torstai 22. marraskuuta 2012

Mustikka- tai puolukka-valkosuklaafudge


Jouluherkuksi teen usein Nigellan ohjetta mukaellen fudgea. Itse tehtyjä makeisia on kiva antaa lahjaksikin, mutta kovin paljon ennen joulua näitä ei kannata valmistaa, koska helposti tulevat kuitenkin sitten syötyä ennen aikojaan, ja jouluksi joutuu (saa) valmistamaan fudgea uudelleen. Näihin valkosuklaisiin versioihin olen käyttänyt itse poimittuja ja kuivattuja mustikoita ja puolukoita, mutta hyvin nykyään on jo kaupassakin kuivattuja marjoja tarjolla. Fudge-reseptiä pystyy hyvin muokkaamaan omien mieltymysten mukaan käyttämällä eri suklaita ja lisäämällä joukkoon mitä ikinä sitten haluaakin. Pelkästään suklaistakin fudgea voi tehdä, jos ei halua joukkoon mitään "sattumia".


Mustikka- tai puolukka-valkosuklaafudge

350 g valkoista suklaata
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
2 rkl voita
n. 2 dl kuivattuja mustikoita tai puolukoita
n. 1/2 dl alkoholia esim. jotain marjalikööriä

Laita mustikat tai puolukat kattilaan ja kaada päälle haluamasi neste. Kiehauta, ja keitä seosta niin kauan, kunnes marjat pehmeytyy ja ylimääräinen neste häviää joukosta. Laita paksupohjaiseen kattilaan paloitellut suklaat, kondensoitu maito sekä voi. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes suklaa ja voi sulaa kokonaan ja seos on tasaista. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon mustikat. Lusikoi fudgeseos silikonimuotteihin ja laita jääkaappiin jähmettymään. Jos käytössä ei ole silikonimuotteja, voi seoksen kaataa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja fudgen jähmetyttyä leikata se paloiksi.

15 kommenttia:

  1. fudge kuuluu myös meillä niihin makeisiin,joita Jouluna tehdään :) hyvältä näyttää molemmat,saisinpa maistiaiset =P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fudge on niin hyvää.:) Saas nähdä tuleeko täksi jouluksi tehtyä.

      Poista
  2. Minun fudgehistoriaani kuuluu lähinnä epäonnistumisia. Ohjeesi vaikuttaa kyllä niin hyvältä, että eiköhän tällä onnistu. Nigellalla on kivoja ohjeita. Kuivatut marjat ovat kiva lisäys.:) Kauniita makeisia saa aikaan noilla silikonimuoteilla.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nigellan ohje on hyvin toiminut. Jokaisella kerralla fudge on onnistunut, vaikka olenkin omia muutoksia tehnyt aineksiin. Kannattaa kokeilla!:) Nuo muotit, joihin itse teen fudgen, ovat ihan muffinivuokia. Tulee reilun kokoisia fudgeja. Niistä saa sitten leikellä paloja syödessään.;)

      Poista
  3. Söpöjä <3 Toiskohan joulupukki mullekin tuollaisia muotteja, jos oikein kovasti pyytäisin!?!

    Niin ja täytyy testata tuota ohjetta, kunhan saan nuo edelliset karkit syötyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Fudget ovat muffinien kokoisia. Silikoniset muffinivuoat on kätevät fudgenkin teossa. Vuokia löytyykin mukavasti eri mallisia.:) Fudge on hyvää, voin suositella tekemään jonkinlaisen version. Joku vuosi tein rommi-rusinaistakin maitosuklaasta.;)

      Poista
  4. Kauniita ja herkullista lisätä marjoja fudgeen! Mukavaa perjantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, marjat on mukava lisä fudgessa, vaikka voisihan ne ihan vain suklaisiakin olla. Kiitos samoin!:)

      Poista
  5. Ihan herkullista. Ajattelin tehdä tänään fudgeja myös, muottikin jo kaivettu esille. Nyt harmikseni huomasin että meillä ei ole tuota kond.maitoa :O

    Voisitko muuten neuvoa miten saisin luotua Kategorian? Uusi blogi on tekeillä tänne bloggeriin, muutamia tuollaisia ongelmia vielä ratkottavana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fudge on ihanaa.:) Itse en tiedä tuleeko täksi jouluksi fudgea tehtyä, ainakaan itselle, kun tuppaa fudget jäämään vyötärölle.;) Onneksi jouluun on vielä aikaa, niin ehdit kondensoitua maitoa hankkimaan.:)

      Vastaan sinulle tuohon omaan blogiisi.:)

      Poista
  6. Vastasin blogissani mutta kiitän vielä täälläkin! <3 Huomenna kun on sopiva hetki niin luon kategorian, vihdoin!

    Pitää muistaa ostaa tuo kondensoitu maito, tätä on tehtävä kun niin monena vuonna on ollut aikomus! Vyötäröfudgeista huolimatta ;)

    Ja tuossa aiemmassa piti kyllä lukea ihanAN herkullista! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä.:) Tuota kategoria-asiaa itsekin pähkäilin muutaman päivän ajan, ja muutamaa muutakin juttua. Paljon parempi tämä bloggeri silti on kuin vuodatus, vaikka hankalampi oppia käyttämään.;)

      Välillä pitää kyllä herkutellakin, vyötäröstä viis.;) Juu, ymmärsin, että ihanaa tarkoitit.:)

      Poista
  7. Tykkään myös enempi tästä bloggerista, koko ajan enemmän kun tätä on oppinut lisää.
    Vielä kun saisin otsikon jotenkin keskelle ja oletuskuvan pienemmäksi niin olisi valmista.. Kun pienennän niin se kuva onkin vasemmassa reunassa :O Mutta pikkujuttu ja ehkä se selviää joskus :)

    VastaaPoista
  8. Kyllä täällä on paljon kivammat toiminnot, ja tykkään paljon tuosta, miten täällä saa ulkoasua itse muokattua.:) Eiköhän nuo kaikki jutut vielä selviä. Joskus jokin onnistuu ihan pelkällä tuurillakin.;)

    VastaaPoista
  9. Yllätyin itsekin tuosta ulkoasun muokkausmahdollisuudesta.. Kun olisi aiemmin uskaltanut tänne muuttaa.. Ja niin tuurillakin onnaa.. Onnistuin nimittäin luomaan itselleni Faviconin tietämättä mikä se on! :D

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-