keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Kuha Walewska


Tätä kalaruokien klassikkoa on ollut aikomus jo pitkään kokeilla. Nyt viimeksi, kun kuhia saatiin, fileoin ja pakastin osan kaloista varta vasten Kuha Walewskaa varten. Edellispäivänä sain vihdoin viivata äärettömän pitkältä kokeilulistaltani tämän ruoan yli. Olin aina mieltänyt tämän jotenkin monimutkaiseksi ruoaksi, mutta ei tämä sitten lopuksi sitä ollutkaan, vaan periaatteessa ihan vain perunamuusia, kalaa ja kastiketta hieman hienommassa muodossa. Jonkin verran aikaa vievää, varsinkin jos valmistus aloitetaan kokonaisesta kuhasta, mutta lopputulos on herkullinen ja juhlava. Meillä Kuha Walewskaa syötiin nyt ihan arkipäivänä, mutta kelpaisi tämä pöytään jonain juhlapäivänäkin. Näillä määrillä Kuha Walewskaa tulee iso vuoallinen. Määriä voi vaikka puolittaa, jos syöjiä on vähän, ja tarkoitus on syödä tätä vain yhtenä päivänä.


Kuha Walewska

Duchesse-perunat:
n. 1 kg jauhoisia perunoita
voita
3 keltuaista
suolaa
raastettua muskottipähkinää
(perunoiden keitinvettä tai maitoa)

Kuha:
n. 600 g ruodottomia ja nahattomia kuhafileitä
suolaa
jauhettua valkopippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1 dl kalalientä

Kastike:
2 rkl voita
1 iso sipuli
150 g esikäsiteltyjä kanttarelleja
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl kermaa
1 keltuainen
suolaa
jauhettua valkopippuria

Lisukkeeksi:
katkarapuja
höyrytettyä parsakaalia

Kuori ja lohko perunat. Keitä perunalohkot vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat. Lisää joukkoon nokare voita. Anna soseen jäähtyä jonkin aikaa. Lisää soseeseen keltuaiset, suola sekä ripaus muskottipähkinää. Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä tai maitoa, jotta soseesta tulee helposti pursotettavaa. Pursota sose uunivuoan reunoille. Laita kuhafileet toiseen uunivuokaan ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Anna maustua noin 10 - 15 minuuttia. Kaada fileiden päälle valkoviiniä sekä kalalientä sen verran, että fileet juuri ja juuri peittyvät. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Nosta kypsyneet kuhafileet varovasti samaan uunivuokaan perunasoseen kanssa vuoan keskelle. Sulata kattilassa voi. Lisää kuorittu ja hienonnettu sipuli ja kuullota pehmeäksi. Lisää kanttarellit ja paista hetken aikaa. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää kastikkeeseen vähitellen hyvin sekoittaen nesteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää kastikkeeseen keltuainen hyvin vatkaten. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla, ja kaada vuokaan kuhafileiden päälle. Gratinoi uunissa ylälämmöllä 220 asteessa, kunnes pinta saa kauniisti väriä. Koristele vuoka katkaravuilla ja parsakaalilla.

12 kommenttia:

  1. Tämä näyttää kyllä hurjan kauniilta! Miten tuollaista malttaa edes syödä? Ja on kyllä taatusti hyvää. Mä luulen, että tällä ruoalla saisin appiukolta täydet pisteet :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Näin saa kyllä aika näyttävän näköistä ruokaa, kun tulee pursotukset ja kaikki. Mutta eikös tuo vain ennemmin houkuttele syömään kuin vain katselemaan?;) Eiköhän tämä ruoka aika monelle maistu, kun on hyvät raaka-aineetkin.:)

      Poista
  2. Onpa kauniin näköinen ruoka:)

    VastaaPoista
  3. Kuhaa ja kantarelleja, ei voi olla siis muuta kuin hyvää. Usein kesällä tehtiin mökillä uusia perunoita, paistettuja kuhafileitä ja kantarellikastiketta. En kyllä tiedä syöneeni parempaa! Varmasti työläs ruoka tämä, kun on pursotettavaakin ja pitkä lista aineksia. Näyttävä luomus.:)

    VastaaPoista
  4. Kaunis esillepano. Tuoreet raaka-aineet ja hyvä maku, mikä sen parempaa voisi olla.

    VastaaPoista
  5. Onpa kaunis annos! Kuha walewska on yksi mun lempiruoista, ihan tajuttoman hyvää. Ja se kastike... mmm :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Jos tykkää muusista, kalasta ja kastikkeesta, maistuu myöskin tämä ruoka.:) Hyvää on. Ensi kerralla taidan kokeilla tehdä yksittäisinä annoksina.

      Poista
  6. Hyvin kaunis ruoka! Minä en ole sitä valmistanut, mutta nyt on houkutus suuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minä sain vihdoin toteutettua, kun pitkään on tehnyt mieli kokeilla.:)

      Poista
  7. upea ateria!!Kuvasi ovat loistavia kertakaikkiaan,niitä on ilo katsella.En ole ikinä kyseistä ruokaa maistanut,saati tehnyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Parhaani yritän noiden kuvien suhteen. Nyt vain harmittaa, kun alkaa olla suurimman osan päivästä pimeää, niin valo ei meinaa aina riittää kuvaamiseen. Kaikkein mieluiten kuvaan hyvässä päivänvalossa. Sähkövaloissa en meinaa oikein ollenkaan saada kelvollisia kuvia.:( Hyvää oli kuha tässäkin muodossa, vaikka vähän enemmän vaivaa tämän eteen joutui tekemään ja tiskiäkin tuli.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-