tiistai 20. marraskuuta 2012

Taatelikakku


Joulu alkaa lähestyä, ja pikkuhiljaa voikin jo aloitella joululeipomusten tekoa. Pakastamista kestäviä leivonnaisia on mukavampi tehdä hyvissä ajoin, niin ei jää kaikki työ viimeisille päiville, ja säästyy kiireeltä ja stressiltä. Perinteinen taatelikakku säilyttää suosionsa kahvipöydässä vuodesta toiseen. Itse laitan taatelikakkuun aina välillä mukaan mantelirouhetta, mutta sen voi jättää taikinasta hyvin poiskin, jos ei halua kakkuun purutuntumaa.

Taatelikakku

1 1/2 dl vettä
1 pkt (250 g) taateleita
200 g voita
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1/2 dl maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Vuokaan:
voita
korppujauhoja

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kiehauta kattilassa vesi ja paloitellut taatelit. Keitä, kunnes taateli pehmenee. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu voi. Sekoittele, kunnes voi sulaa, ja seos on tasaista. Kaada taateliseos kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos jäähtyy. Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla kulhon tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen kananmunat yksitellen. Lisää sokeri ja maito. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakku 175 asteessa uunin alatasolla n. 1 tunti. Kumoa kakku vuoasta vasta jäähtyneenä.

10 kommenttia:

  1. Täydellinen taatelikakku! Juuri tänään ajattelin taatelikakkua, maistuisi kyllä nyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatelikakku on hyvää, ja kuuluu ehdottomasti jouluun. Tietenkin voi muulloinkin sitä tehdä, mutta ainakin jouluna sitä pitää olla.:)

      Poista
  2. Ihan innolla jo odottelenkin joululeivonnaisiasi (ja kaikkea mikä liittyy jouluun). Onpa tosi kaunis kakku! Kahvikakku on kaunis lahjaidea. Taatelikakku kuuluu ehdottomasti jouluun. Olen itse tehnyt monena vuonna suklaa-taatelikakkua, mutta välillä voisi tehdä taas perinteisemmällä versiolla.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvan kakku on viime joululta, mutta kyllä minä kohta jo leipomiset aloitan ja taatelikakkuakin pitää tehdä. Suklainen versio kuulostaakin houkuttelevalta.:) Täytyy tässä lähipäivinä suunnitella mitä kaikkea muuta täksi jouluksi tekisi.;)

      Poista
  3. Mä kanssa ostin pari viikkoa sitten pari pussia taateleita, kun halvalla sai. Saas nähdä saanko aikaiseksi leipoa niistä jotain ennen joulua vai hautautuuko ne tuonne kaapin perukoille :D

    Niin ja ihanan näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään taateleita syödä ihan sellaisenaankin, varsinkin niitä irtonaisia. Kakun teen aina siitä laatasta. Yksi taatelinen jälkiruokakin vähän pyörii mielessä, kun viime jouluna sellaisen idea pälkähti päähäni, mutten ole vielä toteuttanut.;) Kiitos!:)

      Poista
  4. Nää sun kuvat on kyllä niiin loistavia ja upeita. Ei voi muutakuin huokailla ja ihastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Vielä, kun oppisi kuvaamaan myös näin pimeänä vuodenaikana sisällä sähkövaloissa. Joutuu turhan paljon jättämään päivityksiä väliin, kun ei kuvat onnistu. Päivänvalossa onnistuu parhaiten.;)

      Poista
  5. Tuli tehtyä myöskin taatelikakkua tuossa viikonloppuna ja oli se kyllä pitkästä aikaa niin hyvää! :) Ja pakko munkin kehua näitä sun kuvia, kun ovat niin upeita! Harmittaa kun tähän aikaan vuodesta on niin tympeä valokuvata, kun ei sitä valoa tule oikein mistään suunnasta. =( Lähinnä viikonloppuisin tulee sitten tehtyä jotain erikoisempaa, kun ehtii päiväseltään kuvata parvekkeella. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatelikakku se maistuu aina.:) Kiitos!:) Sama juttu harmittaa itseänikin tuossa kuvaamisessa, kun valoisaa aikaa ei ole nimeksikään. Parhaat kuvat tulee ulkona päivänvalossa, mutta ei tähän aikaan vuodesta kaikkea ehdi valoisaan aikaan tekemään. Sähkövaloissa en osaa kuvata, enkä tykkää salamasta.:(

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-