keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Luumukakku


Pakko oli leipoa jouluksi vielä yksi kahvikakku, kun hyvä Valion resepti tuli vastaan Kakkukioski -blogissa. Samantien ohjeen nähtyäni ryhdyin leipomaan, koska kaikkia kakun aineksiakin oli kotona juuri sopivasti. Kakku oli nopea ja helppo tehdä. Pidän eniten juuri tällaisista kakkuohjeista, joissa ainekset vain sekoitetaan yhteen, eikä tarvitse ottaa vatkainta esille. Kakkua tehdessäni pääsin samalla testaamaan Mimmiltä saamiani vinkkejä. Minulla usein kohoaa varsinkin paksut kakkutaikinat epätasaisesti, jolloin kakun pohjasta tulee kupera. Mimmiltä saamani neuvon mukaan laskin paistamislämpöä, ja paistoin tämän kakun nyt 150 asteessa 175 asteen sijaan. Ja vinkki toimi! Kakku nousi tasaisesti, ja kerrankin sain kahvikakkuuni täydellisen pohjan. Kakku oli muutenkin todella hyvää. Ihanan jouluiset mausteet, ja  pehmeä ja mehevä koostumus. Ei ihme, että Kakkukioskissa tehdään juuri tätä kakkua joka jouluksi. Niin tehdään meilläkin vastedes!

Luumukakku

4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
175 g margariinia tai voita
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl luumumarmeladia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva mikrossa. Lisää sulan rasvan joukkoon luumumarmeladi ja kermaviili. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauho-mausteseos ja luumu-margariiniseos. Sekoita vain tarvittava määrä, että jauhot sekoittuvat. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 1 tunti.

15 kommenttia:

  1. voi että,pitäisikö itse muuttaa vielä suunitelmia,ajattelin joko hedelmäkakkua tai sitä taatelia,mutta mutta,tämäkin vaikuttaa niin hyvältä...a p u a.Ja ehdottomasti kokeilen Mimmin vinkkiä,minun kakkuni kun myös kohoavat ja usein ovat pinnasta röpelöiset/repeilevät ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kakkua voin ihan täysin suositella.:) Jospa teet vielä tämän hedelmä- tai taatelikakun lisäksi.;) Oma joulukakkukiintiönikin oli jo täynnä, mutta tämä oli niin vaivaton tehdäkin, ja ajattelin, että kyllä pakkaseen kakkua enemmänkin mahtuu.;) Kokeile vaan Mimmin vinkkiä. Minulla ainakin toimi. Ja kakkukin kypsyi silti ihan tuossa tunnissa, vaikka lämpöä oli pikkaisen vähemmän.:)

      Poista
  2. Ihanan näköinen kakku! Mä en oo saanut aikaiseksi vielä yhtäkään kahvikakkua :/ Likan koulussa on lauantaina myyjäiset ja sinne tarttis tehdä jotain. Tämä voisi olla hyvä vaihtoehto :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) No, kyllä vielä ehtii. Äkkiäkös sitä leipoo kakun ja toisenkin. Tämä kakku on varmasti hyvä vaihtoehto myyjäisiin. Taikina valmistuu nopeasti eikä tarvita mitään ihmeellisiä aineksia. Ja lopputuloksena kuitenkin ihan täydellinen kahvikakku. Tämä nousi vahvasti yhdeksi suosikikseni.:)

      Poista
  3. Helppo ja kiva ohje on! Aineksetkin löytyisi kaapista, vieläköhän pitäisi tätäkin kokeilla?:) Erityisesti kiehtoo tuo luumumarmeladin käyttö kakussa, mehevä kakku tämä varmasti on, ja minä pidän ehdottomasti juuri mehevistä ja kosteista kakuista.:)

    Aika hyviä vinkkejä on Mimmi antanut, täytyy ensi kerralla itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisia kakkuja viitsii useamminkin tehdä. Itse inhoan sitä eri ainesten erikseen vaahdottamista eri kulhoissa.;)Sinun pitää ehdottomasti tätäkin kokeilla, kun kerran aineksetkin on valmiina!:) Luumumarmeladi ja kermaviili tekevät kakusta hyvin mehevän ja pehmeän. Tämä kakku ei murene.:) Mimmin vinkeillä kerrankin paisto onnistui tasaisesti. Itse en leipomisen päälle niin ymmärrä, niin ei ole tullut mieleen muuttaa paistamislämpöä. Loppuvaiheessa voi kuulemma lämpöä taas nostaa, jos haluaa pohjaan enemmän paistopintaa.;)

      Poista
  4. Paistamislämpötilavinkki kuulostaa hyvältä! Joulun kahvikakut ovat kyllä ihan ykkösiä. Hirveän vaikeaa valita näistä loputtomista vaihtoehdoista mitä leipoisi. :D Joulupöytään on "pakko" leipaista suosikkia, eli taatelikakkua, mutta tämä luumukakkukin vaikuttaa kiinnostavalta. Ehkä joulunvietosta jää ylkkymarmeladeja jälkeenpäin hävitettäväksi... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä oli vinkki, ja toimiva.:) Erilaisia kahvikakkuja pitää jouluna olla. Vaihtoehtoja on tosiaan loputtomasti, mutta kiva, kun on mistä valita, ja joka vuosi voi tehdä jotain erilaista.:) Taatelikakkua pitääkin aina olla, meillä tänä vuonna suklaisena versiona.;) Joulutorttujen teosta minullekin jäi luumumarmeladia sopivasti kakkuun käytettäväksi.:)

      Poista
  5. Tämä on hyvä ohje ja tulee mehevää kakkua. Minäkin vuonna 2008 olen näköjään ottanut Krisseltä ohjeen (en toki muistanut, vaan kävin tarkistamassa blogistani) ja tehnyt nähtävästi silloin tällä ohjeella ekaa kertaa. Mulla tulee tätä kakkua tehtyä yleensä joulun jälkeen, kun huomaa kaapissa monta prk käyttämätöntä luumumarmeladia/tortuntäytettä. Kukahan niitä ostaa aina niin monta purkillista??

