keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Omenakakku


Tänään leivoin omenakakkua, sillä omenoitahan meillä vielä riittää vaikka millä mitalla. Kakun tein Mustikkasuu -blogin ohjetta mukaellen. Pohjan tein ihan ohjeen mukaan, mutta kuorutteen jouduin säveltämään niistä aineksista mitä kotoa löytyi. Mantelirouhettakaan ei enää riittänyt kakun päälle, mutta mantelilastuilla ne sai korvattua. Kuorrutteesta tuli hieman valuvaa, mutta toisaalta ihan kivakin, että sitä valui myös reunoille. Kuorrutteesta olisi saanut jämäkämpää lisäämällä tomusokeria, mutta en kuitenkaan halunnut siitä yltiömakeaa. Omenaraasteen ansiosta kakkupohjasta tuli mehevän kostea.


Omenakakku

Pohja:
2 kananmunaa
2 dl fariinisokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl omenaraastetta
1/2 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl öljyä

Vuokaan:  margariinia ja korppujauhoa

Kuorrutus:
200 g maustamatonta sulatejuustoa
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
n. 1 - 1 1/2 dl tomusokeria

Pinnalle: mantelilastuja
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi. Lisää muut ainekset ja sekoita.
Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin 35 minuuttia. Sekoita kuorrutusaineet keskenään ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja.


10 kommenttia:

  1. Ehdottomasti maistuisi! Ja nuo omput ovat niin nättejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää kakkua on. Samanlaista kuin porkkanakakku, mutta omenaa porkkanan tilalla.:) Meidän talviomenat on kauniita ja punaposkisia. Kesälajikkeet puolestaan olivat tänä vuonna pieniä ja rupisia.

      Poista
  2. Onpas kiva, että kokeilit kakkua! :) Kuorrute on tosiaan hieman valuvaa. Ohje on melko vanha, joten siinä kakku oli tehtykin piirakkavuokaan. Minustakin kuitenkin oli ihan kiva, että kuorrutetta valui reunoillekin.. :) Meillä on tehty omenasta vaikka mitä, huhhuh... Pian alkaa jo riittää! :D Talven varalle olen säilönyt hilloa ja lohkoina olen laittanut ihan vain pakkaseen. On niistä kiva tehdä piirakkaa talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietenkin tätä piti kokeilla, kun eihän noita kuorrutuksia voi vastustaa. Ja kiva, kun omena on välillä raasteen muodossa taikinassa eikä lohkoina.:) Hetken harkitsin tekeväni kakun piirakkavuokaan, mutta halusin sen kuitenkin noin ilman paistoastiaa. Ei haittaa mitään, vaikka kuorrute hieman valuu, kunhan suurin osa kuitenkin pysyy päällä.:) Omenoita on kyllä tullut mahdottomasti, vaikkei kaikki puut ole vielä edes täysikasvuisia. Kellariinkin vein talviomenoita säilytykseen. Pitäisi säilyä muutaman kuukauden. Jos jouluna vaikka olisi vielä omien puiden omenoita.;)

      Poista
  3. Todella hyvän näköinen kakku ja minusta on kivaa kun kuorutetta on myös reunoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Olisi tuota kuorrutetta voinut ihan levittääkin reunoille, mutta minusta kivampi noin valuneena.:)

      Poista
  4. Kauniit kuvat!
    Tein jokin aika sitten kanssa porkkanakakun ohjeella omenakakkua kun omenaa oli paljon, oli todella herkullista! Tein samaisella ohjeella myöhemmin täytekakun, paistoin pellillisen ja leikkasin palat sopivan kokoiseksi. Kivaa vaihtelua ainaiseen sokerikakkupohjaan, ja kivan paksuja ja meheviä oli kakkukerrokset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hyviä on nämä kuorrutetut kakut, on ne sitten porkkanasta tai omenasta.:) Varmasti toimii myös täytekakun pohjana, saa välillä vähän erilaista.:)

      Poista
  5. Kiitoksia ohjeesta, herkullista ja ihanan mehevää! Pähkinä/manteliallergikon vuoksi vaihdoin mantelirouheen rouhittuun valkosuklaaseen ja vähensin öljyn määrää hieman (ehkä n. 1/4 desillä). Herkkua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että maistui!:) Erilaiset raasteet antavat aina mehevyyttä. Ei yhtään hassumpi mantelin korvike tuo valkosuklaa. Öljyn määrässä on varmasti varaa vähentääkin.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-