulla, persiljalla sekä mustapippurilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Täytteet:
ruokaöljyä
2 rs Kananpojan fileesuikaleita
paprikajauhetta
currya
suolaa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 sipulia
1 - 2 rkl balsamicoa
suolaa
sokeria
1 pkt halloumijuustoa
2 tomaattia
jäävuorisalaattia
säilöttyjä pepperoneja

Ruskista kananpojan fileesuikaleet pannulla öljyssä. Mausta suikaleet paprikajauheella, currylla ja suolalla. Leikkaa paprikat ja kuoritut sipulit suikaleiksi. Kuullota suikaleet pannulla öljyssä pehmeiksi. Mausta balsamicolla, suolalla ja ripauksella sokeria. Leikkaa halloumi siivuiksi ja paista siivut pannulla molemmin puolin, kunnes siivuihin tulee hyvin väriä. Leikkaa tomaatit siivuiksi ja suikaloi jäävuorisalaattia.

10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä vain oli hyvää. Olisi pitänyt toimertua jo paljon aiemminkin tekemään.:) Ehkä kohta tehdään uudelleen, kun mielessä on jo lohitäyte. Uuden vuoden aatoksi voisikin pitaleipiä harkita...;)

      Poista
  2. Eihän tämä pitaleipien teko vaikuta niin vaikealta, mitä olin kuvitellut.;) Todella herkulliset täytteet olet valinnut. Näitä pitäisi itsekin tehdä joku kerta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut kovin hankalaa ei. Kunnolla vain kannattaa taikina ensin kohottaa ja sitten vielä uudelleen pellillä, kun on jo leipien muodossa. Eikä uuniakaan kannata kesken paistamisen availla, niin leivät pullistuu hyvin ja niihin tulee taskut.:) Hyvät oli täytteet. Pitaleivätkin on siitä kivoja, kun täytteitä voi vaihdella mielin määrin.:)

      Poista
  3. Suomessa asuessa tein usein pitaleipiä,täällä en vaivaudu koska joka kulmasta niitä saa.Nykyään on minipitoja,neliskulmaisia pitoja,paksuja pitoja,tavallisia pitoja,gluteenittomia pitoja,täysjyväpitoja,eli valinnanvaraa niissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmaankaan tulisi itse pitaleipiä tehtyä, jos niitä hyvin läheltä saisi, ja olisi noin paljon valinnanvaraa. Täällä maalla asumisessa on hyvät ja huonot puolensa.;) Onneksi noita nyt aika helpolla itsekin tekee, niin voi niillä joskus aina herkutella.:)

      Poista
  4. ''pyyhkii suupieliä'' tosi hyvältä näyttää...minä en ole onnistunut pitaleipien teossa :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli hyvää.:) Minäkin aluksi pelkäsin, etteivät kohoaisi niin, että muodostuisi tasku. Tein noista nimittäin aika ohuita ja reilun kokoisia, mutta kyllä niistä sitten tuli mitä pitikin. Kohotus ainakin näissä on tärkeää. Hyvissä ajoin kannattaa taikina tehdä, ja kohotuttaa kaikessa rauhassa ajan kanssa.

      Poista
  5. kyllä on herkullisen näköinen pitaleipä:) ja muutkin täällä olevat ihanaohjeet,jatka samaanmalliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, herkkua olikin!:) Juu, koitetaan jatkaa samaan malliin.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-