lauantai 17. marraskuuta 2012

Nauris-perunamuusi, lipstikka-lohiperhoset & purjomuhennos


Maakellarissa on laatikollinen oman maan nauriita, joita pitäisi nopeasti käyttää pois, koska nauriit eivät ole yhtä hyviä säilymään kuin muut juurekset. Eilen laitoin naurista mukaan perunamuusiin, ja se antoi muusille hyvää, voimakasta makua. Nauriita laitoin hieman vähemmän kuin perunoita, ja se tuntui aika sopivalta suhteelta. Muusin maustoin taas savusuolalla. Se antaa oman mukavan lisäarominsa. 

Halpa, kokonainen kirjolohi lähti taas kaupasta mukaan. Toinen file on jälleen graavaantumassa, toisesta paistoin perhosia. Kesällä tekemästäni lipstikkasuolasta on tullut yksi suosikkimausteistamme lohelle, ja tälläkin kertaa lohiperhoset maustettiin tuolla hienon makuisella suolalla.

Purjoa meillä käytetään turhan harvoin, mutta nyt tuli pitkästä aikaa ostettua sitä kilon laatikko. Yhden purjon käytin heti muhennoksen tekoon. Yksinkertainen purjomuhennos on loistava lisuke muusille ja kalalle.

Nauris-perunamuusi

jauhoisia perunoita
nauriita
voita
maitoa
suolaa tai savusuolaa

Kuori ja lohko perunat ja nauriit kattilaan. Kaada päälle vettä sen verran, että lohkot juuri peittyvät. Keitä juurekset kypsiksi ja kaada keitinvesi pois. Lisää joukkoon reilu nokare voita ja survo lohkot muusiksi. Sekoita joukkoon vähitellen maitoa sen verran, että muusiin tulee sopiva koostumus. Mausta muusi lopuksi suolalla.

Lipstikka-lohiperhoset

perhosiksi leikattua meri- tai kirjolohifileetä
sitruunamehua
lipstikkasuolaa
jauhettua valkopippuria

Paistamiseen:
voita

Puserra lohiperhosille sitruunamehua, ja mausta perhoset lipstikkasuolalla ja valkopippurilla. Anna perhosten maustua 10 - 15 minuuttia ennen niiden paistamista. Sulata pannulla nokare voita ja paista lohiperhoset molemmin puolin, kunnes pintaan tulee väriä.

Purjomuhennos

1 rkl voita
1 purjo
3 dl ruokakermaa
2 - 3 rkl Maizena -kastikesuurusta
1 tl kuivattua salviaa
ripaus jauhettua valkopippuria
suolaa

Huuhtele purjo ja leikkaa siivuiksi. Sulata kattilassa voi ja kuullota purjosiivut. Lisää ruokakerma ja kiehauta. Suurusta muhennos kastikesuurusteella ja mausta salvialla, valkopippurilla ja suolalla. Tarjoa purjomuhennosta esim. kalaruokien kera.

4 kommenttia:

  1. Kyllä voikin sitten taas ruoka näyttää niin hyvältä! Tuo lipstikkasuola on mainio idea, harmi ettei tullut kesällä toteutettua. Pitää siis kärvistellä ensi kesään! En arvannutkaan, että se olisi noin monikäyttöistä. Purjomuhennos on herkullista, olen mahdoton sipulifani. Nauriitakin pitäisi kokeilla muussiin joskus..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Oli niin hyvä ateria ja päälle vielä Torta della nonnaa kahvin kanssa, että iski oikein jo ähkyn.;) Lipstikkasuolaa voin todella suositella. Ihanan makuista ja lohelle sopii hienosti. Omista lipstikoista en vielä tänä kesänä paljon suolaa saanut, mutta pitää tehdä lisää MaustePörssin kuivatusta liperistä.;) Purjomuhennos on hyvä ja simppeli lisuke. Itse en ole aina purjon mausta pitänyt, mutta vanhemmiten sekin on alkanut maistumaan. Valkosipuliakin joskus vihasin, mutta nykyään sitä on melkein kaikissa ruoissa.:D Nauris antaa muusille mukavasti voimaa, kun pelkästä perunasta muusi on aika mietoa.:)

      Poista
  2. samaa mieltä kuin Melody..juuri noussut pöydästä ja ihan mieli tekee, kun katsoo ihanaa kuvaa :D kaikenlaisia muuseja(muusia)miten tuo kirjoitetaan ;) on tullut kokeiltua,mutta eipä nauriiden kanssa.Taas uusi vinkki,kiitti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silmät söisi enemmän kuin vatsa vetää.;D Mukava tehdä erilaisia muuseja eikä aina vain pelkkää tavallista. Naurista kannattaa kokeilla joukkoon, ja tuo savusuola antaa myös hieman uutta makua.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-