    Tuo kahvikakun repeäminen pinnalta on niin monen asian yhteissumma, jotta aina kun sen tietäs miksi niin käy.Kuntietää että ohje on hyvä/suhteet kohillaan, vaahdot hyvät (jos ohjeessa jotain pitää vaahottaa)lisäksi voi vähän tuolla paistolämmönkin alentamisen kanssa venkslata. Ite paistan lähes kaikki kakut vanhoilla Matin ja Maijan teflonvuoissa....johtavat hyvin lämpöä ja aikoinaan niiden ohjeissa ihan suositeltiin paistolämmön alentamista. Onkohan kellään vielä niitä kultavuokia...niillä on sama juttu. Silikoniset vuoat saavat olla multa ihan rauhassa. En tykkää niissä tulevista paistopinnoista kakuissa...kokeilut olen siiss kyllä. Isoissa kakuissa voi joutua paistoaikaa hieman pidentämään ja lopussa tarpeen mukaan lämpötilaa voi nostaakkin lisävärin takia. Toisaalta ajattelen niiin että kahdesta pahasta pienempi on se että kahvikakun pinta pikkasen repeää kun se että kakku jää kuopalle... mukavia leipomishetkiä kaikille kahvikakkujenkin merkeissä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mainio kakku. Tulee varmasti monesti tehtyä.:) Noita torttutäytteitä tulee aina ostettua sellainen tarjoussatsi, ja sitten niistä jää aina ylimääräistä. Onneksi tätä kakkua voisi sitten hyvin tehdä muulloinkin ja saa luumumarmeladit pois kaapeista pyörimästä.;)

      Leivonta ei ole vahvimpia puoliani, niin aika utopiaa on taikinoiden käyttäytymiset ynnä muut. Hyvin tarkkaan yritän aina ohjeita noudattaa, mutta tästä lähtien en enää noudata ohjeiden lämpötiloja.;) Teflonvuoissa itsekin tykkään kakut paistaa, vaikka yksi silikoninen kahvikakkuvuoka kaapissa on. Paremmat pinnat tulee tosiaan teflonisessa. Meillä kotona taitaa olla yksi tuollainen kultavuoka.;) Ei se pinnan repeäminen tai keskustan liiallinen kohoaminen onneksi haittaa muuta kuin ulkonäöllisesti. Pääasia, että kakku maistuu hyvälle ja on kuitenkin sopivasti kypsynyt. Nyt varmasti innostun useamminkin leipomaan kahvikakkuja. Kiitos sinun!:)

      Poista
    2. Pakko vielä jaaritella joku sana tänne. :D Minusta on joskus jopa kiva jos kahvikakun tms. leivonnaisen pinta repeilee. Siitä voi tulla mukavasti rapsakka "maku". Ja jos leivonnaista ei käännetä, se saattaakin parantaa ulkonäköä. ;)
      Mutta nimenomaan käännettävissä kakuissa (rengasvuoka) repeilyä olisi kiva välttää, koska repeilyn hyvät ominaisuudet katoavat ja huonot korostuvat. Jälkimmäisistä ärsyttävin on ehkä se, etteivät kakkupalat (tai koko kakun viimeinen neljänneskään) pysy pystyssä omin voimin!

      Poista
  6. Minä hoksasin saman lämpötilajutun sattumalta alkuviikosta, kun paistoin pari "Kirsikkasuun joulukakkua". Kun tunnin paistamisen jälkeen menin ottamaan kakkuja uunista, niin huomasin että lämpötilavalitsin olikin 175 asteen sijasta vain 125 asteessa. No, nostin vähän lämpöä ja paistoin kypsäksi, mutta nyt kakkujen pohja oli kerrankin ihan tasainen. Eilen sitten paistoin taatelikakut alun alkaen 150 asteessa ja jälleen kerran pohja tasainen. :) Tällä systeemillä jatketaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita ohjeita on tullut noudatettua liian orjallisesti, kun ei oikein leipomisjuttujen päälle ymmärrä.;) Sinulla kävi hyvin, kun sattumalta lämmöt jäi vahingossa alhaisemmalle.:) Ja onneksi sitten on vielä tuo Mimmi, jolta saa hyvät neuvot.:) Näin jatketaan, ja vastedes kaikilla on täydelliset kahvikakut.:D

      Poista
  7. Hei, aivan ihanan ja helpon oloinen ohje. Mietiskelin tässä vain, voiko kakun tehdä toisenlaiseen vuokaan? En nimittäin omista juuri tuollaista vuokaa :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kakku on hyvää, mutta silti niin helppo tehdä.:) Ilman muuta kakun voi tehdä muunkinlaiseen vuokaan. Välillä paistan kakut jopa leipävuoassa.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-