maanantai 6. elokuuta 2012

Espanjalainen paahtovanukas


Paahtovanukkaan ohje on Ruokasuosikit: Jälkiruoat -kirjasta. Vanukkaan päälle voi ripotella mantelilastuja, ja/tai sen seurana voi tarjota hedelmiä ja marjoja.

Espanjalainen paahtovanukas
 (Ainekset kuudelle)

5 dl täysmaitoa
puolikas appelsiini, josta kuorittu kaksi ohutta suikaletta
1 vaniljatanko halkaistuna tai 0,5 tl vaniljaesanssia
175 g hienoasokeria
voita vuoan voiteluun
3 isoa kananmunaa ja lisäksi kaksi isoa keltuaista

Pane maito kattilaan appelsiinikuorisuikaleitten ja vaniljatangon tai vaniljaesanssin kanssa. Kiehauta, siirrä sivuun ja sekoita joukkoon 85 g sokerista. Anna tekeytyä vähintään puoli tuntia. Pane sillä välin loput sokerista ja 4 rkl vettä toiseen kattilaan keskilämmölle. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut, ja anna kiehua sekoittamatta, kunnes sokeri on karamellisoitunut kullanruskeaksi. Siirrä pois lämmöltä ja purista muutama pisara appelsiinimehua keskeyttämään kypsyminen. Kaada kevyesti voideltuun litran kohokasvuokaan ja vuoraa pohja sokerilla pyöritellen. Siirrä sivuun. Pane tekeytynyt maito takaisin lämmölle ja kuumenna. Vatkaa kokonaiset munat ja munankeltuaiset yhteen lämmönkestävässä kulhossa. Kaada lämmin maito munavaahtoon koko ajan vatkaten. Kaada seos kohokasvuokaan. Pane kohokasvuoka uunipannulle, jossa kiehuvaa vettä kohokasvuoan puoliväliin. Kypsennä vesihauteessa 160 asteessa noin 75 - 90 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt ja veitsellä keskeltä kokeiltaessa veitseen ei tartu mitään. Nosta kohokasvuoka pois uunipannulta ja anna jäähtyä täysin. Peitä ja pane yöksi jääkaappiin. Irrota vanukas vuoan reunoilta metallisella lastalla. Kumoa sitten hieman ravistellen lautaselle.

2 kommenttia:

  1. Oih... tämä on varmasti ihanaa!! Ohje talteen ja testaamaan =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paahtovanukas on mukavan täyteläinen jälkiruoka. Aika näyttäväkin, ainakin jos tarjoaa sen kanssa tuoreita hedelmiä ja marjoja.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-