maanantai 8. lokakuuta 2012

Uunissa paahdetut maa-artisokat, lime-chilikastike kalalle


Sillä Sipuli -blogista löysin kivan tavan  valmistaa maa-artisokkia uunissa paahtamalla. Parasta valmistustavassa on se, ettei noita muhkuraisia maanalaisia mukuloita tarvitse ollenkaan vaivalloisesti kuoria. Paahdettuja maa-artisokkia teinkin sitten heti lisukkeeksi kirjolohelle, jonka savustimme kokonaisena. 

Auringonkukkien sukuun kuuluvat maa-artisokat tekevät pitkät, parimetriset varret. Pienet keltaiset kukinnot kukkivat kimppuina ylhäällä korkeuksissa myöhään syksyllä.

Maa-artisokkia saadaan omasta maasta. Kasvimaan laidalla niitä on kasvatettu pitkässä rivissä jo monta vuotta, ja silloin tällöin niitä on tullut ruoanlaitossa käytettyäkin. Maa-artisokissa on mieto ja hieno maku. Ne sopivat hyvin esimerkiksi sosekeittoihin, muhennoksiin sekä gratiineihin.


MaustePörssiltä sain juuri sopivasti tuotteita kokeiltavaksi. Lähetys sisälsi Kalamaustemyllyjä, Harissa -maustesekoitusta, Tom Yum -maustesekoitusta, Dippi-Mix Lime & Chiliä, Dippi-Mix Tacoa, Graavisuolaa, Savusuolaa, Liperiä, Riisimaustetta, Tex Mex -maustesekoitusta sekä Muffins-Mix muffinssiaineksia naturellina sekä minttusuklaisena.

Kalamaustemyllyissä oli etiketit tehty hienosti sekä omasta reseptikuvastani että blogin yläbannerista.

Harissa-mausteseos sisältää suolaa, savustettua paprikaa, tomaattia, sokeria, cayennepippuria, paprikaa, valkosipulia, juustokuminaa, korianteria ja mustapippuria. Ajattelin mausteseoksen makujen sopivan hyvin paahdetuille maa-artisokille, joten maustoin lisukkeeni kokeeksi sillä. Hienosti nuo maut sopivatkin, ja varmasti vaikka myös lohkoperunoille olisi ihan oivallinen mauste. Maustesekoituksesta voi tehdä myös mm. Harissatahnaa sekoittamalla jauhetta tomaattisoseen joukkoon. 

Maa-artisokkien ja savulohen seuraksi halusin vielä kylmän kastikkeen, jonka maustoin Dippi-Mix Lime & Chilillä, koska ainakin kalalle lime ja chili sopii hyvin. Kotona sattui vielä olemaan yksi lime, joten pusersin siitä vielä mehua kastikkeen joukkoon antamaan lisää hyvää sitruksen makua. Maa-artisokat olivat herkullisia paahdettuina, ja niitä tuli laitettua uudelleen heti seuraavanakin päivänä eri maustein. Kastike oli raikkaan ja miedon makuista. Sopisi varmasti hyvin myös vaalealle kalalle, kun ei liiaksi peitä kalan omaa makua.


Uunissa paahdetut maa-artisokat

maa-artisokkia
ruokaöljyä
MaustePörssin Harissa -maustesekoitusta
suolaa

Pese maa-artisokat juuresharjalla huolellisesti puhtaaksi. Halkaise maa-artisokat pituussuunnassaan puoliksi ja pyöräyttele puolikkaat ruokaöljyssä ja mausteissa. Laita puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Paahda uunissa 200 asteessa, kunnes maa-artisokat ovat pehmenneet ja saaneet paahtunutta pintaa. Vaihtelua paahdetuille maa-artisokille saat vaihtelemalla mausteita. Niille sopii hyvin esim. suola, mustapippuri ja timjami.

Lime-chilikastike kalalle

2 dl creme fraichea
1 dl turkkilaista jogurttia
3 - 4 rkl MaustePörssin Dippi-Mix Lime & Chili -dippikastikejauhetta
1/2 limen mehu

Sekoita keskenään creme fraiche sekä jogurtti. Mausta seos dippikastikejauheella sekä limestä puristetulla mehulla. Anna kastikkeen maustua viileässä vähintään puoli tuntia.

12 kommenttia:

  1. Näpsäkkä ohje. Mullahan on runsaahkosti maa-artisokkaa. Koskaan en ole niitä mukuloita (vai mitä ne nyt ovatkaan) maasta ylös nostanut, saatikka ruokaa laittanut. Ny vois kokeilla, ku toi ohje oli noin simppeli: pese ja pidä eiku paista.

