maanantai 22. lokakuuta 2012

Lohikukko kainuulaiseen tapaan


Lohikukon reseptin olen löytänyt ET-lehdestä lukijoiden parhaat reseptit -osiosta, ja se on peräisin Ritva Laineelta, Kangasalalta. Avokukko on helppo ja nopea tehdä umpinaiseen kalakukkoon verrattuna. Meillä lohikukkoa onkin tehty jo useamman kerran, koska ruiskuoressa kypsennetty lohi kuorineen on hyvin maukasta. Ohjeessa lohi on maustettu pelkällä suolalla, mutta itse lisään aina vielä hieman jauhettua valkopippuria antamaan lisää makua. Joskus voisi ison kukon sijaan tehdä pieniäkin kukkoja. Ne sopisivat hyvin vaikka juhlapöytään suolaisena tarjottavana.

Lohikukko

n. 1 kg kirjolohifileetä
1 – 2 tl merisuolaa

Taikina:
1 ½ dl lämmintä vettä
2 tl tuorehiivaa
1 ½ dl piimää
1 tl suolaa
1 ½ dl kaurahiutaleita
2 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl ohrajauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl sulatettua voita

Lisäksi:
1 rkl sulatettua voita
1 rkl lämmintä vettä
Suomusta tai poista fileestä nahka, nypi ruodot. Hiero suola lohen pintaan. Suojaa filee tuorekelmulla ja pane jääkaappiin suolautumaan taikinan valmistuksen ajaksi.

Liuota hiiva lämpimään (+40° C) veteen. Lisää piimä, suola ja kaurahiutaleet. Anna taikinan turvota 10 minuuttia. Lisää jauhot laji kerrallaan. Alusta taikina kimmoisaksi. Vaivaa lopuksi joukkoon sulatettu voi.

Kohota taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi n. tunnin ajan. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä kauttaaltaan noin 4 cm lohifileetä suuremmaksi levyksi.

Nosta taikina kaulimen avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Nosta lohifilee taikinan keskelle. Pyyhi pois ylimääräinen suola. Taittele taikinan reunat fileen päälle niin, että lohen keskusta jää näkyville. Nypi taikinan reunaan sormin aaltokuvio.

Paista lohikukkoa ensin 10 minuuttia 250-asteisen uunin ylätasossa. Laske lämpötila 200 asteeseen, pane kukko uunin alatasoon ja paista vielä n. 30 minuuttia. Sekoita sulatettu voi ja vesi. Voitele kuuman lohikukon reunat voivesiseoksella.

7 kommenttia:

  1. Voi että ,tuo on niin houkuttelevan näköistä! Harmi että lohi täällä on sen verran tyyristä että sitä todellakin miettii tarkkaan ennenkuin sitä ostaa.Mutta sitten seuraavan kerran Suomessa ehkä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohikukko on tosi hyvää. Kaikki tuollaiset ruiskuorelliset on herkkua.:) Täällä lohi on onneksi taas ollut halpaa kalliimman jakson jälkeen. Kukonkin tein kokonaisesta kirjolohesta fileoimalla, kun kokonaisia sai 3,90 €/kg. Joissain muissa kaloissa sitten on taas hintaa niin, että hirvittää.

      Poista
  2. Hyvin kaunis ruokakuva! Varmasti maistuu myös hyvälle!

    VastaaPoista
  3. Käväistiin Solnassa sukuloimassa. Myivät ICA.n kaupassa norjan lohi-fileitä 69skr/kilo, joten suolattavaa löytyy. Sen jälkeen käväistiin linja-automatkalla norjan puolella, missä olivat alkaneet jo myymään jouluksi savustettua lohta. Meikäläisten mielestä se oli "kylmäsavustettua" ja filee maksoi 44.90 nkr/kilo!! Eipä tule vähään aikaan kalan puute meidän perheelle. Hyvää Joulua kaikille! Kristinehamnista

    VastaaPoista
  4. Ensikerralla teen itse taikinan tällä reseptillä. Eilen tein ensimmäisen kerran lohesta piirakkaa (-tai kukkoa)
    Käytin kaupan ruispiirakkataikinaa, ja sisälle lohen lisäksi pekonia, koskenlaskijajuustoa, tilliä, ruohosipulia ja vähän suolaa. Muuten oli hyvä, mutta kuori oli liian rasvainen.

    VastaaPoista
  5. Tässä on hyvä kuori. Ainakin meillä on tykätty.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-