maanantai 1. lokakuuta 2012

Uuniomenat & inkiväärikiisseli


Pihassamme on pari omenapuuta vielä oksat ihan notkollaan hedelmien painosta. Niinpä jotain omenaherkkuja piti tietenkin taas tehdä jälkiruoaksi. Omena-kaurapaistosta on jo tullut syksyn mittaan useamman kerran tehtyä, joten tällä kertaa päädyin valmistamaan uuniomenia. Niitä ei vielä ollut tullut tehtyä tämän vuoden sadosta. Uuniomenoiden seuraksi keitin kiisselin, jonka maustoin vaniljan sijaan inkiväärillä, koska inkiväärin ja omenan maut sopivat hyvin yhteen, ja välillä on mukava saada vaihtelua perinteiselle vaniljakiisselille.


Uuniomenat & inkiväärikiisseli

Uuniomenat:
6 hapokasta omenaa
25 g voita
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl mantelilastuja
1/2 dl rusinoita
3 rkl tummaa siirappia

Vuokaan:
1/2 dl vettä

Poista omenoista siemenkodat omenaporalla. Sulata voi ja sekoita joukkoon fariinisokeri, kaurahiutaleet, mantelilastut sekä rusinat. Täytä omenat seoksella ja asettele uunivuokaan. Valuta lusikalla omenoiden päälle siirappia, ja kaada vuoan pohjalle puoli desiä vettä. Kypsennä omenoita 200 asteessa noin 30 - 40 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lusikoi loppuvaiheessa vuoan pohjalta nestettä omenoiden päälle.

Inkiväärikiisseli:
3 keltuaista
1/2 dl sokeria
2 tl perunajauhoja
1 tl inkiväärijauhetta
4 dl maitoa

Mittaa maito kattilaan, lisää keltuaiset, sokeri, perunajauho ja inkivääri.  Hauduta koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli kiehahtaa, nosta jäähtymään. Tarjoile kiisseli kylmänä lämpimien uuniomenoiden kanssa.

6 kommenttia:

  1. Hieman kadehdin noita teidän omppupuita! Ja tuo maistuis mullekin;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä puolestani olen alkanut miettiä mitä ihmettä me oikein teemme parillakymmenellä hedelmäpuulla (omenat, päärynä, luumut/kriikunat, kirsikat). Arvaa vain, onko nurmikon leikkaaminen hankalampaa ja työläämpää tähän aikaan vuodesta...;) Puhumattakaan siitä, mitä kaikella sadolla tekee. No, ahneella on tunnettu loppu.:D Mutta uuniomput oli pitkästä aikaa hyviä.:)

      Poista
  2. Sinulla on niin ihania omppureseptejä, nam, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kaikenlaista pitää yrittää tehdä, että saisi mahdollisimman paljon omenoita kulumaan.:) Vaikka kyllähän peuratkin mielellään omenoita syövät, kun ylimääräisiä ollaan niille viety.:)

      Poista
  3. Minä olisin kyllä ihan valmis auttamaan noissa kaikissa ompuissa sun muissa! Lapsuudenkodissani meillä oli ongelmana se, että puita ja pensaita oli, ja satoa piisasi kyllästymiseen saakka.;) No nyt kun emme asu siellä enää, niin kaipaan jo kaikkea sitä..:) Uuniomenat ovat minusta ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asuisitpa lähellä, niin varmasti saisit kaikkea ylimääräistä.:) Totta kyllä, että jos ei enää kaikenlaista satoa tuottavaa olisi kasvamassa, niin kaipaamaanhan niitä alkaisi. Ja runsas lajikemäärä takaa huonoinakin vuosina edes jonkinlaisen sadon.:) Hyviä on uuniomenat.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-