tiistai 7. elokuuta 2012

Englantilainen luumukakku


Kotilieden sivuilta on löytynyt tämä houkutteleva ohje, jonka sain toteutettua kotoa löytyvillä aineksilla hieman reseptiä muunnellen. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin ranskankermaa. Ranskankermaa meillä ei ollut, mutta turkkilaista jogurttia on lähes aina. Turkkilaisella jogurtilla voi useimmiten korvata ranskankermat, kermaviilit ym. Niin tässäkin tapauksessa. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut ollenkaan minkäänlaista kohotusainetta. Se hieman kummastutti. En tiedä kuuluuko tämä sitten tehdä ilman kohotusaineita vai onko se vain unohtunut ohjeesta. Itse lisäsin taikinaan varmuuden vuoksi leivinjauhetta. Kakusta tuli todella pehmoista, ja appelsiini ja sitruuna antavat ihanan maun pohjalle. Luumut taas antavat mukavasti kirpeyttä makealle kakulle. Tätä taikinaa voisi hyödyntää muidenkin kuin luumujen kanssa. Sopisi varmasti hyvin raparperin tai omenoiden kanssa.

Englantilainen luumukakku

6 - 8 luumua
3 munaa
3,75 dl sokeria
200 g turkkilaista jogurttia
225 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
puolen appelsiinin kuori ja mehu

Pinnalle:
mantelilastuja
puolen sitruunan kuori ja mehu

Päälle:
tomusokeria

Halkaise luumut ja poista kivet. Raasta sitrushedelmien kuori ja purista puolikkaista mehu talteen. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu rasva vähitellen samalla sekoittaen. Lisää jogurtti. Lisää taikinaan kuoriraasteet. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää lopuksi jauhot erissä ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Painele luumut taikinan päälle leikkuupinta ylöspäin. Ripottele päälle mantelilastuja ja paista piirasta uunissa 175 asteessa noin 60 minuuttia. Anna jäähtyä, koristele tomusokerilla ja tarjoa.

4 kommenttia:

  1. Hyvä, että muistutat jälleen luumuohjeista, kun kohta mietin mitä ihmettä teen niille! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumuaika alkaa pikkuhiljaa olla. Kaupasta jo luumuja hyvin saa, omien kypsyminen vie vielä jonkin aikaa. Tämä luumukakku on kyllä hyvää. Tuo taikina on niin ihanaa.:) Omaa luumusatoa minä säilön paljon rommiin ja sokeriin. Rommiluumut on herkkua esim. jäätelön kanssa.;)

      Poista
  2. Mä tääl herkuttelen silmilläni. Kyl sä oot mestarileipuri ja nää sun valokuvat, voi että. Onks sulla studio? Vai miten kuvausjärjestelyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivonta ei kyllä tosiaan ole vahvin puoleni keittiössä, vaan enemmänkin ruoanlaitto. Onneksi kuitenkin jotain leipomuksiakin joskus saa aikaiseksi.;) Voi, kun olisikin studio! Kuvausjärjestelyt on aika järjestelyjä...;) Paras valo kuvaukseen on päivänvalo, ja näin kesäaikaan kuvaan lähes kaikki ruoat ulkona. Siellä minä pihassa kuljen ruokakippoineni ja kameran kanssa, ja koitan löytää parhaimman paikan valon suhteen. Sitten vain koitan keksiä jotain hyvää ja selkeää taustaa. Talvella onkin sitten surkeampaa, kun paljon joutuu sisällä kuvaamaan, kun ei kaikkia tuotoksia saa valoisaan aikaan tehtyä. Se äkkiä näkyy kuvien laadussa. Välillä olen jotain lamppuja koittanut sisällä käyttää apuna, mutta en ole vielä sopivia löytänyt.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-