perjantai 3. elokuuta 2012

Kaalipiirakka


Kaalisesonki on parhaimmillaan, ja kaapissa oli nytkin kaksi kaalia lähinnä coleslaw-salaattia varten. Yhdestä kaalista jo kuitenkin tulee reilusti salaattiakin, joten toinen kaaleista jouti hyvin piirakka-aineiksi. Kaalipiirakka on mehevää ja täyttävää. Täytteeseen voisi tietenkin paistaa myös jauhelihaa, mutta itse tein nyt kuitenkin pelkällä kasvistäytteellä, jottei piirakka olisi jäänyt ainoastaan lihansyöjän syötäväksi. Pitihän leipojankin saada osansa.

Kaalipiirakka

Pohja:
5 dl vettä
2 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Täyte:
n. 50 g voita
1 pieni (n. 1 kg) varhaiskaali
1 - 2 sipulia
3 - 4 valkosipulin kynttä
1 - 2 porkkanaa
2 dl puuroriisiä + kasvislientä keittämiseen
1 kananmuna
suolaa
meiramia
jauhettua valkopippuria
paprikajauhetta
tummaa siirappia

Voiteluun:
kananmuna

Pinnalle:
seesamin siemeniä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja suola, ja vaivaa jauhot vähitellen. Lisää taikinaan loppuvaiheessa pehmennyt voi. Kohota taikinaa n. 30 min. Keitä puuroriisi kypsäksi kasvisliemessä. Suikaloi kaali sekä kuoritut sipulit. Hienonna valkosipulin kynnet. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Sulata pannulla voi ja kuullota kasvikset pannulla pehmeiksi. Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon riisi. Mausta kaaliseos ja sekoita joukkoon kananmuna. Kaulitse puolet taikinasta uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä päälle kaalitäyte. Kaulitse lopusta taikinasta kansi, nosta pellille täytteen päälle ja nipistä taikinareunat yhteen. Voitele piirakan pinta kananmunalla ja töki haarukalla reikiä. Ripottele pinnalle seesamin siemeniä. Paista piirakka uunin keskitasolla 225 asteessa.

2 kommenttia:

  1. Tosi namin näköinen piirakka! Olen tehnyt samantyyppistä piirakkaa riisillä, kylmäsavulohella, tillillä ja kananmunan siivuilla. Tätä kaaliversiota on kokeiltava pikimmiten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä pidettiin tästä piirakasta paljon. Minun taas olisi tarkoitus kokeilla jotain tuollaista kalaisaa versiota.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-