maanantai 6. elokuuta 2012

Ananas-habaneromarmeladi


Tätä marmeladia oli vaikea tehdessä maustaa, koska kuumana siitä oli vaikea erottaa makuja, kun aina tuntui vain polte kielellä. Kylmänä marmeladissa maistuu ensin makea ananas ja sitten heti perään iskee polte, muttei kuitenkaan liiaksi, kunhan vain maltillisesti marmeladia kerralla ottaa. Aika hyvältä marmeladi maistuu ihan leivälläkin juuston kanssa, kun välillä marmeladia tulee leivälle sipaistua. Melkeinpä tuohon on tullut ihan himo, ja marmeladi onkin ollut meillä niin suosittua, että viimeinen purkki on menossa, ja kohta pitää tehdä lisää.

Habaneroja ja muitakin chilejä kannattaa käsitellä käsineet kädessä. Polte jää muuten pitkäksi aikaa sormiin ja on aika ikävää, jos vaikka hieraisee silmiä. Joskus on tullut piilolinssitkin poistettua chilisin sormin ja sehän sitten kirpaisee... Marmeladiin saisi tulisuutta pienemmälläkin habaneromäärällä, tai jotain miedompaakin chiliä voi käyttää, jos ei kovin tulisesta välitä. Ja tuliseen tottuneet voivat tietenkin laittaa habaneroja enemmänkin...

Ananas-habaneromarmeladi

1 tuore ananas
6 habaneroa
1 punainen pitkä chili
1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
n. 400 g hillosokeria
n. 2 rkl sherryviinietikkaa
ripaus suolaa

Kuori ananas, poista kova keskus ja paloittele hedelmäliha kattilaan. Poista habaneroista ja chilistä siemenet ja hienonna mahdollisimman pieneksi. Lisää kattilaan chilit sekä sitruunan kuori ja mehu. Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi soseeksi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 - 15 minuuttia. Lisää hillosokeri, sherryviinietikka sekä suola. Keitä vielä miedolla lämmöllä n. 20 - 30 min., jotta marmeladi sakenee ja väri syvenee. Purkita lämpimiin, hyvin pestyihin purkkeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-