    Onks sulla OMILLA kuvillas varustetut mausteet!!! Onpa mahtavaa. Hyvä sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, simppeli ohje. Ja lopputuloskin maukas.:) Melkoisesti löytyy meiltäkin maa-artisokkaa, kun en ole muutamaan vuoteen nostanut koko penkkiä ylös, ja pistänyt uusiksi. Aikalailla leviävät... Kannattaa ehdottomasti ruoanlaitossakin kokeilla, kun kerran omasta takaa löytyy.:)

      Hienot kalamaustemyllyt sain, kun tekivät niihin minulle ihan omat etiketit. Ajattelin vähän pitäisikö pistää pystyyn pieni arvonta, kun noita myllyjä tuli useampi. Täytyy katsella, jos myllyn seuraksi löytäisi jotain muuta kivaa arvottavaa...;)

      Poista
  2. Onnea paikasta blogiringissä, olet sen ehdottomasti minun mielestäni ansainnut!:)

    Hienot kalamaustemyllyt kyllä! Eilen myöhään illalla pyörin tuolla maustekaupassa ja löysin vaikka mitä ihanaa, täytyypä tilata. Eipä ole ennen tullut vierailtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Tuntui kyllä hyvältä ja etuoikeutetultakin, kun pyydettiin mukaan. Varsinkin, kun vasta olen päässyt vähän alkuun tämän blogin kanssa.:)

      Hienot on.:) Hyvät valikoimat on maustekaupassa, ja reilun kokoiset ja edulliset pakkaukset. Purkit ovat myös kätevät, kun niissä on sekä sirotinpuoli että isompi aukko. Nyt siellä näkyi saavan alennusta, jos käy facebookin puolella tykkäämässä.;)

      Poista
  3. Täytyy sanoa, ettei tuo maa-artisokka pärjäisi mukula-kasvien missikisoissa ;) Mutta näöstä viis, maku on tärkein!! Ja se on loistava!
    Upea tuotepaketti ja WAU... ihana etiketti!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta maa-artisokat ovat oikeastaan ihan hauskan näköisiä muhkuroineen. Monen muotoista löytyy.:) Mutta maku se on aina kaikkein tärkeintä. Kiva tuotepaketti. Inspiroi taas ihmeesti keittiön puolella ja monenlaista on jo mielessä, mihin noita kaikkia käyttäisi. Kunhan tässä vain ehtisi, kun kaikenlaiset syyskiireet painaa päälle.;) Omalla etiketillä on kiva antaa mausteita vaikka lahjaksi.:)

      Poista
  4. Mmm,maa-artisokka on hyvää:) Minä pidän siitä myös paahdettuna,mtuta hunajalla ja chililä maustettuna.Meillä nuo mukulat ovat muuten suorempia,joten se kuoriminen ei ole niin hankalaa.Minutkin pyydettiin tuohon blogirinkiin,mutta olin jo lupautunut Inspirationiin.Olen vähän miettinyt,että Blogirinki olisi parempi,mutta mietin vielä vähän.Tulivatko nuo mausteet tuon yhteistyöh kautta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tuolla sinun ohjeellasi maa-artisokkia laittanutkin, ja lähiaikoina aion taas laittaa, jotta saan tänne reseptin uuden kuvan kanssa.;) Meilläkin osa mukuloista on sellaisia, ettei muhkuroita ole ollenkaan, ja osa sitten taas muhkuroita täynnä. Muhkurattomia onkin jo ihan mukava kuoria.:)

      Jossain vaiheessa kävin Inspirationin sivuja katsomassa, ja minustakin Blogirinki tuntui paremmalta, jotenkin kotoisammalta/itselleni paremmin sopivalta. En sitten tiedä millaiset edut bloggaajilla on Inspirationissa Blogirinkiin verrattuna, mutta oikeastaan en ole kauhean kiinnostunutkaan, kun Blogirinkiin olen hyvin tyytyväinen, ja kuitenkin tämä on ja tulee olemaan minulle vain erittäin hyvä harrastus. Mausteet ovat aikaisempaa yhteistyötä, jo vanhassa blogissa alkanutta. Blogiringin kautta tulevissa toimeksiannoissa ilmoitan sitten aina selvästi, että ovat noita Blogiringin juttuja.

      Poista
  5. Kyllä vasta nostetut maa-artisokat pärjääkin kuorimatta, tai riittää pelkkä raaputus,mutta kaupan muovipussitavara on ihan pakko kuoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman maan juuri nostetuissa maa-artisokissa on ohuenlainen kuori, eli ei pahemmin ruoanlaitossa haittaa. Kaupassa juuri yksi päivä ihan mielenkiinnosta katselin maa-artisokkia, ja kyllä oli pusseissa huonon näköisiä, tummia ja nahistuneita mukuloita. Ja puolen kilon pussilla oli hintaa. On se onni, kun on tilaa itse kasvatella kaikenlaista.

      Poista
  6. Todella kiva resepti-idea. Juuri kaupassa mietiskelin tällä viikolla, että ottaisinko maa-artisokkia. Tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Maa-artisokat on hyviä paahdettuina, niinkuin muutkin juurekset.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-