keskiviikko 29. elokuuta 2012

Ohrakollamot


Kollamot ovat karjalainen perinneruoka Räisälän pitäjästä. Näitä tehtiin aina isän kotona, ja sitä kautta myös meillä kotona. Nyt, kun jääkaapissa oli avaamaton piimäpurkki tulossa kohta vanhaksi, tein itsekin kollamoita pitkästä aikaa. Taikinaan ei tule ollenkaan suolaa, vaan suolaisuus tulee voisulasta. Jos kuitenkin tuntuu, ettei voisulan suola riitä, taikinaan voi suolaa lisätä ripauksen. Taikinan voi tehdä kokonaan ohrajauhoista, ja niin se olisikin perinteisempi, mutta itse tykkään laittaa osaksi myös vehnäjauhoja. Kollamoista tulee näin miedomman makuisia kuin pelkästä ohrasta tehtynä. Yleensä kollamot ovat uunissa saaneet tasaisemman värin, mutta tänään ne jostain syystä paistuivat kovin täplikkäiksi. Makuun se ei kuitenkaan vaikuttanut, ja nyt niistä tulikin aika rieskamaisen näköisiä. Kollamot ovatkin aikalailla rieskan oloisia, ja pannarikin niiden koostumuksesta tulee mieleen. Kollamoita voi syödä ihan sellaisenaan, tai miksei myöskin hillon kera.

Ohrakollamot

1 l piimää
3 kananmunaa
5 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

voiteluun:
voisulaa

Sekoita keskenään piimä, jauhot, sooda ja kananmunat. Kaada taikinaa uunipellille leivinpaperin päälle pieniksi "letuiksi". Paista 300 -asteisessa uunissa, kunnes kollamot saavat kauniin värin. Voitele voisulalla, ja syö heti lämpimänä.

6 kommenttia:

  1. Katsoin ensin, että rieskasia (olen savolainen) ja sitten luin, että kollamoita. Ikuna kuullukaan moista sanaa. Ihana.

    Näit kokeilen, kun voin syödä ohraa (en vehnää, enkä kauraa). Maistuis varmaan mullekin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikalailla rieskan näköisiä ovatkin. Perinneruokien joukossa on aika jännän kuuloisia ruokia.:) Kokeile vaan maistuiskos! Minä ainakin tykkään näistä.:)

      Poista
  2. Onpas mielenkiintoinen ohje!! Näyttää kyllä erittäin maukkaalta!! Perinneruokia pitäisi kyllä itsekkin enemmän kokeilla ja testata... etteivät vallan jää unholaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kollamot on ihan kivoja. Vaihtelua letuille ja pannarille. Perinneruokien joukossa on paljon kaikkea kokeilemisen arvoista.:)

      Poista
  3. Samaa sanon minäkin;mielenkiintoinen ohje! Taatusti tulee kokeiltua!
    Mua houkuttaa oikeastaan kaikki mikä voidellaan voisulalla:)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-