torstai 13. joulukuuta 2012

Joulubriossit


Jouluksi leivon useimmiten näitä briosseja pullan sijaan. Vaikka eihän nämä pullasta sen kummemmin eroa, samanlaisesta hiivataikinasta briossitkin tehdään, voita säästelemättä. Joulun kunniaksi pehmeät briossit saavat runsaasti erilaisia herkkuja täytteeksi.

Joulubriossit

Taikina:
150 g voita
5 dl maitoa
2 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 rkl kardemummaa
n. 17 dl vehnäjauhoja

Täyte:
50 g voita
1 pkt mantelimassaa murennettuna
1 pkt sokeroituja, vihreitä kirsikoita paloiteltuna
1 pkt sokeroituja, punaisia kirsikoita paloiteltuna
1 pkt sokeroitua appelsiininkuorta
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta

Voiteluun:
muna

Koristeluun:
sokerikuorrutetta

Kuumenna maito reilusti käden lämpöiseksi. Sulata voi ja lisää maidon sekaan. Lisää hiiva, sokeri, suola, munat ja kardemumma. Alusta jauhot sekaan vähitellen, vaivaa voimakkaasti. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla n. 1 tunti. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kaulitse se ohueksi levyksi. Voitele levy pehmenneellä voilla ja ripottele päälle muut täytteen ainekset. Kääri levy rullalle ja leikkaa siivuiksi. Laita siivut paperivuokiin ja kohota vielä n. 30 min. Voitele briossit munalla ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes pinta saa kauniin värin. Koristele jäähtyneet briossit sokerikuorrutteella. Jos pakastat briossit, koristele vasta pakastimesta oton ja sulatuksen jälkeen.

5 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä ja täytteitä ei ainakaan puutu, mutta se on hyvä juttu varsinkin jouluna! :) Täytyypä joskus kokeilla briosseja, en tiedä vaikka vielä jopa tänä jouluksi, kun taas täytyy vaan todeta, että aineet löytyisivät kotoa.:) Huomenna ajattelin viettää leivontapäivää..

    Vastaan vielä tännekin, että ei tuo Jagertee pullo kyllä voi olla 0,5l, vaikka niin väitin.. Netistä vain löysin sellaisen tiedon. Minusta tuossa täältä saatavassa pullossa on kuitenkin vähemmän, korkeintaan 0,33l?

    Olen löytänyt tuota ihan siitä kassojen vierestä, jossa muitakin pikku pulloja on tyrkyllä.;) Toivottavasti löydät "yskänlääkkeesi", jotta saat kivoja pulloja...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä jouluiset, makeat briossit on ihania. Kannattaa joskus kokeilla.:) Briossejahan on myös suolaisia. Niitä olisi kiva itsekin tehdä.;) Minulla taisi joululeipomiset nyt riittää, mutta en kuitenkaan mene ihan vannomaan. Ties mitä reseptejä vielä vastaan tulee.:)

      Googletin tuota aikaisemmin, ja jossain oli 0,2 litraiseksikin mainittu. No, paremman kokoisia kuitenkin mm. uutteille kuin puolilitrainen.:) Ilmankos en ole noita pulloja huomannut, kun katselen aina niitä isoja.:D Eiköhän noita nyt löydy, jos kerrankin kiinnittäisi huomiota myös pikkupulloihin.

      Poista
    2. :D Tuo 0,2l kuulostaa paljon oikeammalta.:) On tuo pullo silti hieman isohko uutteelle, mutta tuleepa sitten kerralla enemmän, kyllä tuolle kuitenkin käyttöä tulee, kun vaniljaa tulee käytettyä niin usein.:)

      Poista
  2. kiva uusi ohje briosseille =) joskus olen tehnyt mutta erilaisella reseptillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Briossiohjeitakin on vaikka kuinka paljon. Ja on makeaa ja suolaista.;) Nämä on ihania, kun täytteitä tulee runsaasti.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-