tiistai 11. syyskuuta 2012

Kukkakaaligratiini


Viikonloppuna kaupasta löytyi keltaisia kukkakaaleja, jollaisia ei oltu aiemmin nähtykään. Keltaiset kukkakaalit olivat saman hintaisia kuin tavalliset valkoisetkin, joten parin valkoisen lisäksi ostettiin pari keltaistakin. Lauantaina käytin puolet kukkakaaleista gratiiniin. Gratiinia meillä kukkakaaleista yleensä enimmäkseen tehdäänkin, koska se vain on aina niin hyvää. Tällä kertaa laitoin kastikkeeseen jalapenoja antamaan gratiinille hieman potkua. Gratiinissa oli molemman värisiä kukkakaaleja, mutta ei niissä värin lisäksi tainnut muuta eroa olla. Maku oli molemmissa sama. Esimerkiksi kukkakaalipyreeseen keltainen toisikin kivaa värivaihtelua valkoisen sijaan. Gratiinissa värit eivät päässeet kastikkeen alta paljon esille.


Kukkakaaligratiini

n. 700 g kukkakaalia

Gratiinikastike:
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 - 2 tuoretta jalapenoa
2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
2 - 3 dl juustoraastetta
suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta

Päälle:
juustoraastetta

Paloittele kukkakaali, ja höyrytä tai keitä vedessä lähes kypsäksi. Siirrä kukkakaalit uunivuokaan. Leikkaa jalapenot ohuiksi renkaiksi ja poista siemenet. Sulata kattilassa voi ja kuullota jalapenorenkaita hetken aikaa. Sekoita jauhot sekaan. Lisää ruokakerma ja maito vähitellen hyvin sekoittaen, ettei muodostu kokkareita. Lisää mausteet, kiehauta. Nosta kattila liedeltä ja lisää kastikkeeseen juustoraaste. Kaada gratiinikastike uunivuokaan kukkakaalin päälle, ripottele pintaan juustoraastetta. Gratinoi 225-asteisessa uunissa noin 20 - 30 minuuttia, kunnes gratiini saa kauniin värin.

6 kommenttia:

  1. Ihanan värinen tuo keltainen kukkakaali! En ole aikaisemmin nähnyt :) Ja gratiini on hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan uusi tuttavuus oli meillekin keltainen kukkakaali. Aina nähnyt vain noita valkoisia, mutta kiva, kun jalostetaan uusia.:) Gratiini on herkkua!:)

      Poista
  2. Jännän värinen tuo keltainen kukkakaali. Kaikkea ne keksivätkin. Nyt sun pitäisi kehitellä ruokalaji, jossa tuo väri tulee esille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko ajan tulee kasviksiinkin uutta. Uusia värejä, muotoja... Ja mukavaahan se on, kun on monenlaista tarjolla.:) Yksi pieni keltainen ja yksi valkoinen kukkakaali on vielä jäljellä. Pitää niistä tehdä jotain, missä väri tulee esille. Meillä gratiinin tulee aina reilusti kastiketta, niin kaikki hukkuu sen alle.;)

      Poista
  3. En tiedä parempaa kuin kukkakaaligratiini, nam! Tuo keltainen on kyllä ihan uusi tuttavuus, kaunis väri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkakaaligratiini on kyllä niin hyvää, että sen vuoksi kukkakaaleista ei yleensä tulekaan mitään muuta tehtyä.;) Kivan keltainen on, ja värikin pysyi kypsentäessä. Hyvin alkaa jo kasviksia löytyä monissa eri väreissä. On ruoanlaittokin kivempaa, kun voi leikitellä väreillä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-