keskiviikko 1. elokuuta 2012

Kanttarellikastike


Lämmintä ja sadetta on riittänyt niin, että sienisadon kannalta vaikuttaa hyvin lupaavalta. Eilen kävin metsässä katsomassa joko kanttarellit olisivat kasvaneet sen kokoisiksi, että niitä malttaisi jo poimia. Sopivasti sain kanttarelleja kastiketta varten, pienimmät jätin vielä kasvamaan. Onneksi sienipaikoillemme harvoin muut eksyvät, niin sienet uskaltaa jättää rauhassa kasvattamaan kokoaan.

Tuoreista kanttarelleista tehty kastike maistui pitkästä aikaa taas niin hyvältä oman maan pottujen kanssa. Kasvimaalta nostin vielä muutaman nauriin ja paistoin lisukkeeksi siivuina voissa, ja maustoin pelkällä suolalla.

Kanttarellikastike

n. 1 1/2 l tuoreita, puhdistettuja ja hieman pilkottuja kanttarelleja
reilu nokare voita
1 sipuli
5 dl ruokakermaa
n. 1 rkl Maizena -suurustetta
1 kasvisliemikuutio
ripaus jauhettua valkopippuria
1 tl Dijon -hunajasinappia
n. 1 rkl ketsuppia
(tuoretta ruohosipulia ja persiljaa silputtuna)

Paista kuivalla pannulla sienistä ylimääräinen neste pois. Nosta sienet pannulta. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata pannulla voi, ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää joukkoon sienet ja paista hetki. Lisää joukkoon kerma ja suurusta kastike Maizenalla. Mausta kasvisliemikuutiolla, valkopippurilla, sinapilla sekä ketsupilla. Lisää kastikkeeseen halutessasi silputtua ruohosipulia sekä persiljaa.


Illalla kävin katsastamassa vielä toisen kanttarellipaikan, ja sain samanlaisen saaliin kuin aikaisemminkin. Paljon jäi kuitenkin pieniä alkuja vielä kasvamaan, joten kanttarelleja on tiedossa vielä runsaasti. Lehdessä oli jokin aika sitten, että tämän vuoden sienisadosta on tulossa runsas mutta toukkainen. Se valitettavasti tuntuu pitävän paikkansa. Vaaleaorakkaitakin oli jo noussut, mutta ne olivat toukkien vuoksi ihan mennyttä. Myös kanttarelleissa oli jonkin verran kutsumattomia vieraita, vaikka yleensä kanttarellit ovat hyvin puhtaita ja toukkavapaita sieniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-